Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc koledzy, mam zamiar znowu cos dolozyc do swojej przyczepki przez zime, bedac w chorwacji widzialem jak holenderski emeryt automatycznie wyciaga lapy przyczepy zastanawiam sie jak to skonstruowac ewe kupic orginalne nie wiem czy to bylo hydrauliczne czy na zasadzie przekladni zebatej moze ktos z kolegow cos testowal, bylo by fajnie miec taki urzadzonko prosze o sugestie ewe rady moze cos razem uradzimy

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

nie wiem czy byle jaka, ale wiem ze ludzie uzywaja i to dosyc sporo :ok: chociaz z drugiej strony jak ja daje rade korba spuscic lapy, to dla wiertarki chyba to pikus.

Opublikowano

Przecież ręcznie nie jest trudne ani czasochłonne rozłożyc łapki ;-)))

Chociaż przyznam się, że już też myślałem, jak do tej sprawy podejść... na razie tylko myślałem :ok:

Opublikowano

wkretarka jedynie co moze zrobic to tylko opusci lapy ewe je podniesc ale jak tylko dostanie oporu w postaci gleby to juz staje i nie daje rady

Opublikowano

kwestai elektroniki to drugorzedna sprawa najwazniejszy jest mechanizm ktory podniesie przyczepe to kurcze jest priorytetem dla mnie czego to zrobic lub co zastosowac

myslalem o hydraulice tylko zastanawiam sie skad tu wziacs tu takie male silowniki

Opublikowano

Kilka lat temu we Francji podglądnąłem takie elektryczne urządzenie do napędu łap. Wielkością i sposobem działania było podobne do silnika od wycieraczek samochodu ciężarowego czyli elektryczny motorek z przekładnią ślimakową w wodoszczelnej obudowie po 1 szt. na łapę. Zeszłego roku na campingu w Przywidzu żona bawiła się pilotem takiego urządzenia i w przeciągu kilku sekund sąsiadowi Holendrowi prawie położyła na boku jego przyczepę. Widać - nie zrozumieli się.

Opublikowano

Nie pakuj się w elektryczne opuszczanie łap poprzez silniczki , wystarczy że kupisz klucz-wygląda identycznie jak klucz pneumatyczny do odkręcania kół samochodowych,różni sie tym że jest napędzany prądem 12 V z zapalniczki.Założysz przedłużkę na klucz i kręcisz jak chcesz.

Opublikowano
Nie pakuj się w elektryczne opuszczanie łap poprzez silniczki , wystarczy że kupisz klucz-wygląda identycznie jak klucz pneumatyczny do odkręcania kół samochodowych,różni sie tym że jest napędzany prądem 12 V z zapalniczki.Założysz przedłużkę na klucz i kręcisz jak chcesz.
.Np.cos takiego http://moto.allegro.pl/item413304904_elektryczny_klucz_do_kol_12_v_320_nm_mannesman.html