Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam pytanie bo może ktoś spotkał się z takim problemem, otóż podczas jazdy grzeje się czasami lewe koło w przyczepce.Wymieniając łożysko w tym roku na wiosnę mechanik stwierdził że jest wszystko ok(cokolwiek to wg niego znaczyło) w każdym razie po podniesieniu przyczepki koło kręciło się bez oporów.Ale niestety problem pozostał , nie dzieje się to przez cały czas bo na odcinku powrotu z nad bałtyku do domu 560km nie widziałem problemu ale podczas dojazdu na miejsce postoju przyczepki z pod domu znowu jest koło gorące.Czasami również podczas jazdy po wcześniejszym hamowaniu trudno mi rozpędzić samochód przez jakiś czas jakby coś mnie blokowało, słyszę jakieś trzaski wydaje mi się że w dyszlu ale po jakimś czasie spokojnie autko przyśpiesza i problem mija,jednak po każdym przyhamowaniu jest strzał w dyszlu jak próbuję się rozpędzać.Myślałem że może coś z hamulcem najazdowym jest nie tak, sprawdzałem u kolegi i jego zaczep jestem w stanie wepchnąć rękami jakieś 4-5 cm i sam powoli wraca do pierwotnego stanu u mnie zaczep wchodzi może jakiś 1cm i dalej nie chce czy tak ma być? Zastanawiam się nad sprawdzeniem przyczepki w okręgowej stacji kontroli może coś mi tam powiedzą lub zdiagnozują .przyczepa avento 395 rok produkcji 1985.

pozdrawiam.

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Na OSKP nie ma co jechać. Masz najprawdopodobniej problem z linkami hamulca. Najlepiej pojedź do serwisu który się zajmuje przyczepami, a nie do zwykłego mechanika.

Opublikowano

Ja również podejrzewam, że raczej masz problem gdzieś w hamulcach- w sensie, że jak postoi trochę przyczepka, to później hamulec nie obija....Czyli czyszczenie i smarowanie elementów które mogą to powodować powinno pomóc.

Opublikowano

a co z tym dyszlem ,że nie można go wcisnąć tak ma być?

co do serwisu to musi być jakiś specjalistyczny tylko od przyczep czy gdzieś indziej można to przeglądnąć? Mieszkam w kotlinie kłodzkiej i nie wiem czy jest taki serwis gdzieś koło mnie.Czy jest jakaś lista lub spis serwisów a nawet gdzie szukać takowych specjalistów ,którzy poradzili by coś na mój problem?

Opublikowano (edytowane)

siwiryn , jeśli po wymianie łozyska koło obraca się bez oporów to z łozyskiem powinno być wszystko OK.

Jak wcześniej napisałeś,że po hamowaniu masz problemy z rozpedzeniem zestawu to musisz sprawdzić :

- suwadło w UN czy czasem nie jest zapieczone ,serwisowanie tego UN polega też na smarowaniu go ( dwie kalamitki)

- do sprawdzenia linki hamulcowe ,tak jak Tomek wyżej napisał, może już czas na wymianę przerdzewiałych linek

-koniecznie też sprawdz rozpierak szczęk ,też potrafi być zapieczony i skutkiem tego będzie ocieranie szczęk o bęben .Tu konieczne będzie sciagniecie bębna i sprawdzenie czy ten rozpierak pracuje poprawnie.

-a na koniec porawna regulacja hamulców

Edytowane przez Maras (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Kiedy ostatnio ktoś regulował hamulce w tej przyczepie ?

Koło się grzeje bo szczęki przestały odbijać, np. jeśli któraś z linek jest zapieczona.

Układ hamulcowy też trzeba co jakiś czas czyścić i konserwować.

Jeszcze jedna rada: oddaj przyczepę do wykwalifikowanego serwisu (np. Nachtman we Wrocławiu) a nie do mechanika, 99% niestety dalej myśli że hamulce się reguluje "jak w maluchu" ;)

Opublikowano

Koła często się grzeją podczas jazdy, szczególnie w górach, ale miasto czyli ruszanie i hamowanie też robi swoje. Z reguły grzeją się oba koła. Z tego co piszesz i co podpowiadają koledzy trzeba wymienić linki hamulca. Smarowanie może nie być skuteczne na 100% bo cepka jest wiekowa i pewnie nikt wcześniej linek nie robił. Dobrze byłoby też zerknąć na same hamulce bo mogą się kończyć.

Opublikowano (edytowane)

dzięki bardzo za podpowiedzi, tak nie wiadomo kiedy i czy były tam smarowane hamulce ,linki itp rzeczy.Ja osobiście smaruję dwie kalamitki na dyszlu i w okolicach bębnów co rok ale samych linek nie smarowałem, to co mogłem zrobić sam to zrobiłem. Sam niestety nie poradzę sobie z tematem, dziękuję Ariel za wskazanie serwisu , znalazłem jeszcze jeden co Ty na to? http://www.bizeo.pl/firmy/kamp-ads/

Jeszcze jedna sprawa natury finansowej ile ewentualnie trzeba zabezpieczyć kaski na taki wjazd do serwisu i potrzebne regulacje? Ariel Ty masz jakieś rozeznanie w temacie?

Edytowane przez siwiryn (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

(np. Nachtman we Wrocławiu)

raczej ich nie polecam ... zapłacisz 2-3 razy więcej niż w innych serwisach przyczep :(

Trochę zareklamuję kolegę Przyczepy-wiola, jeśli u siebie w okolicy nie znajdziesz jakiegoś serwisu to wybierz się do Gliwic ... będziesz miał pewny przegląd i wszystko zrobione w naprawdę dobrej cenie.

Nie tylko ja ale wielu innych forumowiczów jest bardzo zadowolonych z usług Serwisu Przyczepy Wiola i warto nawet 200km do nich jechać :)

Opublikowano

dzięki krzy_

za informację o wałbrzychu , pracuję w Twoim mieście więc podjadę do firmy i wypytam co i jak , zapytam z ciekawości czy robiłeś tam już coś w swojej przyczepce lub znasz kogoś kto ma jakieś zdanie o tej firmie?

Opublikowano

dziękuje Ariel za wszelkie info na ten temat.dzwonilem do tej firmy z Wałbrzycha i mówią że robią wszystko przy przyczepkach .postaram się podjechac do nich i zobaczyć jak to wygląda na miejscu.mam tylko mały dylemat czy robić to teraz po sezonie czy na wiosnę przyszłego roku.jak uważacie?

Opublikowano

Trochę się dziwię??? Mam o Nachtmanie jak najlepsze zdanie. I wcale nie jest drogi. Chyba Ci Kamil_K zalazł za skórę??

AdamH

Opublikowano

Niestety nie znam cennika usług w firmie Nachtman ale wiem że serwis wykonują solidnie :)

Ja bym jednak z naprawą długo nie czekał, tym bardziej jak grzeje się jedno z kół. Lepiej zrób to od razu bo w tych układach jezdnych jedna część potrafi pociągnąć za sobą drugą i wtedy koszty się kumulują ;)