Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tą statystyką - przesadziłeś Trafko. Jeździć nie umie 25% kierowców, ale patrząc na drogę odnosimy wrażenie, że jest ich więcej. :-]

Co do ustąpić - to wiesz, ze za "marginesik" można złapać 200zł mandatu?

Oczywiście - niektórzy mają problemy ze zjechaniem do prawej (nawet do linii). Chyba ich środek drogi tak przyciąga (?) :-])

Co do kultury - mam taką teorię:

lepsze drogi --> szybsza i bezpieczniejsza jazda--> mniejszy stres --> mniej nerwów -->większa kultura.

Przecież Polacy potrafią kulturalnie jeździć za granicą.

• Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Co do marginesiku, to mnie .... trafia. Bo wiadomo, drogi są, jakie są, wzajemnie sobie przecież można pomóc. Co właśnie najlepiej widać poprzez marginesik. Mało, misie też w ten sposób pomagają, ale innym wara - niech blokują. Rozumiem, że jak jest ciągła,, to może być skrzyżowanie, przejście, co tam jeszcze. Ale jak jest kilkukilometrowy odcinek z przerywaną i za zrobienie na tej drodze marginesiku potrafią niebiescy władować mandat, to mną trzęsie. Przecież to jawne wymuszanie hamstwa na drogach.

Opublikowano

Nawet nie wiedziałem, że za marginesik grozi mandat jadąc z budką i widzę w lusterkach za sobą autko daje kierunek prawy i zjeżdżam na marginesik , uh teraz będę się nad tym zastanawiał, zrobić komuś dobrze by później za to płacić :-]

Opublikowano

Margines to ostateczność, wystarczy by nie trzymał się osi drogi a przy prawej krawędzi drogi. Niestety większość praktykuje jazdę "przy osi"

Opublikowano

wir - te wiadomości to z CB, kiedy dowiaduję się od kierowców dużych, którzy zapłacili. Problem w tym, że to oczywiście kwestia interpretacji, bo o ile linia ciągła, to ewidentne wykroczenie, to już prrzerywana nie bardzo. Ale z różnych przyczyn nie warto z "władzą" dyskutować, bądź też koledzy czasem nie są pewni swego. Ostatnie wyjaśnienie, jakie słyszałem, to stwierdzenie, że pas za linią jest pasem awaryjnym i jako taki nie służy do jazdy! Oczywiste naciągactwo i właśnie to mnie wkurza. Wymuszają po prostu zachowania hamskie na drodze, a potem wielki płacz nad tym jak niebezpieczne są nasze drogi!!

Opublikowano
Stare auto i stara przyczepa. :bzik:

No przecież te stare są lepsiejsze od nowych :-] - tak gdzieś czytałem tu na forum :hmm:

Ja do Warki momentami leciałem 100 km/h po naszych kiepskich drogach.

Zaraz Cię zjedzą powiedz że przynajmniej masz żółte tablice na usprawiedliwienie łamania przepisów :]

Opublikowano
Zaraz Cię zjedzą powiedz że przynajmniej masz żółte tablice na usprawiedliwienie łamania przepisów :-]

Ci co zjedzą niech pierwsi rzucą kamień.

Zakładam ,że sami łamią przepisy , a większość sama nie umie jeździć.

Opublikowano
Zaraz Cię zjedzą powiedz że przynajmniej masz żółte tablice na usprawiedliwienie łamania przepisów :-]

Ci co zjedzą niech pierwsi rzucą kamień.

Zakładam ,że sami łamią przepisy , a większość sama nie umie jeździć.

nie to żbym marudził ale ja normalnie jadę zestawem 80/90 a na szybkim ruchu/ autostradzie 100/110 (wiem że łamię przepisy ale zgadnijcie gdzie to mam, oczywiście do momentu jak mam poniżej 10pkt)

Moim zdaniem rozsądnia prędkość jest wypadkową wagi i mocy ciągnika oraz stabilności ogona, przepisy nie mają nic z tym wspólnego. Ponadto ogólnie 99% ograniczeń prędkości nie ma na celu podniesienie bezpieczeństwa tylko jest zdefiniowana w celu wydojeniu frajerów kierowców. (sam fakt że wpływy z mandatów są pozycją w budżetach i jako taka muszą być zrealizowane przez stosowne służby)

Opublikowano

I tu kolega gada do rzeczy.

Czym większe ograniczenia i nowsze przepisy to mamy więcej wypadków.

Opublikowano
Trafko napisał/a:

Ja do Warki momentami leciałem 100 km/h po naszych kiepskich drogach.

Zaraz Cię zjedzą powiedz że przynajmniej masz żółte tablice na usprawiedliwienie łamania przepisów

Coś się tak uczepił tych zótych tablic, a Ty swoją Asterką więcej nie wyciągasz :] przecież wszyscy wiedzą, że kto jeździ bez tablic i powyżej 80km /h to naklejek forumowych nie dostanie :]

Jak jadę z przyczepą to trzymam się swojego pasa i o żadnym marginesie nie ma mowy :D:D Kiedy widzę, że jest ciągła linia lub zakaz wyprzedzania lub zbliżam się do skrzyżowania, zakrętu itp. to tym bardziej trzymam się osi jezdni i mam w nosie tych, co się pieklą z tyłu. Miałem kiedyś sytuację, kiedy jechałem z niewiadówką Polonezem ok. 80 km/ h i zjechałem na margines widząc paru napaleńców z tyłu w efekcie, czego w jednej linii znalazłem się ja + 2 wyprzedzających i jeden z przeciwka razem 4 w tej samej linii. Jeden z nich spanikował i tak zaczął uciekać na pobocze, że najchętniej zepchnąłby mnie do rowu :czerwona: W takich sytuacjach jak się jednego puści to zaraz następni to wykorzystują i każdy z nich w chwili zagrożenia kolizją nie będzie myślał o tym, który go puścił tylko będzie ratował swój tyłek. Jechałem ostatnio nad morze zestawem Audi + Hobby i nie powiem, że przepisowo, bo do 100 miejscami leciałem, a mimo to, że trzymałem się osi jezdni w miejscach niedozwolonych wyprzedzaniem to i tak paru cwaniaczków się z tyłu piekliło. Nie mówię, bo można jechać szybko i w kolumnie normalnych ludzi przekraczając dozwoloną pretkość, ale nie żeby z tej kolumny wyskakiwali cwaniaczki robiąc sobie slalom.

Każdy z nas codziennie łamie przepisy i co niektórzy niech nie będą tu tacy :swiety:

Może nie każdy tu podzieli moje zdanie, ale myślę, że blokowanie takim zestawem całej kolumny z tyłu nie jednemu wyszło na dobre i z braku możliwości wyprzedzania uratowali swoje rzycie. Wracając 2 tygodnie temu z morza samym autem jadąc jako pierwszy w kolumnie samochodów z pobocza za Koszalinem wyjechał mi radiowóz, który to w dalszej drodze jechał 40-50 w terenie zabudowanym 90-95 poza zabudowanym pomijając inne ograniczenia prędkości na drodze. Efekt był taki, że wszyscy potulnie jechali ładnych kilkadziesiąt kilometrów i kiedy zbliżaliśmy się do jednej z miejscowości radiowóz zjechał na pobocze no i zaczęło się jeden przez drugiego tak, że zostałem prawie z tyłu peletonu, ale jak się okazało jadąc w pewnej odległości od poprzedzających mnie samochodów radar w jednym miejscu błyskał prawie jednym ciągłym światłem tak, więc cwaniaczkó pokarało. Ten sam manewr Policja wykonała przed Piłą i tam sytuacja się powtórzyła tak, więc uważajcie na takie chwyty.

Opublikowano
Coś się tak uczepił tych zótych tablic :]

Bo są takie śliczne :serducha::D

Ty jesteś taki :swiety:

W życiu zabrali mi jeden punkt - za złe parkowanie. Poza tym to straż wiejska mi zabrała więc się nie liczy :].

Każdy z nas codziennie łamie przepisy i co niektórzy niech nie będą tu tacy :swiety:

Ja tam rowerem do pracy jeżdżę. Przepisowo jeżdżę :D. Nawet oświetlenie mam :-] i żółta tablice na :-]:-]

Ciekawe czy jak ktoś się przyzna na forum że złamał przepisy to czy policja mandatu nie może wystawić :D

Opublikowano
Ciekawe czy jak ktoś się przyzna na forum że złamał przepisy to czy policja mandatu nie może wystawić :hmm:

HWDP :zlo::hehe:

Opublikowano

Z tym marginesikiem to faktycznie może być nieco niebezpiecznie. W poprzedni weekend wracałem znad morza, zrobiłem margines i za chwilę jadący na 3 i 4 o mało mnie nie pospychali do rowu. Kotłowali się za mna i obok mnie a na poboczu pojawili się sprzedający z runem leśnym. Pchając się, wróciłem na pas...

Opublikowano

patriks, i za to właśnie władza może nas ukarać. Zjeżdżamy i prowokujemy jadących za nami do wyprzedzania na trzeciego. Krążą wśród kierowców legendy, że jeśli w takim przypadku dojdzie do wypadku, to będziemy współodpowiedzialni za tragedię. Nie wiem ile prawdy jest w tych opowieściach, sam czasem zjeżdżam, ale ja mam te żółte papiery..... nie tablice...... :niewiem: ......

:-]:]:bzik::D:D:-]:]:D