Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was, nie wiem czy ten temat był poruszany wśród Was ale nie mogłem znaleźć go w szukajce.

Mianowicie chodzi mi o to, żebyście mi poradzili jaką nawigacje kupić, która sprawdza się dobrze w waszych podróżach na kempingi a która się nie sprawdziła i źle prowadziła. Wiadomo z cepką jedzie się inaczej niż solówką i każda pomyłka nawigacji na wąskiej uliczce może nas sporo czasu i nerów kosztować. Nie znam sie zabardzo na tych nawigacjach i chciałbym się Was poradzić zanim zakupie. Jak często trzeba wgrywac dodatkowe mapy lub uaktualnienie map i które nawigacje są do tego najlepsze (jakiej firmy), żeby wgrac w jakimś punkcie i zeby nie schrzaniła się zaraz albo pokazywała błędy jakies. Poradźcie cos w tej kwestii

Miałem w telefonie zainstalowanego naviexperta, który poprowadził mnie w tym roku nad morze idealnie, ale coś sie w pewnym momencie ostatnio skopało i w żaden sposób nie chce sie otworzyć i szukam teraz osobnej nawigacji.

Opublikowano

Ja używam AutoMapy na Europę, ale muszę mieć tradycyjną mapę, by ewentualnie korygować "tor jazdy" - zwłaszcza w Polsce. Tam gdzie "zabłądzę" osobówką - niekoniecznie zawrócę zestawem, lepiej więc programować trasę "szybką", ale i tak nie zawsze prowadzi główniejszymi drogami.

Opublikowano

używałem MapęMap i AutoMapę ... w sumie nie wiem która lepsza, obu zdarzały się wpadki

Tu zgadzam się z Mriuszem, nie ma co ślepo wierzyć maszynie, staram się kontrolować gdzie mnie prowadzi, np pilnuje nr drogi i kierunku

np czasem jest tak że przez miasteczko navi prowadzi po swojemu, podczas gdy trasa główna jest wyznaczona "na około", ale lepszymi ulicami

przeglądam też całą trasę zanim wyjadę i wprowadzam ew korekty, fajnie się to robi na dużym monitorze komputera, potem tylko eksport do nawigacji i w drogę

Papierowa leży w schowku na wypadek awarii, w trasie prawie nie używam

w sumie na przejechane kilkadziesiąt tyś km z navi większość błędów wynikała ze złego zrozumienia komunikatu

np skrzyżowanie ma 5 dróg i zamiast w 2 pojechałem w 3, skończyło się na zawracaniu u chłopa na podwórku ... dobrze że jechałem z niewiadką

na autostardach często jest taki myk, że zjazd na węzeł jest kilkaset metrów wcześniej ... a navi mówi skręć w prawo jak już masz barierę :bzik:

Opublikowano

Ja podobnie, jak Konrad miałem obydwie nawigacje i AutoMapa ma jedną zasadniczą zaletę - ma opcję Truck. Możesz wówczas ustawić parametry swojego trucka - ciężar, długość, szerokość, wysokość. MapaMap tego nie miała. AutoMapa przy ustawieniu Truck inaczej oblicza trasę - potrafi ominąć miejscowości, wokół których jest obwodnica. Ale mimo wszystko - żaden automat nie zastąpi mapy papierowej. To są fajne pomocniki w czasie jazdy, jednak wcześniej powinieneś mieć trasę w miarę opracowaną.

Opublikowano

Ale ta automapa to jest oprogramowanie które się wgrywa już do posiadanej nawigacji (sprzętu) tak?

Tak. Sprzęt jest mniej ważny. Wybór na rynku jest duży. Mnie się podobają 5" ;)

Opublikowano

Ja używam AutoMapy na Europę, ale muszę mieć tradycyjną mapę, by ewentualnie korygować "tor jazdy" - zwłaszcza w Polsce. Tam gdzie "zabłądzę" osobówką - niekoniecznie zawrócę zestawem, lepiej więc programować trasę "szybką", ale i tak nie zawsze prowadzi główniejszymi drogami.

Na co dzień używam Automapy.. W większości wypadków mam nastawioną trasę szybką. Jeżeli ktoś się boi wpadki można ustawić, że jedzie się TIRem.

Opublikowano

Tylko AutoMapa jeździłem trzy lata temu z taką po Sztokholmie i ani razu nie zabłądziłem, pomimo nie najnowszej wersji.

Wiadomo że błędy zawsze będą, ale z dostępnych na rynku jest według mnie najlepsza.

Ja mam w urządzeniu Windows CE Core 5.0 i wgrywam dowolną wersję. :ok:

Opublikowano

Wiem nic nie zastapi mapy papierkowej wystarczy czasem lekka zmiana trasy, wykopy, budowa czy nieplanowana zmiana w organizacji ruchu i nawigacja wariuje, miałem taką sytuacje w nocy z cepką. Czyli najpierw musze mieć urzadzenie nawigacyjne jakieś i dopiero potem wgrac do niego oprogramowanie automapy

Opublikowano

przeglądam też całą trasę zanim wyjadę i wprowadzam ew korekty, fajnie się to robi na dużym monitorze komputera, potem tylko eksport do nawigacji i w drogę

Powiedz mi masz może jakiś ciekawy program to ustalania trasy na komputerze a potem wysłanie tego do automapy? Od wczoraj mam właśnie nową Automapę wgraną do navi.

Wcześniej korzystałem ze standardowego oprogramowania Navigona i byłem z niego zadowolony, wydaje mi się że w zasadzie każda z bardziej popularnych map jest w porządku o ile korzysta się z niej umiejętnie i nie wierzy ślepo. Jak raz zawierzyłem to znalazłem się zamiast na obwodnicy to w centrum Budapesztu z cepka w 40 stopniowym upale i stanowiłem tam nie lada atrakcje w godzinach szczytu.

Opublikowano

Ale ta automapa to jest oprogramowanie które się wgrywa już do posiadanej nawigacji (sprzętu) tak?

W zasadzie do każdej navi wgrasz inne oprogramowanie, problem jedynie jest w tym że są one blokowane przez producenta pod autorską mapę, ale punkty serwisowe bez problemu ściągają te zabezpieczenia i wgrają Ci mapę jaką chcesz.

Żeby mnie tu zaraz nie ochrzanili że coś nie zgodnego z prawem podaje to mówię od razu że z tym zabezpieczeniem jest tak jak z sim lockiem w tel. jedyne co tracisz to gwar. na urządzenie, oczywiście wgrywaną mapę musisz mieć legalną ;)