szary11 Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 Jak w temacie Nie wiem czy natknęliście się na takie coś, ale jest dość dobre. Cena ok 7zł. nie trzeba zapałek ani zapalniczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 Miałem coś podobnego ale było śmierdzące - nasączone jakimś starym olejem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szary11 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 Tu zapachu nie czuć niemal wogóle. Nasączenia też nie czuć, ale mimo to paliło się dobrze i wystarczająco długo by zająć płomieniem drzewo kominkowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serek Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 powiedz w jakiej sieci sklepów jest ona dostepna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszek Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 Ja stosuję do rozpalania grila i ognisk olej parafinowy .Jest on dostępny jako paliwo do różnych lamp. W podobnych butelkach jak rozpałka do grila .Jest troszkę droższy jak rozpałka do grila ale o niebo lepszy .Nie śmierdzi ,nie wybucha tak jak rozpałka .Zapala się powoli i świetnie zdaje egzamin przy rozpalaniu ognisk gdyż wsiąka w drewno i po zapaleniu pali się spokojniej niż różne rozpałki spirytusowe i inne wynalazki. Najtańszy jest ten bezbarwny 1 L około 15zł i wystarcza na bardzo długo-wakacje śmiało obskoczy na takim zapasie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szary11 Posted January 3, 2008 Author Share Posted January 3, 2008 powiedz w jakiej sieci sklepów jest ona dostepna Kupione w Auchan jeszcze w listopadzie Ale niedawno dopiero wypróbowane. Osobiście polecam. Kiedyś miałem do czynienia z podobną podpałką tylko bez siarki to wydawała się znacznie słabsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rysiaczek Posted January 3, 2008 Share Posted January 3, 2008 Najlepsze jest pare szczapek i odrobina kory brzozowej / nie mylić z wodą brzozową /. Momentalnie sie rozpala . Wszystkie inne chemiczne wynalazki są ropopochodne i powodują odruch wymiotny a w szczególności podpałka z Orlenu ! śmierdzi jak z rury wydechowej u starego Dizla ! Najbardziej szlachetną rozpałką jest czysty spirytus ! Oczywiście ten normalny pełne C2H50H a nie ten bezalkoholowy Lepciaka ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabulon Posted January 3, 2008 Share Posted January 3, 2008 A ja często stosowałem tzw "jagodziankę" do rozpalania grila, ale za szybko się spala. lubię rozpałki takie jakieś gęstsze nie wiem jak to się nazywa, olejowe czy parafinowe, ale są OK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shogun_zag Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 A ja .... naturalne twory, tzn igliwie, drobne patyczki i ... szyszki. Szyski to podstawa. Kiedyś zabrakło mi brykietu i pichciłem na szyszkach. Od tej pory, o ile mam taka mozliwość używam samych szyszek ... bajeczny smak i zapach potraw grilowo-ogniskowych. Polecam wszystkim. Z chemią dajcie sobie spokój ... tylko natura, tak po harcersko-wojskowemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek l Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Tez lubię palić szyszkami, ale jak trochę wilgotnawe to dym straszliwy, lepiej po zachodzie słońca... Jacek. Za to komarów wtedy wcale nie ma... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shogun_zag Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Na wszystko jest rozwiązanie ... zawsze mam w domku reklamówkę suchego igliwia i reklamówkę szyszek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon79 Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 kurna wy o podpałkach i o grilach a mnie juz slinka cieknie ide do lodowki ... a pozniej poogladam zdjecia z grili -gdzies tu na forum byly.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr J Posted January 27, 2008 Share Posted January 27, 2008 Mogę polecić rozpałkę do grilli i kominków: http://allegro.pl/item299912312_zapalacze_rozpalka_do_pieca_kominka_itp_2zl_szt.html są to kulki z trociny i parafiny, my używamy do rozpalania w kominku i się sprawdza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mot Posted March 22, 2012 Share Posted March 22, 2012 Dodam swoje trzy grosze - bardzo dobrą podpałką (i bezpieczną!) jest żelowe paliwo na bazie etanolu do fondue/kominka. Dostępne w Selgrosie, ok.7-8pln/litr. Dobra wydajność, przy rozsądnym "podlewaniu" wystarcza na kilkanaście podpaleń. Inny środek, to obecnie dostępne w Lidlu "zwitki wiórów drewnianych nasączone woskiem(!)". Jest ich w pudełku 32 sztuki. B. ładnie pachnie przy paleniu. BTW - staram się stosować rozpałki całkowicie bezwonne. Cywilizacja zobowiązuje :-) Ponadto, warto przypomnieć, że skuteczność rozpalania gwałtownie rośnie po zastosowaniu wymuszonego nadmuchu. Albo ręcznym/nożnym mieszkiem, także takim do pompowania materaców lub elektrycznym - akumulatorowym lub na 230V/12V "z kabla". Uwaga na ewentualne iskry... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patriks Posted March 22, 2012 Share Posted March 22, 2012 (edited) My rozpalamy tym: Butel z gazem plus długi przewód plus opalarka dekarska. Nie ma bata, wszystko się w mig rozpali edit: tu foto rozpalarka Maćka, ja mam długą dekarską:-) Ten post zawierał zdjęcia lub inne załączniki, które zostały utracone w wyniku awarii technicznej. Edited March 22, 2012 by patriks (see edit history) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.