marian36 Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca Cześć, Wiem, że już pisałem w podobnym tonie, ale nieco się u mnie zmieniło. Co byście wybrali (i dlaczego) - Peugeot 5008 II 2.0 BlueHDi (180KM, skrzynia automatyczna EAT8), czy Renault Espace V 1.8 TCe (225KM, skrzynia automatyczna EDC7)? Po mojemu: - Espace ma wyraźnie mocniejszy silnik (i mimo tego, że jest cięższy, to współczynnik mocy do masy ma zdecydowanie korzystniejszy), bogatsze wyposażenie, obszerniejsze wnętrze (i dla pasażerów i w bagażniku), cichszy (bo to benzyna), lepszy na krótsze odcinki i do miasta (bo to benzyna, więc nie będzie tak dostawał w palnik taką jazdą), większy uciąg (2000kg vs 1800kg wg homologacji, a do niedawna wg współczynnika 1800kg vs 1600kg), cięższy (więc spokojniejsza i bezpieczniejsza jazda). - 5008 ma lepszą skrzynię biegów (Aisin jest bardzo chwalony wszem i wobec), niższe spalanie (bo to diesel), większy zasięg na baku, bardziej ergonomiczny w środku (patrz absurdalne miejsca na kubki w Espace), bardziej kompaktowy do jazdy po mieście, lepszy serwis (miałem już i Peugeota, i Renaulta i przynajmniej w Krakowie z serwisem Renault jest dramat). Co byście wybrali? A być może ktoś z Was miał oba w/w auta i mógłby się podzielić "bezpośrednimi" wrażeniami? Ps. Samochód głównie do użytku codziennego. Nie zamierzam kupować 10 samochodów na różne okazje. Więc musi być możliwie wszechstronny. Aspekty wizualne też nie są tutaj istotne, bo to sprawa subiektywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piorun Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca Kuzyn miał Espace'a z tym silnikiem, żarł paliwa jak głupi, tankować nie nadążał, skrzynia posypała mu się tyle razy, że w końcu nawet sprzedał z uszkodzoną do ASO Renault dostając od importera mega zniżkę na nowe auto (nawet oni mieli świadomość awaryjności tego zestawienia). Kuzyn do dziś twierdzi, że to był najlepszy dzień w jego życiu. Jeżeli chcesz Espace'a to już lepiej 1.6d i to w manualu ale to będzie tylko 130KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian36 Opublikowano 14 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca Dzięki, ale manual nie wchodzi w grę, musi być automat Powyższe potwierdza moje obawy dotyczące tej skrzyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmb5 Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca benzyna do przyczepy ? pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian36 Opublikowano 14 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca @dmb5 a to dlaczego? To turbo benzyna, a nie wolnossąca. Nadaje się tak samo, jak turbo diesel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek00 Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca Espace jest większy niż 5008 więc to zupełnie różne auta. 5008 to odpowiednik C4 Grand Picasso a nie Espace. Więc jeśli potrzebujesz dużego auta to Espace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_66 Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca 41 minut temu, jacek00 napisał(a): Espace jest większy niż 5008 więc to zupełnie różne auta. 5008 to odpowiednik C4 Grand Picasso a nie Espace. Więc jeśli potrzebujesz dużego auta to Espace. tyle że EV to nie EIV , jest dużo mniejsze niż EIV a EIV też za duże nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek00 Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca tyle że EV to nie EIV , jest dużo mniejsze niż EIV a EIV też za duże nie jest Ale i tak EV jest większy niż 5008. A że to inne auto niż EIV to już inna para kaloszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w79 Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca Ja mam juz 4 5008 i jestem mega zadowolony. Spalanie z przyczpa 1700 kg na poziomie 12 l, bez 6.2 l. Jedyny minus to brak 4x4. W gorach nie ma zdnego problemu z buda. Jak rozumiem interesuje Cie uzywka, bo z tym silnikiem nie ma juz nowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek00 Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca Ja mam juz 4 5008 i jestem mega zadowolony. Spalanie z przyczpa 1700 kg na poziomie 12 l, bez 6.2 l. Jedyny minus to brak 4x4. W gorach nie ma zdnego problemu z buda. Jak rozumiem interesuje Cie uzywka, bo z tym silnikiem nie ma juz nowych. EV w ogóle nie ma już nowych Ja sam EV rozważałem. Szukałem młodej używki po ostatnim lifcie. Niestety auto nie do kupienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w79 Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca 19 minut temu, jacek00 napisał(a): EV w ogóle nie ma już nowych https://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji6.png Ja sam EV rozważałem. Szukałem młodej używki po ostatnim lifcie. Niestety auto nie do kupienia Bedzie juz niedlugo....blizniak x triala z tym elektrycznym napedem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian36 Opublikowano 15 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca Tak, szukam - jak to ktoś tu ujął - młodej używki z niewielkim przebiegiem. 5008 z tym silnikiem jeszcze da się kupić nowe, ale to już ostatnie sztuki. Espace oczywiscie nie ma, a egzemplarzy po lifcie jak na lekarstwo. Espace jest większy, to wiem, ale w odróżnieniu do C4 GP wygląda dobrze, tak jak i 5008. Potrzebuję auto z 3 fotelami w drugim rzędzie, dlateto wszelkie SUVy odpadają niestety i wybór robi się żałośnie mały. Oglądając, czytając, patrząc na to, co jest dostępne wytypowałem jak wyżej. Po czym poprosiłem tu o opinie techniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w79 Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca 6 minut temu, marian36 napisał(a): szukam - jak to ktoś tu ujął - młodej używki z niewielkim przebiegiem. 5008 z tym silnikiem Po wakacjach bede sprzedawal swoj. Model GT+, rocznik 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian36 Opublikowano 15 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca Właśnie takiego szukam GT Pack chyba była najwyższa wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek00 Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca (edytowane) Godzinę temu, w79 napisał(a): Bedzie juz niedlugo....blizniak x triala z tym elektrycznym napedem Ale to już zupełnie inne auto. Pozostała dla mnie tylko nazwa. Dla mnie zły kierunek. Ja osobiście wolę pojazdy typu minivan a nie SUV 56 minut temu, marian36 napisał(a): Espace jest większy, to wiem, ale w odróżnieniu do C4 GP wygląda dobrze, tak jak i 5008. Potrzebuję auto z 3 fotelami w drugim rzędzie, dlateto wszelkie SUVy odpadają niestety i wybór robi się żałośnie mały. Oglądając, czytając, patrząc na to, co jest dostępne wytypowałem jak wyżej. Po czym poprosiłem tu o opinie techniczną. No to może idź tą drogą, którą poszedłem ja. Finalnie zdecydowałem się na nowego S-Maxa. To też ostatnie egzemplarze, ale można jeszcze kupić nową hybrydę. IMO bardzo dobry kompromis. Edytowane 15 Marca przez jacek00 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi