Umberto Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Witam Serdecznie, Zarejestrowałem się na forum, celem uzyskania kilku porad od caravaningowców. Ja niestety nie mam tradycji rodzinnych w tym "temacie" i tak szczerze, to na żadnym kempingu nigdy nie miałem okazji nocować. Natomiast na chwilę obecną posiadam współwłasność do nieruchomości o pow 90ar w dobrej lokalizacji- nad morzem. Teren jest ogrodzony- do morza ok. 300m, dojazd bardzo dobry. Mam w związku z tym kilka pytań: Zasadnicze i fundamentalne nr 1. czy 90 ar. to nie za mało na kemping? 2. jaki mam przyjąć pobór energii dla średniej przyczepy, jaki dla dużej i dużego samochodu? 3. jako, że budynek socjalny ma być tzw. tymczasowy (lekkie obejście przepisów odnośnie wyłączenia gruntów z produkcji rolnej), czy lepiej jak będzie to kontrenr z płyty warstwowej- wszystko 100% zmywalne, czy lepszy drewniany z płytkami na ścianach- kwestia estetyczna mnie insteresuje... Plan jest taki, że ma powstać budynek recepcji+ świetlica ok. 36m kw. i na piętrze dwa osobne apartamenty na wynajem... Osobiście chciałbym, aby nawiązując do tradycji miejscowej, było dużo nawiązań do budownictwa pruskiego, ale budynek i wystój chciałbym w stylu skandynawskim z marinistycznym wyposażeniem... Proszę o opinie i podpowiedzi, bo jestem w trakcie wykonywania projektu budowlanego budynku i planu zagospodarowania działki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perfex Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Znaczy masz 9000 m.kw, mało ale co zrobić. Jedno stanowisko powinno mieć minimum 35-40 m.kw. Pobór prądu liczysz standartowo 10 zł/doba i jesteś dobry Wc może być w kontenerze z płyty warstwowej, chyba praktyczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarr Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Takie trzy tematy znalazłem, ale myślę że może być ich więcej. http://forum.karawaning.pl/topic/13654-organizuj%C4%99-niewielki-rodzinny-kemping-w-helu/ http://forum.karawaning.pl/topic/9808-otwieramy-camping-pod-poznaniem/ http://forum.karawaning.pl/topic/10983-chc%C4%99-otworzy%C4%87-pole-kempingowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Pobór prądu: bardziej chyba koledze zależało na informacji ile amper a nie ile zł ma za to kasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umberto Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Kolego Tom3653 dzięki za linki, przeczyta się... Tak, chodziło mi po pobór prądu w amperach ew. bardziej przyjaznych Watach mocy na jeden pojazd- przyczepę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Przewody i tak musisz dać z dużym zapasem, a zabezpieczenia w skrzynce zawsze można zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prusiak Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Umberto, podaj jeszcze lokalizację, moze cos jeszcze nasze grono podpowie w kwestii organizacji kempingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umberto Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Nie chodzi o zapas przewodów a o zapotrzebowanie na energię z elektrowni. Mam 300m do najbliższej stacji trafo i koszty rosną w miarę przekroju przyłącza a dodatkowo 10miesięcy nawet przy zużyciu 0kWh będę płacił za przesył i nim większe zabezpieczenia, tym większe koszty. Niby pierdoła a ze 2-3 tys się uzbiera rocznie! Rodzice mają obiekt noclegowy w innym miejscu więc wiem jak to u nas działa. Z wrodzonej tajemniczości o lokalizacji chciałbym na razie nie pisać Konkurencja jest w mieście- tzn. kempingi są a ja mam grunt na którym chciałbym zainwestować, jednak stawianie domków drewnianych nie kalkuluje mi się- pomimo, że jestem projektantem i takie domki ludziom projektuję, a kuzyn małżonki buduje... za duży wkład początkowy na domki i pomyślałem o kempingu- może polu z zapleczem socjalnym itp. na początek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walko Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Umberto, nic nie zastąpi Ci własnych doświadczeń, jak np. wyjazd z przyczepką czy kamperem, samodzielnie, po kilku polach kempingowych, po dwa dni na każdym. Da Ci to całe mnóstwo informacji, które z pewnością wykorzystasz. Wtedy sam będziesz wiedział, czego "brać karawanigowa" oczekuje a czego nie toleruje. Dobrze jest znać "produkt" który się " sprzedaje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miodzio Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Z prądem nie należy przesadzać. Przecież we Włoszech na wielu kempingach jest ograniczenie w postaci bezpieczników 5 lub 6 A. I da się przeżyć. Także zabezpieczenie 10 A bez problemu wystarcza na normalne stanowisko. Podzielenie terenu na stanowiska to dobry pomysł. Najmniejsza sensowna wielkość to 60-80 mkw jednego stanowiska. Umberto myślę, że masz tutaj do poczytania ciekawą lekturę. Są już wątki na forum podobne do Twojego. Poszperaj, poczytaj i wyciągnij wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Pobór prądu liczysz standartowo 10 zł/doba i jesteś dobry Koledze chodziło o prąd dla jednego gniazdka a Tobie pomyliły się ampery ze złotówkami. A tak nawiasem 10 zł/doba to naprawdę za dużo to daje i tak 5-6 krotne przebicie.Lepiej jeść małą łyżeczką a częściej niż dużą co trzy dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strus251 Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Zależy też na jakich klientów się nastawiasz. Czy na młodzież w "namiotach" co to będą imprezować cały czas z basem na max. czy na towarzystwo normalne czyli takie którym "rozmowy nocne polaków" nie sa obce ale jednocześnie prowadzone tak, że i dziecko w przyczepie obok może spokojnie spać . Warto wtedy pomyśleć o jakimś kąciku dla dzieci aby miały gdzie się pobawić (mała piaskownica, zjeżdżalnia, etc.) czasami takiej rozrywki dla maluchów brakuje (tylko nie mówię tu o jakimś wielkim placu zabaw za kilkaset tyś PLN, tylko o normalnym zorganizowanym kąciku z atrakcjami). A jeżeli lokalizacja jest tajemnicą (rozumiem ) to może chociaż podaj województwo czy region. Wiesz może być tak, że czasem jest rewelacyjna nisza do wzięcia tylko nie wiadomo komu o niej powiedzieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umberto Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Poradnik od Polskiego Związku, przczytałem od deski do deski jakiś czas temu... Na chwilę obecną ogrodziłem teren siatką- prawie 0,5km jej wyszło... Nastawiałbym się raczej na "dorosłą" klientelę. Jako, że mój region to pomorze zachodnie, dużo widzę turystów zza zachodniej granicy w kempach. Dlatego myślałem, o tematach związanych z budownictwem historycznym- budownictwo szachulcowe, itp.Mam jeszcze największy problem do ogarnięcia- bo o ile wodę i prąd mi podłączą- za bajońskie sumy- to jednak podłączą, natomiast kanalizacji brak zupełnie a przy rozbiorze wody jaki jest na kempingach może być ciężko... Mam też pomysł na usytuowanie działki, ale wrzucę jakieś szkice później- również z pytaniami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Proszę o opinie i podpowiedzi, bo jestem w trakcie wykonywania projektu budowlanego budynku i planu zagospodarowania działki... Witam ! Podrzucę jeszcze jeden link do tematów, które do przeczytania podał Tomek (post #3). Dodam też, że ostatni link z tam zamieszczonych, zawiera dużo informacji na temat parametrów przyłącza 230 V, podobnie, jak ten: http://forum.karawaning.pl/topic/16997-co-potrzebne-na-polu-dla-przyczep-porad%C5%BAcie/ Wnioski należy wyciągnąć już samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarr Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 No i Wi-Fi aby można czytać Karawaning.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi