Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W tym roku planuję wyjazd do Chorwacji z małą przyczepą - dokładnie podłodziówką - z którą mój zestaw mieści się w DMC<3,5t. Natomiast ostatnio wpadłem na pomysł, żeby - skoro już ciągnę przyczepę - zabrać też motocykl :) Niestety większa przyczepa, którą musiałbym zabrać w tym celu powoduje, że wychodzę poza masę 3500kg.

Trasa jest planowana przez Słowację i Węgry.

Pierwsze pytanie: Czy zestaw DMC>3,5 za granicą podlega jakimś specjalnym ograniczeniom lub przepisom w stosunku do mniejszych pojazdów?

Druga sprawa: Jak sprawdzam winietki, to zarówno na Słowacji jak i na Węgrzech cena za auto osobowe jak i osobowe z przyczepą jest taka sama - ale czy tak też jest w przypadku zestawów >3,5t?

Trzecie pytanie: Na autostradzie w Chorwacji auto z przyczepą podlega pod kategorię II, niezależnie od masy zestawu - zgadza się?

Ostatni raz jak byłem w Chorwacji z przyczepą, to nie było jeszcze autostrady, więc wolę dopytać :D

Pzdr, Kuba

Opublikowano

Witaj

Ponad 3.5t zestaw:

Słowacja - osobno winieta na samochód + dodatkowo winieta przyczepa

Węgry tylko winieta na samochód (wraz z przyczepą)

Chorwacja  - płacisz na bramkach co wyjdzie, a tam ceny spore i w czasie opłaty  wakacji są podnoszone o 10%. Parę stówek nie twoje, w zależności ile km przejedziesz.

Opublikowano

Czyli na Słowacji, jeżeli nie przekroczę 3500kg wraz z przyczepą, to płacę winietę 1X?

Opublikowano
6 minut temu, Stu napisał:

Czyli na Słowacji, jeżeli nie przekroczę 3500kg wraz z przyczepą, to płacę winietę 1X?

Tak, jedyną różnicą zestaw z przyczepą <3500 i >3500 będzie dodatkowa winieta na Słowacji no i oczywiście e-Toll w PL, jeśli po drodze masz drogi objęte e-Tollem.

Opublikowano

Jasne, e-tolle i wyższe ceny za winiety ok. ALe czy są jeszcze jakieś sprawy, na które trzeba uważać jadąc DMC>3,5? Jak np u nas ograniczenia prędkości pomimo znaków podwyższających, zakazy parkowania itp?

Opublikowano

Patrzeć na znaki i tyle. Gdzieniegdzie może sie trafić zakaz ruchu powyżej 3.5 tony ale osobiście się tym nie przejmuje ;)

Opublikowano
3 godziny temu, G13 napisał:

Chorwacja  - płacisz na bramkach co wyjdzie, a tam ceny spore i w czasie opłaty  wakacji są podnoszone o 10%. 

Nie wiem skąd masz takie informacje...

W Chorwacji, jak wszędzie masz ustalone kategorie i do nich cenniki (nie słyszałem o sezonowych wymianach cenników, ale może tak jest)

image.png.45d27621ba128492de50adbe008edaf7.png

czyli w omawianym przypadku będzie to kategoria II niezależnie od wagi zestawu.

Czasem się zdarza, że automatyczna bramka policzy źle np. wysokość i skategoryzuje zamiast II kat. III, to wtedy wystarczy wezwać pomoc i korygują.

Tutaj możesz policzyć ile zapłacisz

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Stu napisał:

: Jak sprawdzam winietki, to zarówno na Słowacji

Na Słowacji, jeśli zestaw przekracza 3.5t, to musisz mieć dodatkową winietę na przyczepę. 

6 godzin temu, Stu napisał:

Na autostradzie w Chorwacji auto z przyczepą podlega pod kategorię II, niezależnie od masy zestawu - zgadza się?

Zgadza się, ale uważaj na automatycznych bramakch, bo mi często wyskakuje kat 3 zamiast 2. Wtedy trzeba wcisnąć guzik pomocy i poprosić o zmianę.

5 godzin temu, G13 napisał:

Chorwacja  - płacisz na bramkach co wyjdzie,

Nie do końca, automatyczne bramki przy jeździe zestawem czesto pokazują niewłaściwą kategorię i trzeba zwracać uwagę na to "co wyjdzie".

Edytowane przez pjetko (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
Godzinę temu, pjetko napisał:

Zgadza się, ale uważaj na automatycznych bramakch, bo mi często wyskakuje kat 3 zamiast 2.

Na odcinku między granicą słoweńską a Zagrzebiem jest to wręcz chroniczny "przypadek"

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.02.2022 o 17:50, filipert napisał:

Nie wiem skąd masz takie informacje...

W Chorwacji, jak wszędzie masz ustalone kategorie i do nich cenniki (nie słyszałem o sezonowych wymianach cenników, ale może tak jest)

Przed pandemią były stosowane w sezonie podwyżki o 10% na przejazdach. W ubiegłym roku zostawili ceny bez zmian. To były decyzje  i podwyzki rządowe.

https://www.winiety-online.pl/ceny-autostrad-w-chorwacji-kalkulator Tu masz w kalkulatorze wyszczególnienie na ceny w sezonie i poza sezonem.

Edytowane przez G13 (wyświetl historię edycji)
  • 3 lata później...
Opublikowano

witam, moze jeszcze ktos sie tytaj pojawi i odpowie...W Polsce na prawo jazdy kat B mozna ciagnąć ciezszym pojazdem osobowym przyczepe typu lekka jezeli calosc DMC max 4250kg.Akurat ja mam taka sytuacje, moje suvy sa ciezkie a na przyczepke biore motor i deski do plywania.Calosc ponad 3500kg, ale ponizej 4250 DMC

.Czy do Chorewacji na kat B tez sie moge wybrac?Czechy, Austria, Slowenia, Chorwacja..Nie moge znalezc info...

Opublikowano
witam, moze jeszcze ktos sie tytaj pojawi i odpowie...W Polsce na prawo jazdy kat B mozna ciagnąć ciezszym pojazdem osobowym przyczepe typu lekka jezeli calosc DMC max 4250kg.Akurat ja mam taka sytuacje, moje suvy sa ciezkie a na przyczepke biore motor i deski do plywania.Calosc ponad 3500kg, ale ponizej 4250 DMC
.Czy do Chorewacji na kat B tez sie moge wybrac?Czechy, Austria, Slowenia, Chorwacja..Nie moge znalezc info...
Tak, w każdym kraju UE jest tak samo
Opublikowano

Przyczepa nie ma znaczenia jeżeli holownik może ją ciągnąć. Ważne aby holownik nie przekraczał 3,5 tony,