Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie znawcy tematu.

Wielu z Was coś robi w swoich przyczepach i w związku z tym doszedłem do wniosku, ze też należałoby coś zrobić w mojej :nono:

Przyczepę nabyłem kilka dni temu i chciałbym zrobić poprawkę po poprzednim właścicielu. Miejsce, które widzicie na zdjęciach jest szczelne i suche ale wygląda niezbyt estetycznie. Z zewnątrz jest to zaklejone jakimś lepikiem czy czymś podobnym.

Co radzicie ? Czy od środka można "potraktować" to miejsce żywicą i wypełnić SikaLastomer'em ? Czy z zewnątrz zdjąć ten lepik, położyć watę z żywicą, uszczelnić i pomalować ? Czy może wszystko zostawić i czekać co będzie się działo ?

Nie mam doświadczenia w tej kwestii i liczę na pomoc specjalistów :)

widok zewnętrzny

post-72155-imported-ce86d0d3-ff29-4d23-9ea3-79592faffa09_thumb.jpg

widok wewnętrzny

post-72155-imported-91faa9d6-40cb-4d7c-918d-a720d8533d21_thumb.jpg

Opublikowano

Kurde, to już jest przegnite :)

Wiesz, normalnie trzeba by było odnowiś szkielet w tym miejscu. Jednak to czasochłonne, kosztowne i trzeba mieć troszkę narzędzi.

Jeśli chcesz to zrobić dobrze wymień szkielet i na nowo pouszczelniaj, jeśli nie chcesz za mocno ingerować w konstrukcję wzmocnij ją od wewnątrz. Będzie to mniej estetyczne, ale powinno też zdać egzamin.

O remontach było już u nas na forum, więc podpowiedzi się znajdą :nono:

http://www.forum.karawaning.pl/viewtopic.php?t=3811&postdays=0&postorder=asc&start=30

Tu jest coś przykładowego, ale znajdziesz napewno więcej w kąciku napraw.

Opublikowano

paskudnie to wygląda :nono: ale jeśli ta wyżerka jest skutkiem kolizji i jest sucho to właściwie tylko estetyka ,ale jeśli to jest wynikiem nieszczelności ..........hm grubsza robota , konstrukcja pewnie już gnije . Kolego masz parę wątków na temat naprawy , zapraszamy do lektury i trzymamy kciuki za zdrowie Twoje i przyczepy :)

Opublikowano

Newralgiczne miejsce przyczepy ,połączenie sciany podłogi i listwy poprzecznej.Właśnie w tych miejscach cieknie i gnije najszybciej.Wbij srubokręt w listwę poprzeczną koło tego białego flopa którym przybity jest kabel.Odpowiedź bedzie natychmiast .Zobacz jak daleko w lewo zmiękła,oraz czy nie jest mokra (może nadal cieknie).Listwę pionową też bym obadał jak wysoko jest miękka.Ale najgorsze jest że listwa w dolna w ścianie jest w dwa razy gorszym stanie,wcieka w nią woda.Przyczepa się nie powinna rozlecieć spoko,Sprawdz drugą stronę wbij delikatnie w listwy (na środku na styku płyt ściany) śrubokręcik ale wąski żeby nie porobić niepotrzebnie śladów.Od tego zależy co dalej robić.

Opublikowano

Miejsce wygląda tak jak po "urazie " z zewnątrz czyli po kolizji albo na skutek przecieku spod kedru lub listwy maskującej kedr, a wtedy przeciek mógł powstać wyżej niż widać a zdjęciu :nono: w każdym bądź razie na pewno zawilgotniały jest i szkielet i uszczelnienie i izolacja.... a to już generuje pracochłonność jak i koszty remontu..

Opublikowano
a to już generuje pracochłonność jak i koszty remontu..

Wyczytałem na forum, że poleciłeś komuś niejakiego Pana Stanisława. Kontaktowałem się z owym Panem. Na sobotę jestem umówiony na konsultację w celu postawienia diagnozy. Zobaczymy jaka ona będzie i czy tytułowa operacja będzie przeprowadzona :nono:

Opublikowano
Wyczytałem na forum, że poleciłeś komuś niejakiego Pana Stanisława.

tak, kiedyś polecałem, jakiś czas temu gdy byłem u niego po jakiś drobiazg dla Kolegi z Forum, to oznajmił mi, że raczej zrezygnuje z napraw z uwagi na sprawy rodzinne, wie teraz o nim nie wspominałem...

Opublikowano

No i już po konsultacji. Osławiony Pan Stanisław powiedział tylko:

"To jest drobiazg"

Obiecał, że zajmie się tym tylko zrobi się cieplej :ok: Dwa dni i po robocie.

Teraz pozostaje mi tylko wyglądać czy słoneczko już jest na odpowiedniej wysokości oraz zerkać na termometr zewnętrzny :ok: