Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamontowaną na dachu swojej avento baterie słoneczną. Tylko coś z nią jest nie tak, ponieważ prąd jaki podaje jest w stałym skoku i waha sie od 8 do 15V! Gdy włączam którekolwiek światło w przyczepie ono błyska. Choć czasami prąd potrafi się ustabilizować i wtedy wszystko działa ok. Bateria ma funkcję ładowania akumulatora do którego są wewnątrz klemy. I faktycznie po podłączeniu aku mimo skoków prądu napięcie na baterii w ciągu 2 godzin wzrosło z 12,3 na12,55V . Wydaje mi się, że prąd z akumulatora też powinien zasilać obwód świateł, wentylatora i pompki wodyuzupełniając niewielką moc baterii słonecznej a tak się nie dzieje! Prąd idzie tylko z solaru. A czemu z aku nie chce? nie wiem :D Może Wy coś wiecie na ten temat? Gdzie szukać przyczyny? Podam model tego ustrojstwa: BAS 1012i Battery Autoguard/Indicator R&S Holland. Prosze o sugestie... pozdrawiam! :D

Opublikowano

Myślę, że wszystko jest w najlepszym pożądku, a bateria powinna pracować wespół z akumulatorem !!

Sama bateria podaje stały prąd, ale zbyt małą moc/natężenie. Na wszystkich jachtach, na których pływałem wszystkie baterie, lub "wiatraki" działały jednocześnie z akumulatorami.

Wszystkie bateria słoneczne i "wiatraki" mają za zadanie doładowywać na bieżąco akumulator, z którego jest pobierany prąd do oświetlenia, lub pompek.

.

Opublikowano

Teraz wracając z pracy (po 22) wszedłem do przyczepy sprawdzić, czy z akumulatora będzie pobierany prąd. Napięcie na aku 12.65V A zaraz na kablu łączącym się z baterią spada do ok 1.5V!!! Gdzie ten prąd idzie nie wiem :D Znaczy wogóle nie idzie. Bateria teraz w nocy wytwarza te ok 1.5V (sprawdziłem odłączając akumulator z obiegu), ale nie rozumiem czemu z niego nie chce pobierać prądu... a żadnego przełącznika na niby "tryb nocny" też nie moge znaleźć... zagadka poliszynela (czy jak tam się go pisze ;) ). Pewnie sporo czasu jeszcze na tym spędze :D:D

Opublikowano

Nie znam się na tym za bardzo, ale z tego co piszesz to wnioskuje, że solar ładuje akku i podaje prąd do odbiornikó 12 voltowych, a akku jest tylko łądowane i z niego zasilać obiorników 12 voltowych nie można?

Czy dobrze to rozumiem?

Jeśli tak jest to pewnie gdzieś musi być dioda (ona chyba pełni rolę "zaworu zwrotnego" w elektryce).

Z tego co pamiętam to marcys ma chyba styczność z solarami. Może on Ci coś doradzi :D.

Opublikowano

Tomii dobrze wyczytałeś moje wypociny:-) Dobrze ująłeś to w skrucie... właśnie tak jest. Pewnie gdzieś posadzona ona jest, ale pewnie ciężko mi będzie dojść o co chodzi bo elektryk to najwyżej moge być od WSKi (motoru) :D

Opublikowano

chetnie bym coś doradził na ww. temat ale jestem specjalista od kolektorów cieczowych nie fotowoltaicznych :D także przykro mi bardzo :) jakkolwiek sadze ze ogniwo powinno dzialac tylko w parze z akumulatorem a nie powinno bezposrednio zasilac urzadzen peryferyjnych.

Opublikowano

Doszedłem mniej więcej o co biega :D Akumulator zabezpieczony jest w instalacji przyczepy bezpiecznikiem (taki mini korek jak w domu kiedyś były z ceramicznym cokołem) o wartościach 600V 6A firmy VOLLSCHUTZ LJS. Jak wypinam go z instalacji i podłączam bezpośrednio aku kabelkiem to wszystko chodzi jak trzeba. Jak z bezpiecznikiem to puszcza tylko ok 5V z aku( mierzyłem miernikiem) i nic nie działa. I to wszystko miga a nie pracuje. Też w całą instalację wpięta jest przetwornica z 220V na 12V.

Ale myśle najpierw pojade po nowy bezpiecznik i zobacze co będzie a jak to nie poskutkuje (może coś wewnątrz obudowy tego bezpiecznika jest walnięte) zamierzam wstawić inny bezpiecznik, np topikowy, czy taki samochodowy 5-10A. Jak myślicie? Nie powinna taka podmiana nic zrobić?

Opublikowano

hej szary11. Wątpię aby ktoś pomógł Ci na odległość nie widząc nawet urządzenia nie wspominając o schemacie nawet blokowym czy choćby danych technicznych. Jaka moc baterii, jaki akumulator itp. Akumulator z baterią prawdopodobnie podłączony jest przez układ elektroniczny dopasowujący napięcie z ogniwa (proporcjonalane do ilości światła) do napięcia umożliwiającego doładowanie akumulatora. Co do bezpiecznika to sprawdż czy nie jest przepalony i czy nie są zaśniedziałe gdzieś styki. Naładuj akumulator odpowiednim prostownikiem. Wszelkie próby ze zwieraniem kabelkiem mogą doprowadzić do uszkodzenia elektroniki lub nawet pożaru. Jesli bezpiecznik jest sprawny i jego odłączenie powoduje że układ pracuje poprawnie, to może za bezpiecznikiem masz podłączone odbiorniki o mocy przekraczajce wydajność prądowa urządzenia? Gdybyś na długi weekend wybierał sie na południe Polski to chętnie bym zajrzał do tego ustrojstwa.

Opublikowano

Sprawe chyba będe miał rozwiązaną. Pokazałem bezpiecznik w pracy dla automatyka i powiedział, że stawia on za duży opór i jest też nadpalony. Jak nie dostane takiego samego bezpiecznika to powinienem fo zamienić na podobny. I tak tez zrobie:-) Dzięki za pomoc! :D

Opublikowano

Bezpiecznik zmieniłem na automatyczny 6A 400V, razem z akumulatorem wszystko działa teraz jak należy... na wyjeździe prądu nigdy nie zabrakło :) A chodziło na tym i światło i pompka i telewizor. Świetne udogodnienie!!! A przy tym nie martwiłem się czzy w samochodzie nie panie mi aku kiedy za dnia muzyki słuchałem i nie odpalałem auta przez 2 dni.

Opublikowano

Oj tej bateri słonecznej to Ci szary zazdroszczę :) - minusem jest tylko to, że przyczepka nie może stać w cieniu :).

Opublikowano

Tomii, w cieniu ale w dzień i tak ona daje prąd... daje impuls w mniejszej częstotliwości (wolniej ładuje aku) ale prąd jest :) A poza tym wtedy akumulator w przyczepce służy na długo prądem, bo ileż tymi lampkami (wszystkie na raz mają 50W), pompką do wody (chyba 15W) i telewizorkiem (10W) można naciągnąć? Aku mam 55Ah. Kiedyś w niewiadowie miałem 75Ah to na światełka (60W) i radio spokojnie wystarczało mi na 2 weekendy bez ładowania.

• 3 lata później...
Opublikowano

prorok67, Czy w momencie robienia fotki budka była podłączana do 230V, jeśli nie była masz aku i solar ładuje - czyli nic nie musisz robić.