Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeglądając forum, natknąłem się na różne wpisy dotyczące dopuszczalnej prędkości samochodu z przyczepą na austriackich drogach. Na oficjalnym portalu turystycznym Austrii znalazłem takie dane  https://www.austria.info/at/service-fakten/anreise-nach-osterreich/anreise-mit-auto-motorrad/allgemeine-verkehrsinformationen

Czy macie doświadczenia z jazdą 100 km/h z przyczepą w tym kraju?

Pozdrawiam,

B.

Opublikowano
51 minut temu, BDG81 napisał:

Czy macie doświadczenia z jazdą 100 km/h z przyczepą w tym kraju?

nigdy nie miałem z tego powodu problemu

moja prędkośc w miarę wygodna i ekonomiczna to 107-110 km i nikt się nie czepiał

Opublikowano

Na  autostradzie nigdy nie jechałem z prędkością mniejszą niż 90km /chyba że na podjazdach/ ,natomiast na drogach innych należy jechać zgodnie z przepisami gdyż policjanci z suszarką to często spotykany widok .

Opublikowano
7 minut temu, szwedki napisał:

Na  autostradzie nigdy nie jechałem z prędkością mniejszą niż 90km /chyba że na podjazdach/ ,natomiast na drogach innych należy jechać zgodnie z przepisami gdyż policjanci z suszarką to często spotykany widok .

Zawsze zgodnie z przepisami i zdrowym rozsądkiem. Mnie chodziło tylko o autostrady i 100 km/h.

Zastanawiam się, dlaczego u nas ciagle trzymają się 80; z forumowych wypowiedzi wynika, że 90 jest prędkością przewżającą, a autostrad i ekspresówek mamy z roku na rok więcej.

Opublikowano

Ja w Austrii jadę ok 90-95kmh i nie szybciej. Mają dużo kamer, wag i mnie nie chce się z nimi gadać a tym bardziej płacić

Opublikowano

W Austrii jest jak u nas 80km/h max, chyba że przyczepa lekka to wtedy max 100km/h, a powyżej 3,5t max 70km/h.

Ogólnie i tak jadę jak tiry albo ciutek szybciej, ok 90- 95km/h

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Voku napisał:

W Austrii jest jak u nas 80km/h max, chyba że przyczepa lekka to wtedy max 100km/h, a powyżej 3,5t max 70km/h.

Ogólnie i tak jadę jak tiry albo ciutek szybciej, ok 90- 95km/h

Właśnie nie. Wychodzi na to, że z lekką przyczepą możesz jechać 100 km/h na każdej drodze poza obszarem zabudowanym, oczywiście jeśli zestaw nie przekracza 3,5 tony. Z przyczepą ponad 750 kg DMC możesz natomiast jechać 100 km/h tylko na autostradzie i drodze szybkiego ruchu i tylko jeśli zestaw nie przekracza 3,5 tony.

Edytowane przez BDG81
Dodatkowe dane (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Chcac jechać legalnie 100km/h trzeba mieć zezwolenie ( nie pamiętam jak to się dokladnie nazywa) i naklejke  z tyłu przyczepy "100". Zezwolenie wydaje jakis tam urząd.  Chcąc go uzyskać w przyczepie musi zamontowany być stabilizator jazdy. Ja jak kupiłem Wilka dostalem taki papier. Nie obowiązuje w Pl.

Opublikowano
Chcac jechać legalnie 100km/h trzeba mieć zezwolenie ( nie pamiętam jak to się dokladnie nazywa) i naklejke  z tyłu przyczepy "100". Zezwolenie wydaje jakis tam urząd.  Chcąc go uzyskać w przyczepie musi zamontowany być stabilizator jazdy. Ja jak kupiłem Wilka dostalem taki papier. Nie obowiązuje w Pl.
W Niemczech i Austrii też nie zadziała bo działa on z konkretnym samochodem.
Opublikowano
21 minut temu, jacek00 napisał:
37 minut temu, kojus napisał:

W Niemczech i Austrii też nie zadziała bo działa on z konkretnym samochodem.

To jest dokument wystawiony na przyczepę.  Nie na samochód. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, kojus napisał:

To jest dokument wystawiony na przyczepę.  Nie na samochód. 

nie prawda. Jest to dla konkretnego zestawu po przeanalizowaniu mas, współczynników itd. U Ciebie nie działa i dalej możesz legalnie jechać 80kmh.

Została Ci tylko naklejka. Wyobraź sobie, że Ktoś kupuje przyczepę - Twoją i holuje ją oplem corsa 1.0 - myślisz, że dalej może jechać 100kmh?

Edytowane przez maarec (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Nie wiem.  Może masz rację.  Mi to inaczej przedstawio. 

Musze dokladniej przeanalizować ten dokument.