Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po ostatnim wypadzie w listopadzie , lodówka wyciągała amoniak do góry (zgon).

Tematu bym nie zakładał , ale patrząc na jej nie pordzewiałe spirale i to jak dzielnie mroziła i chłodziła to żal w oczku idzie.

Nikt nigdzie nie naprawia i ponoć nie da się naprawić.

Z racji ,że dziś idę na noc do pracy z nudów ją rozebrałem.

Pomijając wymontowanie , samo wyciągniecie spirali (agregatu ) ze środka to ok 5min dla ludzi powolnych.

Delikatność i trzy wkręty.

Dla mnie jet sprawa prosta.

Rozszczelnienie prawie nie widocznie na spawie mocowania do rurki.

Amoniak nie wylał się , więc zaspawać i gotowe.

Ale jest ale?

Czy jak spawnę to nie wybuchnie, na amoniaku nie znam się po za tym ,że jest łatwopalny.

Konstrukcja i działanie łopatologicznie proste. ;)

Naprawa od strony praktycznej również , ale od strony technicznej same nie wiadome.

Mogę wylać amoniak i zaspawać rozszczelnienie i potem z powrotem nalać.

Ale ile mam nalać?

Myślę ,że wspólnie damy radę , ale do tego tematu trzeba podejść poważnie i przez osoby które mają najwięcej do czynienia z tą dziedziną.

Zapraszam do dyskusji.

W miejscu zakreślonym jest niewielkie rozszczelnienie.

post-109574-imported-c2965c9f-ea10-4724-b314-fffbe95d42b2_thumb.jpg

Widać żółte kryształki amoniaku.

post-109574-imported-fe360730-5065-473a-8f13-3a9b62fe18fb_thumb.jpg

Naprawa urwanego kominka też była nie do przeskoczenia , ale poxilina załatwiła sprawę.

post-109574-imported-140a047e-357f-4b6a-baed-6418de4f9848_thumb.jpg

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Myśmy już chyba o tym rozmawiali w Ojcowie. Nie jest to takie proste bo ten "amoniak" to podobno nie do końca jest amoniak, tylko jakaś mieszanina i nikt tego nie chce naprawić.

Opublikowano

Ze względów ekonomicznych ,mały zarobek przy naprawie takiego sprzętu ;)

Opublikowano

Usterka znaleziona.

Pękniecie spawu było przyczyną , powstała mikro szczelina .

Naprawa nie problem , teraz kwestia nabicia. ;)

Po oderwaniu wzmocnienia zaczął uciekać delikatnie gaz.

post-109583-imported-61e2b285-9e28-4cac-bbe6-e2b3f0ab56d6_thumb.jpg

Naprawa to pikuś , ale co z nabiciem .

post-109583-imported-a280e682-363e-441e-9dd9-046ff1f11889_thumb.jpg

Opublikowano

Tak jak pisze Yabulon nie jest to sam amoniak a jego roztwór z wodą w przeciwnym razie nie miało by co odparowywać w warniku.

Ja wiedzę mam tylko teoretyczną więc nic nie jestem w stanie pomóc. Myślę że może spróbować pójść po najmniejszej linii oporu i zamiast spawania zastosować poksylinę. Tylko oczywiście taka prowizorka może zawieść w najmniej oczekiwanym momencie...

Opublikowano

Kurde sprawa prosta , a nikt tego nie robi.

Dziurę zaspawać i nabić tak jak klimę (inny gaz).

Takie proste , a nie do naprawy. ;)

Opublikowano
Takie proste , a nie do naprawy. :-]

A co gorsze lodówki nawet używane tanie nie są ;)

Opublikowano
A co gorsze lodówki nawet używane tanie nie są
Ja za swoją nową 20 letnią dałem 500 zł i cieszyłem się, że tak tanio ;)
Opublikowano
Ja za swoją nową 20 letnią dałem 500 zł i cieszyłem się, że tak tanio ;)

Ja miałem ideał , zero rdzy , poczyściłem , pomalowałem minią na wszelki wypadek ,a tu na spawie ciach. ;) .

Gdybym wiedział , to wyciągną bym agregat i tak powzmacniał ,że prawnuki by ją jeszcze sprzedali jako sprawną. :-]

Opublikowano

Kolego,

Moze kup nowy agregat - od lodowki Polara TA60 ( czy TD 60) koszt ok 350 zl.

Z tym ze,... polecalbym nie wywalania paragonu. Ja kupilem takie cudo zadzialalo raz i przestalo, wymienilem, drugi zadzialal raz i przestal - proby stukania obracania itd dawaly poprawe na chwile albo i nie. Juz mi nie chcieli wymieniac i mowili ze ja je psuje ( tylko na pytanie jak nikt nie potrafil odpowiedziec bo sprzedawca nie wiedzial jak toto dziala ;))

Jak dostalem trzeci... pochodzil.

Z tym ze do tego pewnie bedziesz musial dokupic grzalki chyba ze srednica bedzie odpowiadala lub uzywasz wylacznie na gazie.

Pozdrawiam

Opublikowano
Kolego,

Moze kup nowy agregat - od lodowki Polara TA60 ( czy TD 60) koszt ok 350 zl.

No właśnie - agregat - a lodówka w przyczepie jest absorpcyjna, czyli nie ma agregatu, a nawet jak uda się dopasować to już tylko na 230 V będzie działała, a na gaz nie ;)
Opublikowano

spytaj w COCH (centralny ośrodek chłodnictwa) na ul. Lea w Krakowie. jesli nie masz daleko oczywiście.widziałem u nich kiedyś taką pokazową instalację na amoniaku, maja tam dobrych fachowców, starych wyjadaczy, może na fuszkę cos wymyslą

Opublikowano

Moją lodówkę reanimowali w Elcampie w Krakowie (ul. Zawiła) - nie działa idealnie, ale znacznie lepiej. Można tam zapytać.

Opublikowano
Moją lodówkę reanimowali w Elcampie w Krakowie (ul. Zawiła) - nie działa idealnie, ale znacznie lepiej. Można tam zapytać.
Też byłem ale w tym przypadku, czyli ulotnienie się czynnika chłodzącego proponowali całe nowe "plecy" za kwotę która była niewiele mniejsza od wartości całej przyczepy ;)
Opublikowano

Rozszczelnienie znalezione i uszczelnione (twardym lutem) .

Spawanie nie miało sensu , bo z mikro szczeliny jednak coś dmuchało.

Próba nie dała jednak efektu. :-]

Dalej w środku bulgocze , wszystko jest ok , nie ma nieszczelności i czynnik w środku jest.

Myślę ,że poza amoniaku i wody w środku jeszcze coś jest i to właśnie uciekło. :)

post-110378-imported-3632d42d-80a0-46d7-9ec2-9a1bded1a7ba_thumb.jpg

post-110378-imported-6d787334-859a-4f8c-a2a1-77b80df32c7e_thumb.jpg