Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Kupię zderzak do przyczepy Hobby 400 od rocznika 91' lub wyższy , oraz lewą lampę - sam klosz . Poniżej załączam zdjęcie zderzaka jaki mnie interesuje.

Ewentualnie czy może ktoś z forumowiczów wie gdzie można taki zderzak naprawić - skleić by nie było śladu . Słyszałem , że są firmy , które zajmują się spawaniem ( klejenie na gorąco ) plastiku. Najlepiej , gdyby był taki zakład w pobliżu Bydgoszczy lub Poznania. A może ktoś z Was zetknął już się z takim problemem. Czy faktycznie po zespawaniu w jakiś sposób tego zderzaka nie będzie widać żadnych śladów tego klejenia ?

Edytowane przez tomik (wyświetl historię edycji)
  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

http://allegro.pl/show_item.php?item=2027584089

tutaj masz ofertę z alledrogo. Jednak kupno takiego zderzaka nawet używki to spore koszty.

Znajdź w okolic warsztat specjalizujący się w klejeniu zderzaków i pogadaj z nimi o sposobie wykończenia tych klejeń, malowania lub nakładania faktury.

Nawet gdyby coś było widać po naprawie - aż tak by Ci to przeszkadzało? Ja raczej zwracam uwagę na szczelność niż śłiczność.

Opublikowano

Witam.

Kupię zderzak do przyczepy Hobby 400 od rocznika 91' lub wyższy , oraz lewą lampę - sam klosz . Poniżej załączam zdjęcie zderzaka jaki mnie interesuje.

Ewentualnie czy może ktoś z forumowiczów wie gdzie można taki zderzak naprawić - skleić by nie było śladu . Słyszałem , że są firmy , które zajmują się spawaniem ( klejenie na gorąco ) plastiku. Najlepiej , gdyby był taki zakład w pobliżu Bydgoszczy lub Poznania. A może ktoś z Was zetknął już się z takim problemem. Czy faktycznie po zespawaniu w jakiś sposób tego zderzaka nie będzie widać żadnych śladów tego klejenia ?

Tomik skontaktuj się z tym sprzedającym z allegro http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=3691697 może będzie miał "na stanie" lub będzie mógł Ci "załatwić"

jeśli będzie potrzeba to mogę Ci odebrać i/lub zorganizować transport w okolice Torunia

Opublikowano (edytowane)

http://allegro.pl/sh...item=2027584089

tutaj masz ofertę z alledrogo. Jednak kupno takiego zderzaka nawet używki to spore koszty.

Znajdź w okolic warsztat specjalizujący się w klejeniu zderzaków i pogadaj z nimi o sposobie wykończenia tych klejeń, malowania lub nakładania faktury.

Nawet gdyby coś było widać po naprawie - aż tak by Ci to przeszkadzało? Ja raczej zwracam uwagę na szczelność niż śłiczność.

Dziekuję Gregory za pomoc - jednak zderzak oferowany przez tego allegrowicza jest uszkodzony ( pokazuje to drugie zdjęcie ) ja jednak chcę kupić zderzak bez żadnych uszkodzeń , lub też fachowo to naprawić w jakimś zakładzie usługowym.

Pozdrawiam i życzę Tobie Szczęśliwego Nowego Roku :)

Tomik skontaktuj się z tym sprzedającym z allegro http://allegro.pl/li...p?us_id=3691697 może będzie miał "na stanie" lub będzie mógł Ci "załatwić"

jeśli będzie potrzeba to mogę Ci odebrać i/lub zorganizować transport w okolice Torunia

Cześć Jurek , znam chyba tego handlarza sprzedającego części do przyczep . Jeśli mówimy o tym samym to jest to chyba Pan Stanisław z Plewisk . Byłem u niego parę lat temu po daszek do mojej poprzedniej Hobby Pretige 545. Nie wiem czy on jeszcze w dalszym ciągu się tym zajmuje . Będę próbował się z nim skontaktować . Pozdrawiam. Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku :)

Opublikowano

Tomek! to właśnie o nim Ci napisałem. Jak by co to mogę pomóc - mam do niego "żabi skok"

Ok. Jurek jutro będę się z nim kontaktował :)

Opublikowano

pokleić/pospawać, pomalować i śladu nie będzie ;)

niestety używane części mają chore ceny

'konrad_b' , trudno coś znaleźć w przyzwoitej cenie z części zamiennych czy też akcesorii do przyczep , niektórzy pseudosprzedawcy przechodzą samych siebie w wycenie tych nie w pełni wartościowych urządzeń - za stare części wołają więcej jak za nowe w serwisie ;(

Opublikowano

'konrad_b' , trudno coś znaleźć w przyzwoitej cenie z części zamiennych czy też akcesorii do przyczep , niektórzy pseudosprzedawcy przechodzą samych siebie w wycenie tych nie w pełni wartościowych urządzeń - za stare części wołają więcej jak za nowe w serwisie ;(

z tym twierdzeniem się absolutnie zgadzam :ok:

Opublikowano

Czy pierwszy post to ogłoszenie?

Zapewne w jakiejś części jest to pewnie ogłoszenie !

Opublikowano (edytowane)

Kolego zadaj sobie trudu i sam napraw ten zderzak. Wrzuć foto jak masz popękany?

W Casto znajdziesz zestaw naprawczy do karoserii czyli mate szklaną i żywicę. Zima długa, bedziesz miał do wiosny zderzak jak nowy.

