Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, czy ktoś słyszał o przepisie mówiącym, że zestaw ( samochód + przyczepa ) jeżeli przekracza łaczną długość 7 m musi być oznaczony żółta tablicą ( coś w stylu Long Wehicle ) ? Wczoraj w trakcie dyskucji pojawił się taki właśnie temat i ciekawy jestem czy jest to prawda czy kolejne plotki, wiem, że na zachodzie trzeba nakleić trójkąt z oznaczeniem długości zestawu ale czy to jest obowiązkowe w Polsce ? :)

• Odpowiedzi 531
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Nie wydaje mi się żeby to była prawda, takie oznaczenie obowiązuje chyba od 18 metrów z groszami :)

Opublikowano

Nie wydaje mi się żeby to była prawda, takie oznaczenie obowiązuje chyba od 18 metrów z groszami :)

Opublikowano

Kodeks Ruchu Drogowego

ROZPORZADZENIE

MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ

z dnia 1 kwietnia 1999 r.

w sprawie warunkow technicznych pojazdow oraz zakresu ich niezbednego wyposazenia.

(Dz. U. z dnia 15 maja 1999 r.)

S 42. Pojazd lub zespol pojazdow, ktorego dlugosc przekracza 12 m albo dopuszczalna masa calkowita przekracza 16 t, powinien byc oznakowany z tylu w sposob okreslony w zalaczniku nr 8 do rozporzadzenia; nie dotyczy to autobusu miejskiego i ciagnika

ZALACZNIK Nr 8

WARUNKI DODATKOWE DLA POJAZDU DLUGIEGO I CIEZKIEGO

S 1. Pojazd i zespol pojazdow, o ktorych mowa w S 42 rozporzadzenia, powinny byc oznakowane tablicami wyrozniajacymi, umieszczonymi z tylu pojazdu prostopadle i symetrycznie do jego osi podluznej.

S 2. Tablice wyrozniajace dla pojazdu samochodowego powinny skladac sie z ukosnych pasow umieszczonych pod katem 45? ± 5? do pionu, o szerokosci 100 ± 2,5 mm, na przemian barwy zoltej, wykonanych z materialu odblaskowego, oraz barwy czerwonej, wykonanych z materialu fluorescencyjnego.

S 3. Tablice wyrozniajace dla przyczepy (naczepy) powinny miec tlo odblaskowe barwy zoltej z obrzezem fluorescencyjnym barwy czerwonej.

S 4. Dolne krawedzie tablic wyrozniajacych powinny byc umieszczone nie nizej niz 250 mm, a gorne - nie wyzej niz 2.100 mm od powierzchni jezdni.

S 5. Zewnetrzne boczne krawedzie tablic wyrozniajacych powinny byc umieszczone nie dalej niz 400 mm od bocznego obrysu pojazdu.

S 6. W przypadku zastosowania oznaczenia przewidzianego na rysunku nr 1 i 2 wzor 4 odleglosc miedzy tablica umieszczona poziomo i tablica umieszczona pionowo nie moze byc mniejsza niz 200 mm i nie wieksza niz 300 mm.

S 7. Wymiary oraz zasady rozmieszczania tablic wyrozniajacych na pojezdzie okresla rysunek nr 1 i 2.

Zrodlo http://www.abc.com.pl/serwis/du/1999/0432.htm

Mysle, ze wszystko stalo sie jasne panowie :)

Opublikowano

MarcinT a ja szukałem tego rozporządzenia i ...... nie znalazłem :)

Opublikowano

MarcinieT ! Wyjaśniłeś wszystko :-] czyli jak zwykle ktoś coś usłyszał ale nie przekazał do końca prawdę, idę zmierzyć mój zestaw !! :)

Opublikowano

No własnie to chciałem napisać - możemy nawet na zlocie zorganizować mierzenie zestawów coby każdy wiedział jaki ma długi :)

Pozdrawiam

Pabloo

Opublikowano
ide zmierzyc moj zestaw !!
mysli, ze az tak zle :)

ja sie mieszcze 1070cm f055.gif ale problem maja Ci od dwuosiowek, ktore z reguly sa dluuuugie

Opublikowano

oczywiście żart :-] przyczepa ma 6,60 + samochód ok 4,50 to daje mi jeszcze trochę tolerancji ale tak jak piszesz dla właścicieli dwuosiowych przyczep i długich samochodów pojawił się temat ! :) może coś szurnę w newsletterze na ten temat :-]

Opublikowano

A tam, zaraz problem...

widział ktoś przyczepke z żółtym prostokątem na tyle?

pozatem - jak się już ktoś uprze, to taki prostokąt się założy - ani duży koszt, ani utrudnienie.

Ale - fakt - warto wiedzieć czego jeszcze robic nie wolno.

(moja lista się juz tak wydłuża, ze przestałem się tym już przejmować)

Opublikowano
moze cos szurne w newsletterze na ten temat :-]

No zdaloby sie :)

wiem, ze na zachodzie trzeba nakleic trojkat z oznaczeniem dlugosci zestawu

na bank?

Jak takie cos wyglada?

Opublikowano

uuu nawet na 10 metrowy zestaw jest trojkacik, moze PZM by w ramach skladek dorzucil takie naklejki swoim czlonkom :)

Opublikowano

myślę, że to jest temat na przyszłość, póki co PZM swoim członkom dorzucił w ramach składki naklejkę

" Turysta caravaningowy "

zaznaczam, że nakleja z dopiskiem www.karawaning.pl też mi sie podoba !! :)

post-9200-imported-7e7361ba-6312-41e0-96d1-08b71ec809b0_thumb.jpg

Opublikowano

Witam :)

mysle, ze informacje przekazane przez Marcina T trzeba troszke zweryfikowac a to dlatego, ze mamy nowszy akt prawny mowiacy o tym jakiej dlugosci pojazd lub zespol pojazdow powinien byc oznakowany tablica ostrzegawcza.

W Rozporzadzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31.12.2002 ( Dziennik Ustaw 32 z 2003 poz 262 ) w sprawie warunkow technicznych pojazdow oraz ich niezbednym wyposazeniu

na podstawie art 66 ust 5 Ustawy z dnia 20.061995 - Prawo o Ruch Drodowym ( Dz. U nr 98 poz 602 z pozn. zmianami )

W PAR 59 PUNKT 9 CZYTAMY:

pojazd lub zespol pojazdow, ktorego dlugosc przekracza 8 metro albo dopuszczalna masa całkwita przekracza 12 ton podlega ozankowaniu, o ktorym mowa w par 42 - stosuje sie po 31.03.2003

W PAR 42 CZYTAMY:

" ... oznakowuje sie w sposob okreslony w zalaczniku 10 Rozporzadzenia .."

ZAŁĄCZNIK Nr 10

WARUNKI DODATKOWE DLA POJAZDU DŁUGIEGO I CIĘŻKIEGO

┬ž 1. Pojazd i zespół pojazdów, o których mowa w ┬ž 42 rozporządzenia, powinny być oznakowane tablicami wyróżniającymi, umieszczonymi z tyłu pojazdu prostopadle i symetrycznie do jego osi podłużnej.

┬ž 2. Tablice wyróżniające dla pojazdu samochodowego powinny składać się z ukośnych pasów umieszczonych pod kątem 45° ± 5° do pionu, o szerokości 100 ± 2,5 mm, na przemian barwy żółtej, wykonanych z materiału odblaskowego, oraz barwy czerwonej, wykonanych z materiału fluorescencyjnego.

┬ž 3. Tablice wyróżniające dla przyczepy (naczepy) powinny mieć tło odblaskowe barwy żółtej z obrzeżem fluorescencyjnym barwy czerwonej.

┬ž 4. Dolne krawędzie tablic wyróżniających powinny być umieszczone nie niżej niż 250 mm, a górne - nie wyżej niż 2.100 mm od powierzchni jezdni.

┬ž 5. Zewnętrzne boczne krawędzie tablic wyróżniających powinny być umieszczone nie dalej niż 400 mm od bocznego obrysu pojazdu.

┬ž 6. W przypadku zastosowania oznaczenia przewidzianego na rysunku nr 1 i 2 wzór 4 odległość między tablicą umieszczoną poziomo i tablicą umieszczoną pionowo nie może być mniejsza niż 200 mm i nie większa niż 300 mm.

┬ž 7. Wymiary oraz zasady rozmieszczania tablic wyróżniających na pojeździe określa rysunek nr 1 i 2.

Istotnym jest tutaj zapis zawarty w par 59, ktory okresla dzien od kiedy nalezy oznakowywac pojazdy o dlugosci przekraczajacej 8 metrow ( czyli jest to dzien 1.04.2003 ) do tego dnia obowiazywal stary zapis czyli byla to dlugosc 12 metrow

pozdrawiam

[ Dodano: Wto 13 Lut, 2007 22:40 ]

A tak na marginesie moj zestaw m adokladnie 9,45 i juz szukam tych tablic ostrzegawczych,

jak wiem sa w sprzedazy tablice specjalnie wyprodukowane pod kempingi , maja mniejsze wymiary :-]

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Witamy

Witamy na największym polskim forum karawaningowym. Zaloguj się by wziąć udział w dyskusji.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.