Skocz do zawartości

Zakup przyczepki towarowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy ma dylemat.

W przyszłym roku będe wyprowadzał się z największej wsi w Polsce do mniejszej, oddalonej o 450km

Zadzwoniłem do firmy zajmującej się przeprowadzkami: Koszt przeprowadzki od 3500zł w górę.

Dlatego postanowiliśmy kupić przyczepkę towarową. I tak trzeba będzie parę razy pojechać, koszt wyjdzie podobny, a przyczepka i tak później przy budowie domu będzie potrzebna.

Z wielu różnych wybrałem dwie:

http://www.allegro.pl/item786396152_przyczepa_syland_4_najtaniej_na_allegro.html

i

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=B142648

I tu koledzy mam pytanie do Was.

Biorąc pod uwagę fakt iż będą tą przyczepą wożone m. in. meble, którą byście wybrali:

Tą z osią skrętną czy z resorami? W której jest większa szansa, że meble przewiezione zostaną w całości, biorąc pod uwagę jakość polskich dróg?

• Odpowiedzi 121
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Kupiłbym tą na resorach i amortyzatorach, na pewno będzie się lepiej zachowywała na naszych dziurach i prowadzi się taka o wiele lepiej niż taka na sztywnej osi.

A nie myślałeś o wypożyczeniu przyczepki na kilka dni?

Koszt to 30-50 zł za dobę...

Opublikowano

Braliśmy pod uwagę wypożyczanie.

Koszt wypożyczenia większej przyczepy (ale nie za dużej co by policja się nie przyczepiła do "Yarisy&quot ;) to, tak jak napisałeś piterek 50zł za dobę. Z Wawki do Zielonej G. fizycznie nie jestem wstanie obkręcić przez 1 dobę. Czyli 100zł za jeden kurs. Kursów 5? daje 500zł. Później do przewożenia mateiałów też będzie potrzebna.

A z drugiej strony teraz jeszcze mam możliwość kupienia przyczepki i zdjęcia VATu i amorytyzacji.

Później będzie można ją sprzedać - jeśli nie będzie potrzebna.

Dlatego zdecydowaliśmy się kupić a nie wypożyczać.

Opublikowano

mimo wszystko jeszcze na Twoim miejscu bym to zastanwił się nad wynajęciem nawet na dłuższy termin....

oczywiście co własna to własna jak ze zwykłą budką :jump:

ale teraz jest już raczej po sezonie budowlanym/remontowym i przyczepki nie mają takiego wzięcia...

do nowej dolicz koszt rejestracji + ubezpieczenia

i porównaj z możliwością wypożyczenia nawet na miesiąc...

ogólnie jak ma stać w wypożyczali to mogą dość mocno opuścić cenę... w przeliczeniu na 1 dzień :jump:

a w praktyce za jakiś czas nie sprzedasz jej w cenie która pozwoli na odzyskanie zainwestowanych środków :0

ale z drugiej strony ... odliczenie VAT i koszty dla firmy to inna rozmowa :bukiet:

kończąc wywód ... wybierz się jeszcze do Castoramy mają fajne przyczepki w całkiem dobrych cenach... zazwyczaj wszystkie modele dostępne więc możesz dokładnie porównać przymierzyć się itd :jump:

Opublikowano

Vandi a patrzyłeś za używkami? można dostać fajne przyczepki w niskich cenach tylko trzeba poszukać :jump: ja kupiłem 3 lata temu przyczepe 1.5x1.5x3m z plandeką na osi skrętnej za 1/3ceny nowej a przyczepa nie miała nawet dwóch lat i była w rewelacyjnym stanie Służy mi bardzo dobrze przez trzy lata i bez totalnie żadnego wkładu A co do pytania oś skrętna czy resory; na resorach kiedyś miałem nieprzyjemnośc jechać bo mi jakoś skakała a teraz na osi skrętnej jestem bardzo zadowolony bo prowadzi się super :bukiet: O towar martwić się nie musisz bo na osi nić się nie uszkodzi Na przyczepie ciągle woże meble i nigdy nic się nie stało a woże biblioteki witryny itd więc z lustrami szybami itd Moim zdaniem wypożyczenie niema bo za dużo z ty zachodu ... przerobiłem ten temat

Opublikowano
Z Wawki do Zielonej G. fizycznie nie jestem wstanie obkręcić przez 1 dobę. .

Tak czytam i mysle: doba ma 24 godz., a odległość z Warszawy do Zielonej Góry tylko 450. Bez probroblemowo mozna to objechać w 24 godz.

Opublikowano
Kupiłbym tą na resorach i amortyzatorach, na pewno będzie się lepiej zachowywała na naszych dziurach i prowadzi się taka o wiele lepiej niż taka na sztywnej osi.

:bukiet: Jak jest załadowana to tak, ale jak nie to pingpong na drodze

A co do pytania oś skrętna czy resory; na resorach kiedyś miałem nieprzyjemnośc jechać bo mi jakoś skakała a teraz na osi skrętnej jestem bardzo zadowolony bo prowadzi się super

:jump:

Opublikowano

jak bys byl zainteresowany wynajeciem przyczepki :

dlugosc - 265 cm ,szerokosc - 145 cm ,wysokosc z plandeka 120 cm za 35 PLN/doba

lub

dlugosc - 295 cm ,szerokosc - 145 cm ,wysokosc z plandeka 140 cm za 40 PLN/doba

dodatkowo od 4-tej doby rabat 10 % na caly okres wynajmu to daj znac dam Ci namiary na firme

bralem od nich w te wakacje przyczepke - przyczepy sa nowe bo oni od niedawna je wynajmuja + nie wymagaja zadnej kaucji (z tego co pamietam)i daja nawet kolo zapasowe :jump:

68b4166b6519cc50m.jpg

ta przyczepa kosztowala 25 PLN/doba :jump: plandeke zostawilem u nich bo byla mi niepotrzebna

co do Vat-u to jak by Ci wystawili fakture to pewnie tez bys mogl odliczyc :bukiet:

Opublikowano

Vandi,Należy dodać jeszcze ,że ta na resorach jest wyższa w porównaniu do tej na osi skretnej a to oznacza ,że środek ciężkości będzie wysoko umiejscowiony co pogarsza warunki jazdy.Bardzo dobrym plusem odnośnie zakupu a nie wypożyczeniem jest możliwość odpisania VAT-u i tym ,że ta przyczepa będzie służyła do przewozu materiałów na budowe.Miałem budowe i wiem jak bardzo była potrzebna i napewno zapracowała na siebie.Odnośnie przyczepy i jej DMC to wybrałbym taką jaką może max. pociągnąć holownik a odnośnie wielkości paki to min. 3 metry dł. aby płyty kart-gips. i inne dłuższe klamoty można byłoby załadować.Moja towarowa ma nieco ponad 3 metry paki ale ładowność to tylko 500kg ,dmc ma 750kg, nie ma hamulca najazdowego i jest na osi skrętnej .Patrząc z prespektywy czasu to kupując teraz przyczepe wybrałbym z hamulcem najazdowym o ładowności około 1 t.Marki godne polecenia to nasz Niewiadów: http://www.niewiadow.pl/ i Wiola : http://www.przyczepy-wiola.eu/ takie najczęsciej spotykałem w wypożyczalniach a to oczymś świadczy.Dobrym rozwiazaniem jest też zakup używanej o czym pisał kit , można kupić mało używaną w bardzo dobrym stanie za rozsądne pieniądze.Odnośnie przyczep sprzedawanych przy marketach to fakt cena jest konkurencyjna ale wykonanie fatalne,cienkie blachy burt ,dyszle wykonane z bardzo cienkich profili nie przemawiają do mnie bezawaryjnym użytkowaniem przez długie lata.

Opublikowano
Vandi,Należy dodać jeszcze ,że ta na resorach jest wyższa w porównaniu do tej na osi skretnej a to oznacza ,że środek ciężkości będzie wysoko umiejscowiony co pogarsza warunki jazdy.

trafna uwaga :jump:

Marki godne polecenia to nasz Niewiadów: http://www.niewiadow.pl/ i Wiola : http://www.przyczepy-wiola.eu/

wiole polecam :bukiet: naprawde dobre jakościowo przyczepy, trwałe i ładnie wykończone

Tak czytam i mysle: doba ma 24 godz., a odległość z Warszawy do Zielonej Góry tylko 450. Bez probroblemowo mozna to objechać w 24 godz.