Spawanie plasiku jest możliwe w zależności od materiału. Zderzaki spawają ale zderzaki samochodowe są chyba z innego tworzywa niż ten przy Twojej budce.

Spawy plasiku nie wyglądają estetycznie i trzeba się dużo natrudzić zeby uzyskać zamierzony efekt. Zresztą spawy plastiku są drogie dlatego zdecydowanie łatwiej odbudować taki zderzak przy pomocy maty żywicy i szpachlu.

Edytowane przez Adam1988 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Witaj

Miałem podobny problem z popękanym zderzakiem, który wyglądał identycznie jak ten twój – a ponieważ cała zabudowa mojego mercedesa jest na elementach hobby to przypuszczam że zderzak również jest tej firmy. Napisałem niestety ponieważ mój zderzak wykonany jest z kruchego plastiku podobnego z jakiego wykonywane były obudowy radzieckich lodówek, i w kilku zakładach zajmujących się spawaniem plastiku powiedziano mi że tego tworzywa nie da się pospawać. Ponieważ zbliżały się wakacje zrobiłem tak jak radzą ci koledzy we wcześniejszych postach tj. wyszlifowałem i pokleiłem żywicą epoksydową wyszpachlowałem, pomalowałem i było ok, ale tylko przez chwilę bo ostatnio zauważyłem że plastik odkleja się od włókna i powstało sporo pęknięć.

Dlatego wydaje mi się że jedynym wyjściem jest wymiana zderzaka na nowy.

Opublikowano

Nie wiem jak w starszych modelach Hobby, ale w mojej przyczepie zderzak wykonany jest z twardego PCV.

Można bez problemu samemu pospawać zderzak, kupując spaw na zimno właśnie do PCV. Koszt ok. 15 zł tubka.

Dostępny jest w sklepach i hurtowniach z materiałami do produkcji reklam. Jeżeli w miejsca klejone od spodu

dołoży się kawałki PCV to takie miejsce ma większą wytrzymałość niż fabryczne. Sprawdzone na moim zderzaku.hehe%281%29.gif

Opublikowano (edytowane)

Witaj

Miałem podobny problem z popękanym zderzakiem, który wyglądał identycznie jak ten twój – a ponieważ cała zabudowa mojego mercedesa jest na elementach hobby to przypuszczam że zderzak również jest tej firmy. Napisałem niestety ponieważ mój zderzak wykonany jest z kruchego plastiku podobnego z jakiego wykonywane były obudowy radzieckich lodówek, i w kilku zakładach zajmujących się spawaniem plastiku powiedziano mi że tego tworzywa nie da się pospawać. Ponieważ zbliżały się wakacje zrobiłem tak jak radzą ci koledzy we wcześniejszych postach tj. wyszlifowałem i pokleiłem żywicą epoksydową wyszpachlowałem, pomalowałem i było ok, ale tylko przez chwilę bo ostatnio zauważyłem że plastik odkleja się od włókna i powstało sporo pęknięć.

Dlatego wydaje mi się że jedynym wyjściem jest wymiana zderzaka na nowy.

Wcześniej , bo wiosną tego roku pokleiłem zderzak metodą jaką opisałeś wyżej - niestety żywica zaczęła pękać oraz odklejać się od zderzaka wraz z matą szklaną , a zaznaczam , że było to niewielkie pęknięcie rzędu 3 cm , w samym lewym narożniku przy lampie . Kilka tygodni temu zderzak ten został ponownie uszkodzony przez niezdarnego kierowcę TIRA , który to wykonując manewr cofania bardzo delikatnie zachaczył lewym kołem ciągnika siodłowego o moją przyczepę . Szczęściem w nieszczęściu było , że nie uszkodził mi całego boku przyczepy. Niestety pęknięć zderzaka jest obecnie kilka i to w odcinkach po kilkanście cm. Uszkodzona została też lampa. Biorąc pod uwagę wcześniejsze doświadczenia z klejeniem zderzaka żywicą i matą szklaną nie widzę sensu by poraz wtóry tym materiałem próbować zderzak naprawić. Sądziłem , że może ktoś z kolegów forumowiczów miał podobne przygody ;) ale efekty tych działań były lepsze od moich wcześniejszych . Widzę jednak , że ze względu na specyficzny rodzaj plastiku pewnie nie uda mi się go w należyty sposób naprawić . Faktycznie chyba ten rodzaj tworzywa nadawał się jedynie do wykonania zabudowy lodówek 'made in ussr'. Dlatego też kolego słusznie radzisz mi bym rozglądał się za nowym ( nie uszkodzonym ) zderzakiem .

Nie wiem jak w starszych modelach Hobby, ale w mojej przyczepie zderzak wykonany jest z twardego PCV.

Można bez problemu samemu pospawać zderzak, kupując spaw na zimno właśnie do PCV. Koszt ok. 15 zł tubka.

Dostępny jest w sklepach i hurtowniach z materiałami do produkcji reklam. Jeżeli w miejsca klejone od spodu

dołoży się kawałki PCV to takie miejsce ma większą wytrzymałość niż fabryczne. Sprawdzone na moim zderzaku.hehe%281%29.gif

przemek70' , a może orientujesz się gdzie w Bydgoszczy mogę taki klej zakupić , tworzywo użyte do produkcji zderzaków czy to w modelach starszych , czy też tych nowszych pewnie jest to samo , z tym że przy tych starszych tworzywo bardziej pożółkło od działania promieni słonecznych ( UV)