Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie i od razu przechodzę do sedna zakupiłem nowiuśkie wkładeczki do listew aluminiowych zewnętrznych (takie białe paski z plastiku) może ktoś się orjętuję jak to się montuję czyli wkłada w te aluminiowe runienki ????? :jump:

Opublikowano

Czeka Cie sporo zabawy przy tym. Biała wkładeczka musi być jak najcieplejsza (najlepiej gorącą wodą się wspomagać) wtedy jest bardziej plastyczna i wówczas dopiero da się ją wciskać w rynienke. Bez ocieplenia można próbować sie męczyć kombinerkami, ale to już wogóle ciężkie jest. Najlepiej na ciepło :jump:

Opublikowano

Ja w swojej przyczepce kliny wciskałem pomagając se klinem z drewna dębowego. (nie chodzi o piwo dębowe mocne :jump: )

Opublikowano

Wcale nie musisz tego rozgrzewać.

Najlepiej robić to w upalny dzień.

Jedną stronę klina wkładasz w listwę, a drugą po kawałeczku wciskasz wkrętakiem.

Trochę pracochłonne, ale nie jest tak źle :jump:

powodzenia.

Opublikowano

Panowie wyczerpali temat wszystko zostało powiedziane dodam ,że są to metody serwisowe nie specjalnego przyrządu.Powodzenia :jump:

Opublikowano
Polecam klin natłuścić przed układaniem

Chyba niebardzo,klina nie da się wsunąć od jednego końca do drugiego,bo przeszkadzają wkręty.

Natłuścić można klin przy wkładaniu do uszczelki rozpierającej okna stałego.

ja pryskałem silikonem w sprayu.

Opublikowano

A gdzie ja napisalem, ze wsuwac od jednego konca do drugiego?

Polecilem tylko sposob, ktory u mnie sie sprawdzil. Do tego uzywalem waskiej twardej szpachelki i robi sie to sprawniej, jezeli jest to nasmarowane.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Już niedługo będę malował swoją niewiadówkę. Nie wiem czy sciągać aluminiowe listwy idące wzdłuż przyczepy... Śrub już nie odkręcę bez rozwiercania. Natomiast wkręcone są chyba w laminat. Czy zatem odkręcenie ich nie rozszczelni budy? Czy one wkręcane były na gorąco? Orientuje się ktoś w tej materii? Bardzo zależałoby mi na tym aby je jednak sciągnąć, bo pod listwami są miejscami odpryski które chcę zaszpachlować. Z góry dzięki za porady