Jasne że można tylko po co? :jump: ja myśle że Vandi niebardzo chce jeżdzić na wyścigi :jump: pewnie na spoko chce załadować sobie przyczepe, na luzie jechać, a w miejscu docelowym spokojnie się rozładować, odpocząć a może przespać Nie bardzo chce walić km i wszystko na czas robić żeby zamknąć się w dobie w wypożyczalni

Opublikowano

Vandi, często używam przyczepę towarową marki Neptun. Mam ją od 7 lat i cały czas jest sprawna. Oś skrętna z amortyzatorami. Nawet pusta w zasadzie nie skacze. Mankamentem nowych Neptunów jest mniejsza niż kiedyś skrzynia.

Ale to na co zwróciłbym uwagę to dwuosiowa przyczepa Świdnik. Ja widziałem je w Castoramie ale myślę, że warto zajrzeć na stronę producenta. Cena niewygórowana a jazda z dwuosiową przyczepą jest o wiele spokojniejsza niż z jednoosiową. Meble z pewnością dojechałyby komfortowo.

Opublikowano

Witam.

Wczoraj przeczytałem wasze uwagi i powiem szczerze, że prawie mnie przekonaliście co do wypożyczania - dużo mniejsze koszty.

Do momentu kiedy Maras się nie wypowiedział i nie utwierdził mnie w przekonaniu, że trzeba kupić.

Wcześniej do tematu właśnie w ten sposób podszedłem.

1. Własne to własne. Pakuję i używam kiedy chcę

2. Po odliczeniu vat i podatku dochodowego przyczepa będzie kosztowała nie 4 tys a 2,6tys (mniej więcej), dlatego wg mnie nie opłaca się kupno używanej. ( no chyba że na fakturę, ale takiej na allegro nie znalazłem)

3. Później nie powinno być problemu ze sprzedażą za te 2600

4. Długość 3m - właśnie ze względu na płyty gipsowe ( i tu odpadają neptuny: są krótkie)

Co do hamulca najazdowego:

Piękna sprawa. (Dethleffs przez to prowadzi się znakomicie.) Tylko niestety przyczepy towarowe z hamulcem są dużo droższe… albo mniejsze.

Dlatego, dzięki Wam już wiem co potrzebuję -

Musi być na osi skrętnej, 3m dł, 1,5m szerokości, z plandeką.

Idealna by była na dwóch osiach z hamulcem - ale to marzenia ściętej głowy.

Przejadę się jutro do Piaseczna. I porozglądam się.

Bardzo dziękuję za pomoc :jump::jump::bukiet:

p.s.

A co do tych 450km track222

Te 450km to jest masakra. Z Wawy do Strykowa na drodze jest zatwardzenie jak cholera . Nie pogonisz. Zwłaszcza z przyczepą.

W zeszłym tygodniu wyjechaliśmy z wawki o 12 dojechaliśmy na 19:30 - 7,5 godziny!

A jeszcze trzeba by wcześniej pojechać do wypożyczalni, załadować, potem rozładować, zjeść coś , wrócić ,przespać się..…

W sumie jak by się uprzeć to by dało radę…. Może…. Jeżeli wracając nie zatrzymałbym się gdzieś na drzewie ze zmęczenia i jak by następny dzień przeznaczyć na „odchorowywanie”

Opublikowano

Vandi, skoro jedziesz do Piaseczna to sugerowałbym pojechać jeszcze kawałek dalej do zakładu Stefana Cymermana. Budują tam w większości przyczepy podłodziowe ale... można zamówić przyczepę towarową o dowolnym rozmiarze skrzyni. Warto spróbować, ale niezbędny jest osobisty kontakt z Cymermanem. On tam o wszystkim decyduje, obsługa raczej Cię spławi.

A to adres do strony : www.przyczepy.waw.pl