Skocz do zawartości

Automatyczna skrzynia biegów w holowniku

jacek l

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 107
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

a jak to argumentowali jezeli pamietasz ? ot tak jestem ciekawa, sami jezdzimy automatikiem ciagajac ok poltora tony i jakos sie to wszystko bez problemu toczy.

Argumentowali, że skrzynie nie mają dobrego chłodzenia, przegrzewają się, nie wytrzymują dużych obciążeń. Autor pisał też coś o dodatkowych chłodnicach oleju w skrzyni, które miały minimalizować ryzyko przegrzania...

Obecnie dawno już nie czytałem o takich spostrzeżeniach w prasie motoryzacyjnej. Zdarza się, że autorzy tworzą teksty, które mają się daleko od prawdy... i chyba tu miało to miejsce. W stanach mało jest manuali a ciągają nie takie ciężary automatami i jest ok.

• 5 miesięcy temu...

Z tego co zaobserwowałem a mam automat to naprawdę żadnych rewelacji przy ciągnięciu przyczepy nie miałem i też mówiono mi jak z przyczepą to biegi po kolei ,ja wbijam D i na parkingu przełączam na P i to wszystko , może jestem leniwy ? automat jak każda skrzynia jest do tego aby odpowiednio przekazywać moc z silnika na koła napędowe i to wszystko.Może to być wina danej skrzyni a nie generalnie zasada,że się grzeje :hehe:

No dobra, ufam, że to była niewinna zabawa i coś nie wyszło :hehe: A może próba z odpaleniem kopii zapasowej :-]

OK, nie wazne.

Wracając do tematu ... powiedzcie mi drodzy jak to sie jeździ z przyczepą na tempomacie? Co prawda mam go i dopiero w niedzielę przysiadłem nad nim i go po trzech latach bezczynności "odpaliłem" :-]

Czyli tak ... blokuje go np. na 70 km/godz.(oczywiście z ogonem na haku) i jazda. Domniemywam, że na podjeździe pod jakieś większe wzniesienie silnik wyrabia wszystko, by utrzymac zadaną prędkość, czyli ... obroty na maksa.

A jak to jest na prawdę? Chętnie wysłucham Waszych opini z autopsji :-]

Wczoraj juz napisalam ale powtorze, sila wyzsza :hehe:

My jezdzimy w trasy przewaznie na tempomacie... z Columbusem tez.

3 litrowy diesel (193PS) + Columbus ponad 1500kg (srenio miedzy 90-110 km/h na tempomacie) Normalnie przy mniej gorzystym terenie liczymy ok 12 litrow, tak srednio ... przy ostatnim wyjezdzie przez Alpy wyszlo nam litr wiecej.

Auto zaczyna tak naprawde krecic przy dlugich wzniesieniach, bo ciagnie na nizszym biegu, przy krotkich wjezdza sila rozpedu hihi no chyba ze trzeba przyhamowac pod gorke to juz trzeba obrotow zeby nadrobic.

Jeżdzi sie fajnie, bo nic nie trzeba robić a jedzie.

Ale w naszym pięknym kraju to dopiero może po Euro 2012 sie tak uda, bo na razie nie ma gdzie i sie zawsze zastanawiam czy już hamować czy jeszcze nie, co psuje efekt nic nierobienia.

No, ogólnie fajnie i nic sie złego nie dzieje.

Jacek.

Problemy z grzaniem automatu, poruszane w tym temacie rzeczywiście były ( sam tego doświadczyłem ) ale dotyczą starszych modeli. Te z ostatniej dekady to inna bajka. Po skrzyni nie poznać, czy się jedzie z ogonkiem, czy bez. Widać to dopiero przy dystrybutorze. Wracając do tempomatu; warto tak ustawić prędkość aby skrzynia włączyła sobie najwyższy bieg ( można to wyczuć ) wtedy jest nadzieja, że silnik najmniej ropy spali. Oczywiście na równym terenie. Na podjazdach wskoczy niższy bieg i będzie pięknie - do najbliższego zakrętu. W górach i na krętej drodze nie widzę tempomatu, ale na autostrado podobnych drogach - rewelacja. AdamH

Adam, racja, że teraz te nowsze sie mniej grzeją, ale warto wąchać olej.

I zmieniać go czasami, choć w instrukcji piszą, że jest raz na zawsze.

J.