Skocz do zawartości

Waga...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak już wyżej wspomniano to waga nacisku na hak :hehe: przy haku masz tabliczke lub naklejke na której podana jest wartość maksymalnego nacisku na daną kule :hehe: postaw zaczep przyczepy na tym urządzeniu i będziesz widział z jaką siłą wisi na haku Wtedy wrazie potrzeby można przerzucić bagaże w budce dla lepszego wyważenia :hehe:

Opublikowano

Witam !

Tabliczka przy haku to jedno, ale nie zapominajmy o tabliczce przyczepowej, gdzie także jest wartość maksymalna nacisku zaczepu. Myślę, że właśnie tej nie należy przekraczać, jeśli hak ma wartość wyższą.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jak i w jakim celu się jej używa???

Koledzy już napisali.

Dokładnie to chodzi , że używasz tej wagi w zależności od konstrukcji haka.

Jednym masz do 50 kg , a w innym masz do 70 kg.

Generalnie dzięki wadze masz pewność ile możesz przeładować nacisk na hak. :przytul:

Opublikowano
Jednym masz do 50 kg , a w innym masz do 70 kg.

naciski na kule haka są; 50 75 lub 100kg :przytul:

Opublikowano
naciski na kule haka są; 50 75 lub 100kg :piwo:

zależy od producenta.

70kg też jest:

http://autohak.com.pl/index.php?id=lista&lang=&marka=10&model=Nubira

EDIT:

o - 80kg też jest: http://autohak.com.pl/index.php?id=lista&lang=&marka=13&model=Mondeo

I jeszcze mała korekta, mam u siebie hak z dopuszczalnym naciskiem 120kg :przytul:

Opublikowano

oczywiście że są najróżniejsze naciski haków :piwo: ja podałem trzy z którymi najczęściej się spotykamy :yay: może mało precyzyjnie napisałem post :przytul:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
naciski na kule haka są; 50 75 lub 100kg

i 85 bo taki mam

Dla mnie to nowość, wrzuć fote tego "cuda" ważne ,że się mieści w 100- tce ??? :hehe:

Opublikowano
Dla mnie to nowość, wrzuć fote tego "cuda" ważne ,że się mieści w 100- tce ???

skasowalem wczesniejszego posta bo sam siebie w blad wprowadzilem mam naklejke na aucie max. Stützlast 85kg, ale na haku juz jest 75kg

pozatym na haku mam uciag 1500kg a wg strny brink'a hak ma uciag 1800kg

:hehe:

Opublikowano
skasowalem wczesniejszego posta bo sam siebie w blad wprowadzilem mam naklejke na aucie max. Stützlast 85kg, ale na haku juz jest 75kg

pozatym na haku mam uciag 1500kg a wg strny brink'a hak ma uciag 1800kg

Wyższe dane są pewnie z katalogu lub tabliczki znamionowej auta. Natomiast niższe wartości wynikają prawdopodobnie z zastosowanego haka. Ja mam podobnie teoretycznie mogę ciągnąć przyczepę 2200 czy jakoś tak ale w związku z tym że mam hak z homologacją na 2 tony to w dowodzie mam właśnie 2 tony.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

będąc w zeszłym roku na kempingu koledzy ważyli nacisk na hak na zwykłej wadze sprężynowej, chyba każdy sposób dobry jak nadmienił zapytany w tamtym momencie kolega z pola ma to przede wszystkim duże znaczenie przy haku ze stabilizatorem jak mówił jego działanie po przekroczeniu zadanej wartości jest zupełnie inne