eeik Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Witam Szperam po necie, i nie wiem czy znacie, ale znalazłam nowy produkt BP. Lekkie butle z kompozytów. wklejami linki do przeczytania. Najprawdopodobniej zakupimy - ponieważ liczy się obniżenie wagi o każdy kilogram. <http://www.e-instalacje.pl/82_1401.htm> <http://www.bp.com/sectiongenericarticle.do?categoryId=3000274&contentId=7002609> Miał ktoś może styczność z taką butlą ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin T Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 eeik, ten post daje do myslenia http://www.forum.karawaning.pl/viewtopic.php?p=11787&highlight=#11787 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaimar Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Butle z BP mają nietypowy zawór. Na niego jest zakładany zawór bagnetowy zintegrowany z reduktorem , który dostajesz za kaucją przy podpisaniu umowy z BP. Reduktor trzeba zamontować na wężu w pojeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Miał ktoś może styczność z taką butlą Kup,wypożycz będziesz pierwsza i podzielisz się z nami doświadczeniem w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andy Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Jak pisałem którymś poście butla jest ok tylko problem z reduktorem. Urządzenia w przyczepie przystosowane są w większości do zasilania ciśnieniem 50mbr , a reduktor do kompozytu ma ciśnienie robocze 700mbr czyli czternastokrotnie wyższe niż stosowane w instalacji w przyczepach. Zdjęcie na dole już nie aktualne. Teraz jest Zafirka 2,2 DTI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eeik Opublikowano 23 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Ups czyli kiszka (( a tak sie cieszyłam a nie da się jakoś dwóch reduktorów (tylko bez "śmiacia" - bom lamer w tych sprawach) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaimar Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 reduktor do kompozytu ma ciśnienie robocze 700mbr czyli czternastokrotnie wyższe niż stosowane w instalacji w przyczepach Jesteś pewien? Mnie wydaje się , że 38 mbar. Chyba podjadę na BP zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eeik Opublikowano 23 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Witam Właśnie wykonałam tel. do stacji BP Ciśnienie jest 37 bar, gazu - propanu 10 kg cała butla waży 15- 15,5 kg Cena 58,00 zł takie informacje uzyskałam na stacji w Zabrzu ul. 30go maja 101. I Pan stwierdził, że te butle musza pasować do przyczep kempingowych bo do tego zostały stworzone najbardziej . Czyli jazda na stacje po zakup . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andy Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Czyli z tego wynika ,że jednak są!!! różne reduktory do tych butli. Na stacji BP w Warszawie na której chciałem wziąść butle, mieli tylko 700mbr bo sam je oglądałem. Na pytanie o reduktory z inną wartością , pan zrobił wielkie gały i stwierdził , że takowych nie mają. Znaczy się zrobił mnie w trąbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Znaczy się zrobił mnie w trąbe Ale wszystko dobre co się dobrze kończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eeik Opublikowano 23 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 E może nie miał pojęcia, nie wiem tam gdzie ja dzwoniłam facet kumaty, najpierw podał mi wartośc 1,5 kg/h poprosiłam żeby przetłumaczył na ludzki no i wyszło te 38 mb. Spróbuj jeszcze raz pogadać z kimś kto ma tam pojęcie )). aha, a ile waży stalowa butla tak dla orientacji ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maras Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 aha, a ile waży stalowa butla tak dla orientacji ??? Zważyłem pustą i wyszło 12 kg i jak dodamy te 11kg gazu = 23kg. Na butli znalazłem wybite cyfry min. było 11 i 22.7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eeik Opublikowano 24 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 Maras dziękuję Róznica duża przy 2 butlach to 11 kg bo pusta kompzytowa 5,5 kg napełniona 15 -15.5 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eeik Opublikowano 16 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Wracam do tematu Zakupiliśmy a właściwie wymieniliśmy met na kompozytowe. Nie ma się czego bać, zawór prosty do montazu jak budowa cepa. U nas w autku odkręcamy tylko wężyk ze starym zaworem i wkręcamy nowy wężyk z zaworem do butli kompozytowej. Ponieważ obok nas jest rozlewnia, to cena gazu - propnau 39 zł zaworu 29 zł. Żadna filozofia ) a pełna komp. waży tyle co pusta met. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koliber1111 Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 nowoczesne butle z kompozytu mają niewątpliwie wiele zalet,ale metalowe 11kg mają jedną ogromną przewagę-można je wymienić na pełne niemal na każdej wsi,a tych kompozytowych nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi