Jump to content
Sign in to follow this  
carbon

Choinka przy hamowaniu

Recommended Posts

carbon
Posted (edited)

Cześć

Mam problem z przyczepą. Po zapięciu przyczepy do zasilania w aucie, wszystkie światła ładnie świecą. Kierunki, obrysowe itd. Jednak po wciśnięciu hamulca, zapalają się światła hamowania ale gasną po 2 sekundach obrysówki. Po puszczeniu hamulca wszystko świeci normalnie tzn. obrysówki włączają się.

 

Gdzie szukać problemu ? wtyczka sprawdzona 10 razy i wszystko jest ok. Kontakt spray itd nie pomaga. Dodam że we wcześniejszej przyczepie wszystko było ok na takiej samej wtyczce.

 

pozdr.

Edited by carbon (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Malinki
Posted (edited)

Za takie historie odpowiedzialny jest brak masy. Sprawdź ją w przyczepie.

Spray nie zawsze pomaga, Papier ścierny, nowe zakucia.....

Edited by Malinki (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
carbon

Dziekuje za podpowiedz.

 

Może głupie pytanie, ale gdzie znajdę kabel masowy w budzie ? :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
golob

Zajrzyj do tylnych świateł i wiązki przy nich, tam sprawdź masę, korektorki, metalowe oprawki na żarówki w lampie,  itp jak @Malinki mówi, bo to na 99% przyczyna. W budzie nie ma wspólnej masy, przewody masowe są zwykle czarne i brązowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
carbon
5 minut temu, golob napisał:

Zajrzyj do tylnych świateł i wiązki przy nich, tam sprawdź masę, korektorki, metalowe oprawki na żarówki w lampie,  itp jak @Malinki mówi, bo to na 99% przyczyna. W budzie nie ma wspólnej masy, przewody masowe są zwykle czarne i brązowe.

ok. dziękuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Krzysztof57

Możesz pociągnąć na próbę długi przewód od masy samochodu do masy w lampie przyczepy i sprawdzić czy to coś pomogło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adam Rogowski

Rozbierz tylne lampy, przeczyść wszystkie styki żarówek i powinno wszystko działać ok. Taka sytuacja ewidentnie wskazuje że masz brak masy na STOPIe, a masa do żarówek w lampach jest wspólna. Do dzieła...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jaśki
3 godziny temu, golob napisał:

przewody masowe są zwykle czarne i brązowe.

Trzeba dokładnie z miernikiem sprawdzać...bo w Hobby czarne to zazwyczaj "plusu" .... a "masa" jest biała...:bzik:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adam Rogowski
5 minut temu, Jaśki napisał:

a "masa" jest biała.

Jak u mnie:D, tylko moja GB:yay:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...