Skocz do zawartości

Prośba o życzliwą poradę w sprawie wyposażenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

jest to mój pierwszy post, dlatego wszystkim na początku :hop1: i do rzeczy.

Nie miałem do czynienia do tej pory z przyczepami, kamperami, lecz naoglądałem się wystarczająco i postanowiłem zacząć.......

Na początek chciałbym jakąś "fajną przyczepkę" dla 2 osób na szybkie wypady nad wodę. Mniej więcej coś takiego jak Tabbert L400, Adria Action, Dethleffs CAmpi, NIewiadów Freedom i koniecznie nową, a nie używaną i w środku chcę mieć łazienkę z brodzikiem,prysznicem, umywalką, ścianami w całości z akrylu, a nie z drewna. Gdzie można kupić taki komplet i zlecić montaż jakiemuś serwisowi ?

W zamian oczywiście jestem w stanie pogodzić się ze zmniejszeniem części dziennej.

Czy wyposażenie przyczepy małej w ogrzewanie glikolem (alde), zamiast Truma z obiegiem powietrza ma sens?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam!

Dzięki. ale na podanej stronie nie ma części do przyczep w postaci gotowej łazienki :hop1:

Chodziło o firmę? Mają coś u siebie ?

Może troszkę jaśniej wyjaśnię.....

Chodzi mi o zamówienie przyczepki z łazienką taką jaką ja chcę, z ogrzewaniem jakie ja chcę, klimatyzatorem jaki ja chcę itd., jeżeli nie to chcę zamówić "golasa" i sobie wyposażyć.

Pozdrawiam

Opublikowano

Oj kolego takie rzeczy to tylko w ERZE .... :hop1:

Powiem tak do której fabryki nie zadzwoniesz złoża co tylko chcesz ..... pytanie za ile ....

Za ile kasy .... i za ile czasu .....

PS

Obawiam się ze jakoś tak od tyłu zaczynasz ... :hop1:

Opublikowano

Witam!

Dzięki za odpowiedź, dlaczego od tyłu? A jak Twoim zdaniem powinienem prawidłowo?

Nie chcę używanej przyczepki, samochody też kupuję nowe, a w większe rozmiary na razie nie będę się pakował. Nie chodzi o DMC, a po prostu nie znam się.

Zebrałem jakis tam pakiet "złotych porad" dotychczasowych użytkowników przyczep, jakich spotkałem i postanowiłem zacząć.

Pozdrawiam

Opublikowano

Poprzeglądaj katalogi różnych firm i wybierz gotowca dla siebie .... :hop1: to właściwa kolejność .....

Jasne że każdy ma swoja wizję tak jak z samochodami tylko przód od Masserati drzwi od Lambo, silnik od Ferrari ...ale reflektory od BMW bo lepsze to straszna pokraka wyjdzie .... :hop1: i cholernie droga :hop1:

PS

Te nowe Niewiadówki sa bardzo fajne ..... ale ta mała nie ma łazienki :hop1: a to błąd .... :hop1:

Opublikowano

Witam!

Tak już patrzyłem i podoba mi się ta przyczepka Freedom. To co mi się nie podoba to łazienka bez brodzika i prysznica. Reszta może być.

Pozdrawiam

[ Dodano: Nie 13 Cze, 2010 21:46 ]

O przepraszam nie zauważyłem postu....... :hop1:

No i jeżeli nie ma łazienki to proszę Was o wiadomość. gdzie mogę kupić jednorodną łazienkę z akrylu??? Nie chodzi o koszt! Jedynie o możliwość........

Pozdrawam

Opublikowano
gdzie mogę kupić jednorodną łazienkę z akrylu???

Kup przyczepę ze wszystkim co Ci potrzebne tzn z łazienka i resztą i nie kombinuj z dokładaniem ..... nawet w nowym sprzecie takie dokładki to rzeźba w g......e ...

Miałbyś serce profanować nową przyczepkę tnąc wiercąc i przebudowując?

Opublikowano

Witam!

Czy miałbym serce? Jeżeli miałbym być po dokonaniu przeróbek usatysfakcjonowany? No pewnie.

Pozdrawiam

p.s. Gotowca nie znalazłem ;)

Opublikowano
p.s. Gotowca nie znalazłem;)

No to powiem Ci że wymagający jesteś bo setki nowych przyczep .... :hop1: i mysle że każdy coś dla siebie znajdzie , skoro takich nie ma nie pozostaje nic innego jak zrobić na zamówienie .... bezpośredni telefon do działu handlowego firmy X i negocjuj ... :hop1: powodzenia

Opublikowano

Jeśli można zapytać to czemu tak Ci zależy na akrylowych ścianach i ogrzewaniu Alde? Nie wiem czy Alde przypadkiem nie zbankrutowało/zostało wykupione przez Primusa :hop1:, a Primusa kupiła Truma :hop1:.

Opublikowano

Witam!

A propos Alde tak mi doradził pewien sympatyk karawaningu, a jeżeli jest to nieaktualne to trudno :hop1:

Akrylowa łazienka wydaje się być łatwiejsza w utrzymaniu czystości, przynajmniej tak jest na jachtach.

Bezkarnie można lać wodę! :hop1:)

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam!

A propos Alde tak mi doradził pewien sympatyk karawaningu, a jeżeli jest to nieaktualne to trudno ;)

Mogę się mylić oczywiście. Primusa dostaniesz tyle że fabrycznie montowany jest w przyczepach przygotowanych do karawaningu zimowego np. Kabe.

Jeśli nie masz zamiaru jeździć na narty zimą z przyczepą to ja bym sobie darował - truma jest wystarczająca a i urządzenie mniej skomplikowane i o serwis łatwiej.

Jeśli chodzi o akrylową łazienkę to jest jedno ale - czy przypadkiem nie ma łączeń w tym akrylu. Jeśli są to ja bym akryl darował bo i tak najsłabszym punktem są połączenia i to będzie na zasadzie założenia super hamulców do auta rozpędzającego się do 50 km/h.

Niestety silikony odchodzą od łączeń w przyczepie strasznie szybko - wszystko podczas jazdy dość mocno pracuje. Ja raczej szukał bym łazienki o nieskomplikowanym kształcie z prostymi fugami i w dostępnych miejscach.

Opublikowano

Witam!

Dzięki za ciekawą uwagę, o tym nie pomyślałem ;) w Polsce ktoś jeździ na narty przyczepą?

Widziałem całą masę ludzi za granicą na kempingach zimowych, ale w Polsce wcale ;)

Ale tych mniejszych przyczep to chyba nie da się przystosować do warunków zimowych?? A jeżeli tak, to chyba jakieś specjalne ogrzewanie?! ;)

Może ktoś ma jakieś doświadczenia?

Jeżeli łączenia wykonujemy zwykłym silikonem, to zgoda, jeżeli dobrymi i drogimi materiałami to tu nie zgodziłbym się.

Zaczynam powoli zauważać, że projekt nie jest taki głupi.

Pozdrawiam