Skocz do zawartości

oplacalnosc przyczepy w stosunku do domkow, pokoi itp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak sobie teraz mysle, przegladam oferty noclegow rezerwowanych np w pensjonatach, oferty pol kempingowych i zastanawiam sie czy wogole ciagniecie przyczepy jest oplacalne, czy podobne koszty nie sa w przypadku wynajmu pokoi?

Teraz jade tylko 130km od domu wiec blisko. Ale np w bieszczady mam ok 750km. Podliczajac przyczepe, prad i miejsce na auto + wiecej paliwa na droge wychodzi podobny koszt jak wynajecie pokoju przy takiej odleglosci.

Znajomy twierdzi ze woli jechac do pensjonatu i nic go nie obchodzi a kasa podobna.

Aleee.... mam swoja niewiadowke w tym roku wszystko odnowione. Wiem co mam, gdzie, wiem co w niej bylo robione, kto spal itp nie zastanaiam sie czyto napewno czyste, czegos nie zlapie. nie mam sasiadów za sciana. Wychodze z przyczepy mam trawe, ptaszki, przyrode. Nie musze gdzies isc zeby zaczerpnac powietrza wystarczy ze usiade przed przyczepa i nikt mnie nie przegoni.

A do pensjonatu to bym jechal jak do chotelu, co to za wakacje czuc sie jak w domu czy hotelu tylko np z jeziorem?? Caly rok mieszkam w tej betonowej budzie to na wakacjach chetnie o niej zapomne. W pensonacie mam wybór albo siedze w budynku albo ide na powietrze a w przyczepie jak mi sie nie chce to nigdzie ruszac sie nie musze. Sa jeszcze domni drewniane ale widzialem kilka razy jak wygladaly po imprezach alkocholowych i dziekuje bardzo :ok:

Do tego jade kiedy chce nie na termin, jak mi sie nie podoba zwijam graty i jade gdzie indziej.

I dlatego gdybym nawet taniej mogl wynajac pokoje to i tak wole moja przyczepke :ok:

Opublikowano

.

Aleee.... mam swoja niewiadowke w tym roku wszystko odnowione. Wiem co mam, gdzie, wiem co w niej bylo robione, kto spal itp nie zastanaiam sie czyto napewno czyste, czegos nie zlapie. nie mam sasiadów za sciana. Wychodze z przyczepy mam trawe, ptaszki, przyrode. Nie musze gdzies isc zeby zaczerpnac powietrza wystarczy ze usiade przed przyczepa i nikt mnie nie przegoni.

A do pensjonatu to bym jechal jak do chotelu, co to za wakacje czuc sie jak w domu czy hotelu tylko np z jeziorem?? Caly rok mieszkam w tej betonowej budzie to na wakacjach chetnie o niej zapomne. W pensonacie mam wybór albo siedze w budynku albo ide na powietrze a w przyczepie jak mi sie nie chce to nigdzie ruszac sie nie musze. Sa jeszcze domni drewniane ale widzialem kilka razy jak wygladaly po imprezach alkocholowych i dziekuje bardzo :jump:

Do tego jade kiedy chce nie na termin, jak mi sie nie podoba zwijam graty i jade gdzie indziej.

I dlatego gdybym nawet taniej mogl wynajac pokoje to i tak wole moja przyczepke :]

no i brawo ;):ok::];);):ok: ...mam takie samo zdanie ...i pewnie wszyscy sie zgodza z tym.. ;)

Opublikowano

Trudno byłoby się z wami nie zgodzić Koledzy.... w tym właśnie cały urok :ok:

Opublikowano

Oczywiście, że jeżdzenie z przyczepą jest NIEOPŁACALNE. Biorąc pod uwagę ceny sprzętu i akcesoriów - studnia bez dna.

Ale na tym forum takie pytanie to PROWOKACJA !!! :ok::ok:

Opublikowano

zaraz tam prowokacja nie mialem takiego celu :ok: A wogole zapomnialem ze najpierw musialem wydac $ na sprzet hehehe ale co tam koszta :ok:

Opublikowano

Trzeba mieć w życiu jakieś hobby, sposób na spędzanie wolnego czasu :ok: i chyba na pieniądze nie ma co patrzeć...

Powiem jednak, że moim zdaniem nie ma co porównywać. Są różne standardy hoteli, kempingów, kwater, przyczep i tak samo są różne ceny...

Doktorat by można było na ten temat napisać :ok:

Opublikowano
Aleee.... mam swoja niewiadowke w tym roku wszystko odnowione. Wiem co mam, gdzie, wiem co w niej bylo robione, kto spal itp nie zastanaiam sie czyto napewno czyste, czegos nie zlapie.

Tego akurat w dzisiejszych czasach bym się już nie obawiał - pod warunkiem, że wybierasz w miarę przyzwoite oferty.

Wychodze z przyczepy mam trawe, ptaszki, przyrode. Nie musze gdzies isc zeby zaczerpnac powietrza wystarczy ze usiade przed przyczepa i nikt mnie nie przegoni.

No i to jest dopiero sedno sprawy! Dlatego właśnie jeżdżę z przyczepą bądź namiotem!

A do pensjonatu to bym jechal jak do chotelu, co to za wakacje czuc sie jak w domu czy hotelu tylko np z jeziorem?? Caly rok mieszkam w tej betonowej budzie to na wakacjach chetnie o niej zapomne.

Właśnie to jest to!!!

Tak jest!

I dlatego gdybym nawet taniej mogl wynajac pokoje to i tak wole moja przyczepke :ok:

Brawo!

Jak zaczynałem czytać Twoją wypowiedź zaczynałem się bać czy nie utraciłeś ducha karawaningowego.

Opublikowano

Witam wszystkich

Jeżeli moge to wtrace swoje trzy grosiki.O zaletach spedzania urlopu z przyczepka to tutaj nie musze chyba nikogo przekonywać ale jezeli chodzi o aspekt finansowy to karawaningowcy i tak sa do przodu.Powiedzmy 4 osobowa rodzina w sezonie za łóżko to koszt minimum 35 zł od sztuki to daje 140 zł a na większości campingów dzień pobytu to około 50 zł z mediami dziennie. no więc jesteśmy jakies 90 zł do przodu (dziennie). czy to nie rekompensuje zwiększonego zuzycia paliwa podzczas podróży z przyczepą? A oprócz tego zostaje kilka złociszów na piwko.

Serdecznie Wszystkich pozdrawiam

Opublikowano

ja go dopiero nabywam. 3 lat apod namiotem kolo tesciow przyczepy no i w tym roku wreszcie swoja. Chcieli mi pozyczyc ale ja tam nie lubie co swoje to swoje. W tym roku 2 razy jezioro, raz morze i gory chce zaliczyc.

A do zadnych pensjonatow nie jade co ja bym na takim wyjezdzie robil a tak :ok:

Mam swoj sklep wiec urlop zaplanowac to tragedia. Jest chwilowy brak klientow wiec 2 dni temu postanowilem i za tydzien jade a gdzi ebym domek znalazl...

Wydaje mi sie ze najwiekszymi przyczepami sa ludzie ktorzy tak naprawde nawet ich z bliska nie widzieli. Moi rodzice jak obejrzeli moja to dopiero stwierdzili ze to nawet jest fajne a tak mowili ze po co na co itp.....

Z yliczeniami pomyslelam o sobie czyli 2 osoby +pies a do tego jakies dzieci gdyby byly to juz inaczej wyglada

Opublikowano

za nie zależność ,za mój gust wyposażenia wnętrza , niema ceny .Przyczepka to mój dom a w domu człowiek dopiero odpoczywa, i to jest bezcenne :ok:

Opublikowano

Jak chce się patrzyć na opłacalnośc urlopu z przyczepą to moim zdaniem najlepiej zostać w domu. :ok:

Parę lat temu jak mieliśmy małe dziecko wynajeliśmy domek i po tak spędzonych wakacjach stwierdziliśmy, ze to był pierwszy i ostatni raz. Zadnej swobody, nawet ogniska nie można sobie było zapalić a na dym z grilla sąsiedzi się krzywili. Z przycepą to przynajmniej mogę sobie lokalizację wybrać i stanąć tam gdzie mi się podoba, a nie tam gdzie mnie ulokują. Dla mnie był to całkowicie zmarnowany urlop.

Opublikowano

Tak i nie ma gdzie trzymać rowerów, pontonu i deski surfingowej a wieczorem trzeba iść spać

zamiast oglądać gwiazdy.

Czyli lipa.

Pozdro, J.

Opublikowano

Jesli patrzec od strony ekonomicznej, to przyczepa, a tym bardziej kamper nie maja sensu. Ale w caravaningu nie o to przecierz chodzi. Wolnosc, wolnosc i jeszcze raz wolnosc, szczegolnie w krajach skandynawskich. Reszte koledzy juz powiedzieli. Jesli ktos lubi strikte wczasy stacjoarne,to moze nie ma sensu kupowac domku na kolach,i szczegolnie jesli uzywany bylby jedynie 2 tygodnie w roku, ale jesli jeszcze kilka razy w roku skoczymy na weekend, albo wyjezdzamy na miesieczny urlop...

Opublikowano

Witam Wszystkich. Ja mam 5-cio osobową rodzinę i z radością muszę stwierdzić że w moim przypadku wypoczynek z przyczepą jest nie tylko przyjemny ale i opłacalny. W prawdzie przy trójce dzieci muszę zabrać ze sobą prawie pół domu ale za to mam to co lubię: spokój, miejsce które mi się podoba, rano wędki, wieczorem ogień piwo i gitara, i dla mnie jest to bezcenne. Dzieciaki również to lubią. Taki surviwal im pasuje. Jak ktoś mądry kiedyś powiedział: "dzieci dzielą się na te czyściutkie i te szczęśliwe" :ok: Często stajemy na małych polanach gdzie nie ma tłoku. Nie ma tam też luksusu ale przecież właśnie o to chodzi aby nie było. A tak bliski kontakt z przyrodą jest po prostu fenomenalny.

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie i może do zobaczenia gdzieś na trasie ;)

Opublikowano

Witam wszystkich...

Ja również wyraże tu swoje zdanie i dodat te przysłowiowe trzy grosiki :ok:

Jadąc z 4 osobową rodziną, jest połowe taniej niż w kwaterze prywatnej. licząc 35 polskich PLN x 4 osoby = 140 zł za dobe w wynajętym pokoiku a niezłe pole np. w Lubiatowie kosztuje łącznie jeśli mnie pamięć nie myli 58 PLN za dobe! 140 - 58 = 82zł dziennie w kieszeni x np 14 dni ( wynik prosty prawie 1150 PLN zaoszczędzone ) Bez urazy ale jeśli ktoś powie że nie opłaca się ciągnąć przyczepy to stwierdzam że miał w szkole problem z matematyką ). Swoją drogą nawet jeśli miałbym zapłącić za to drożej niż wynajętej kwaterze to i tak bez wachania podpinam cepkę pod holownik i w drogę.... ktoś kto nie doświadczył dreszczyku karawaningu może myśleć że mamy nie pokolei w głowach, sam tak myślałem dopuki nie stałem się posiadaczem :] wrażenia z pierwszych wakacji bezcenne, nie ma jak to wieczorne ognisko, gril, piwko i co najcenniejsze natura, cisza spokój i to jest dopiero prawdziwy wypoczynek! nie wspomnę już o komforcie psychicznym jaki daje mi spanie w swoim łóżku, w swojej pościeli a nie wygniecionej po poprzednich lokatorachitp itd. Wymieniać zalety karawaningu możnaby było całymi dniami ale nie na tym polega aby kogoś przekonywać. Zapewne znajdą się osoby które mają podobne zdanie jak i osoby które myślą inaczej

Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie i życzę udanego :ok: dla wybierających się na wypoczynek ;)