Łza Włóczynutka Posted December 2 Wiecie co, ja też teraz zacząłem oglądać za vanem, Tylko celuję w L4H3 albo nawet daily maxi (ten ma 4,6m podłogi) @smok_wawelski jaką ty masz wersję blaszki? Nurtuje mnie ogrzewanie. Wiadomo, że chyba najsensowniejsze to ogrzewacz spalinowy. Pytanie jak sobie poradzi z taką kubaturą - bo to mamy do ogrzania wąską a długą "kiszkę". Jeśłi wylot będzie, tak jak to jest na większości filmików - jeden, za przednim fotelem pasażera - to trochę lipa, bo z tyłu będize zimno. A w kibelku to już całkiem. Czy macie/planujecie jakieś rozprowadzenie ciepła z webasto, tak żeby tył i kibelek też był ciepły? Quote Share this post Link to post Share on other sites
smok_wawelski Posted December 2 mój jest L3H2 paka 3,36 58 minut temu, Łza Włóczynutka napisał: Wiadomo, że chyba najsensowniejsze to ogrzewacz spalinowy. spalinowe ale ropa czy gaz ? ropa wg mnie na dziku w 100% tak ale przy pobycie na campie nie za bardzo - ja nie podjąłem jeszcze decyzji gaz/ropa - obecnie 60/40 na korzyść gazu czy sobie poradzi przy busie maxi - nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć zależy jakie ogrzewanie i jakie ocieplenie - przy dobrym ociepleniu wydaje mi się że 4kW ropa albo gaz truma 5002 to poradzi spoko, rozprowadzenie jak przy trumavencie przecież tak samo trzeba transportować ciepłe powietrze a poza tym kto powiedział że musi być za fotelem pasażera Sorki wolałbym podyskutować o tym w innym watku - tu jednak jest to OT - Przepraszam Piotr Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łza Włóczynutka Posted December 2 Diesel, bo gaz jest MSZ problematyczny w takim blaszaku: - droga instalacja, która wymaga systematycznych przeglądów szczelności i czujnika ulatniającego się gazu. - Trzeba wozić ciężką, nieporęczną butlę, Ta butla powinna być na zewnątrz kampera. (w jakiejś wentylowanej, ażurowej przegródce - tak jak w przyczepach - w bakiście, która jest odseparowana od wnętrza przyczepy, więc spory kłopot przy konwersji blaszaka) - różne systemy końcówek, zaworów, butli w rożnych krajach. Praktycznie co kraj to inne. Kłopoty z napełnieniem butli. (a diesel jest wszędzie) Kuchenkę natomiast można zasilać poręcznymi, lekkimi i prawie nie zajmującymi miejsca kartuszami. tak, masz rację że offtop, poproszę moderatora o wydzielenie jakiegoś kącika, też bym chętnie tam podyskutował. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łza Włóczynutka Posted December 2 53 minuty temu, smok_wawelski napisał: a poza tym kto powiedział że musi być za fotelem pasażera nie musi oczywiście, ale to najłatwiejsza droga - urządzenie pod fotelem, wchodzą tam idealnie, łatwo się przewiercić pod podłogę z rurkami paliwowymi i spalinowo-powietrznymi. No i zassanie / wydmuch ogrzewanego powietrza od razu stamtąd do wnętrza. Wtedy nie trzeba metrów rur Quote Share this post Link to post Share on other sites
kit Posted December 2 Bez znaczenia czy piec bedzie na ON czy gaz bo oba bez problemu poradza sobie z ogrzaniem blaszanki Wybór zależy tylko od własnego widzi misie Ja narazie zarejestrowałem najniższą temp na poziomie -12st a wewnątrz utrzymanie 22-23st nie było żadnym problemem (zapas mocy miałem jeszcze znaczny) Piec to standardowy przeszczep z przyczepy umiejscowiony na środku "konserwy" Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łza Włóczynutka Posted December 2 a jak masz nadmuch? jakiej mocy piecyk i jaka wielkość kamperka? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kit Posted December 2 (edited) Wielkość L3H3 Piec jakoś coś mi sie kojarzy ze 2,8kW to słaba wersja bo z wylotem spalin pod podłoge Nadmuchu nawet nie montowałem bo to mała kubatura i uznałem ją za zbedną, narazie nie zauważyłem najmniejszej niedogodności z tego powodu Poza tym w blaszankach jest strasznie mało miejsca i walczyłem o każdy cm a nadmuch i rury trzeba gdzieś upchnąć Ja też brałem pod uwage zapotrzebowanie calości na prąd bo my korzystamy tylko z aku Edited December 2 by kit (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łza Włóczynutka Posted December 2 Masz tam ubikację? W środku masz jakiś kawałek nawiewu? O, jeszcze napisz, jeśli to nie problem - jaka wysokość Ci została po zamontowaniu podłogi i sufitu i czy pod podłogą prowadziłeś jakieś instalacje Quote Share this post Link to post Share on other sites
kit Posted December 2 Oczywiście że jest kibelek 😉 nawiewu jak pisalem nie mam W dzien częstotliwość korzystania powoduje taka wymiane powietrza ze nie czuc roznic temp Po calej nocy przy zamknietych drzwiach czuc ze 2-3st mniej ale przy porannej toalecie w mig sie wyrownuje Pod podłogą ida tylko przewody elektr. Instalacje wod-kan ida juz nad bo jezdzimy calorocznie i chciałem miec z glowy temat jakiegos przymarzania itp Wysokosc uzytkowa to na oko 1,9m Jutro moge zmierzyc dokladnie Quote Share this post Link to post Share on other sites
maarec Posted December 2 Osobiście wolałbym gaz. Dużo naczytałem się o dużym zapotrzebowaniu na prąd przy grzaniu urządzeniami typu Webasto. Piec gazowy nawet jak ma nadmuch, to możesz go wyłączyć. Zawsze można szukać z angielki, firmy carver - często mają wylot spalin pod podłogą. Nie trzeba komina. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cathay Posted December 2 34 minuty temu, maarec napisał: Piec gazowy nawet jak ma nadmuch, to możesz go wyłączyć. Nie zawsze. W Propexie masz maleńkie wymiary, ale tylko i wyłącznie nadmuch. Do tego po każdej serii grzania długo dmucha aby schłodzić przewody, więc prądu trochę potrzeba. Aczkolwiek przy 5 stopniach na zewnątrz i 23 na termostacie, przez całą noc zeszła jedna z pięciu kresek na akumulatorze. Również tylko nadmuchowy jest najlepszy model Trumy czyli VarioHeat. Owszem Propex jest cały czas mało popularny, a VarioHeat jest bardzo drogi, ale przy zwiększającej się ilości zabudów na busach i szukaniu każdego centymetra, oba urządzenia będą wypierały typowe piecyki Trumy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
smok_wawelski Posted December 2 (edited) 6 godzin temu, Łza Włóczynutka napisał: - droga instalacja, która wymaga systematycznych przeglądów szczelności i czujnika ulatniającego się gazu. równie droga jak webasto lub eber które też wymagają przeglądów prąd nie jest mi straszny - zakładam solarek pod 300w i aku 100-120Ah, gorzej straszy mnie smrodek rozruchowy i świst na kampie 6 godzin temu, kit napisał: przeszczep z przyczepy umiejscowiony na środku "konserwy" i prawdopodobnie u mnie będzie podobnie, przy L3H2 nadmuch wydaje mi się zbędny przy H3 to jak odleci podłoga i ciut sufitu to bedzie ok 1,90 u mnie przy H2 nominał 1,88 zakładam że 8-9cm odleci (a raczej juz wiem bo podłoga prawie zrobiona) - woda pexem pójdzie podłogą ale wewn. po ociepleniu, prąd raczej górą Edited December 2 by smok_wawelski (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
kit Posted December 3 8 godzin temu, Cathay napisał: ....Aczkolwiek przy 5 stopniach na zewnątrz i 23 na termostacie, przez całą noc zeszła jedna z pięciu kresek na akumulatorze... Ale to tylko jedna noc przy temp dodatniej, a co bedzie przy weekendzie na nartach przy temp minusowych gdzie np pelne 48h musi wszystko chodzic? Z takich powodow potem "chodzą" kampery godzinami pod stokiem ... 8 godzin temu, smok_wawelski napisał: ... u mnie przy H2 nominał 1,88 zakładam że 8-9cm odleci (a raczej juz wiem bo podłoga prawie zrobiona) ... 8-9 to sufit razem z podłogą? Mi odeszlo 6cm podlogi i 7cm sufitu, 13 centow poleciało a do tego jeszcze okna dachowe obniżają miejscowo sufit chyba z 1,5cm 8 godzin temu, smok_wawelski napisał: ... przy L3H2 nadmuch wydaje mi się zbędny... Ja z premedytacja nie montowalem ventu mimo ze lezy mi w garażu razem z rurami itd Jak pisalem dyskomfortu nie czuje Jesli jezdzi sie zimowo to warto zabudowac jedynie tylna sciane (drzwi tylne) bo tam jest najwiecej mostków termicznych 😉 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cathay Posted December 3 Godzinę temu, kit napisał: Ale to tylko jedna noc przy temp dodatniej, a co bedzie przy weekendzie na nartach przy temp minusowych gdzie np pelne 48h musi wszystko chodzic? Z takich powodow potem "chodzą" kampery godzinami pod stokiem ... Problemem nie jest zbyt duże zapotrzebowanie na prąd, tylko zbyt mała ilość zmagazynowanego i wytwarzanego prądu, czyli kłania się wielkość akumulatorów i solarów. Jak chcesz cały weekend stać pod stokiem, to się przygotuj a nie smrodź. Gdyby za smrodzenie niezasadne był "tysiak", to by tak nie robiono. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łza Włóczynutka Posted December 3 Kiedy jeździłem tirami, to jeździłem takimi które miały jeden punkt wydmuchu z webasto i takimi co miały dwa. No i te z dwoma były super, bo w całej kabinie była równomierna temperatura, a te co miały jeden wydmuch, to zdecydowanie cieplej było w tej części gdzie był nawiew. A kabina tira jest stosunkowo niewielka - taki sześcian w okolicach 2,5x2,5x2,5m. Czyli ~dwa razy mniejsza niż taki kamperek na blaszaku. W moim obecnym malutkim busiku (Tourneo Connect) który ogrzewam na kempingach elektrycznie, też mam dwa punkty grzejne, nie ze względu na to że jeden nie dawał rady, tylko właśnie z powodu że powietrze się nie mieszało i przy jednym punkcie były strefy wyraźnie ciepłe i wyraźnie zimne. Teraz przy dwóch grzejnikach; jeden z tyłu na klapie bagażnika, drugi z przodu między fotelem kierowcy a pasażera - jest super. Więc ja osobiście będę w jakiś sposób kombinować, żeby mieć co najmniej dwa nawiewy, a może nawet więcej. Powiedzcie mi jest jakaś opcja, żeby przewody od nadmuchu poprowadzić w burtach, czy się tam nie zmieszczą? W Connecie, z tego co patrzyłem to by się dało, a nawet amerykańskie wersje mają tam przeprowadzone przewody i nadmuch na tył. Ale takie duże busy pewnie są trochę inaczej skonstruowane? Quote Share this post Link to post Share on other sites