Skocz do zawartości

Obce dziecko uszkodziło przyczepę — jak się zachować?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie przed chwilą dziewczynka wykurzyla taka duzą hulajnogą/skuterem elektrycznym w moją przyczepę.

Mama dziewczynki zobowiązała się pokryć straty ale co, jak, ile jej powiedzieć.

Nie ma OC na dzieci.

I co teraz z naprawą tego ?

IMG_20180808_111118.jpg

Opublikowano

hej,

Są takie usługi jak naprawianie wgnieceń bez lakierowania,robiłem to u siebie ale w samochodzie, mechanik mówił mi ,że naprawiał nawet wgniecenia w lodówkach. Myślę ,że z przyczepami też sobie poradzą. Myślę, że warto dowiedzieć się - na telefon, mniej więcej ile by to kosztowało i po skalkulowaniu (koszty dojazdu, stracony czas itp. ) zarządzać  odpowiedniej kwoty.

Opublikowano

Dwa telefony do takich firm w pobliżu Sieradza i odmowa.

A jakbym to zgłosił z OC ich samochodu?

Opublikowano

Aluminium na przyczepach nie naprawiają metodą PDR. Myślę że ta blach nie ma takiej pamięci kształtu.

Ogólnie to słaba sprawa bo wizualnie takie coś strasznie wkurza :mellow:, ale nie widzę rozsądnej metody naprawy tego. No chyba że byś klapę od luku bagażowego w tym miejscu był w stanie zainstalować, to wtedy bym wołał żeby dali kasę na ramkę do takich drzwiczek. 

Opublikowano
6 minut temu, wilk435 napisał:

Niby na jakiej podstawie? To już byłoby przestępstwo i próba wyłudzenia odszkodowania. Jedynie co możesz zrobić to porozmawiać czy na pewno nie mają jakiegoś OC. Często OC są dodawane do różnych produktów typu karty bankowe itp itd

1 minutę temu, Tomii napisał:

Aluminium na przyczepach nie naprawiają metodą PDR. Myślę że ta blach nie ma takiej pamięci kształtu.

Ogólnie to słaba sprawa bo wizualnie takie coś strasznie wkurza :mellow:, ale nie widzę rozsądnej metody naprawy tego. No chyba że byś klapę od luku bagażowego w tym miejscu był w stanie zainstalować, to wtedy bym wołał żeby dali kasę na ramkę do takich drzwiczek. 

Blacha jest gładka więc można to czymś wypełnić i pomalować i śladu nie będzie.

Opublikowano
9 minut temu, wilk435 napisał:

Dwa telefony do takich firm w pobliżu Sieradza i odmowa.

nie przejdzie.

Z polisy mieszkania / domu jeżeli ma na polisie OC w życiu prywatnym

jakby co mam już w ofercie na przyszłość Oc za posiadanie dzieci :)

Opublikowano

Ja mam OC na dzieci nawet już korzystałem.

Blacha w tym miejscu jest cienka.bo za nią jest chyba drewno.

Ile im powiedzieć za wyrządzoną szkodę?

Opublikowano

Wiarygodnym i ważącym argumentem będzie wycena szkód dokonana przez specjalistę. Zakład który trudni się naprawą przyczep prowadzi Kolega z forum Andrewa1

Zatelefonuj do Kolegi Andrewa1, wyślij zdjęcia i poproś o wycenę naprawy (optymalnie byłoby na piśmie). Na podstawie takiej wyceny jesteś w prawie żądać odszkodowania opiewającego na wartość wyceny. Zaraz po zdarzeniu powinieneś spisać oświadczenie z rodzicami (takie jak przy kolizji samochodów) o stwierdzeniu winy dziecka i odpowiedzialności rodziców.

Opublikowano
12 minut temu, maarec napisał:

ja bym zawołał 500zł

A skąd wiesz że to ich drugie dziecko :palacz: ?  No ale w sumie jeśli dostają +500 to jakoś to przełkną i wyjdą na zero :D

20 minut temu, wilk435 napisał:

Blacha w tym miejscu jest cienka.bo za nią jest chyba drewno.

A to gdzieś na przyczepie masz grubszą blachę? 

Opublikowano

Jakby nie było, jest babol finansowo trudny do usunięcia.

również bym zaproponował 500zł na otarcie łez, flaszkę se kupisz i jakoś noc przeżyjesz.

Nazajutrz będziesz musiał się pogodzić z babolem bo każda próba naprawy te 500zł przekroczy.

Opublikowano

sprawa jest ciężka . W przypadku mojej przyczepy skończyło by się na oświadczeniu, naprawie z mojego AC i regresie ubezpieczyciela do Pani. Smutna sprawa, bo wyszłoby tego pewnie kilka tyś.

Druga opcja to jeździć dalej i nie patrzeć w tym kierunku :). Jak głupio by to nie brzmiało trzeba się pochylić nad drugą stroną, jeżeli te proponowane 500zł zrujnuje wakacje ludzi w namiocie i przekroczy 3 razy opłatę za pobyt to trzeba być człowiekiem i dać jakiś rabat :).  Jak stoją camperem Morelo to zaproponuj wymianę ściany bocznej na nową :).  I tak będziesz w plecy, bo zawsze będzie ruszana :)

Opublikowano

Ty to masz naprawde pecha ( bez urazy ), jak nie samochód to przyczepa . Wziąłbym kase , i tak to zostawił . Nie jest to chyba takie poważne , tylko wada estetyczna.

Opublikowano (edytowane)

wilk435,

Oświadczenie matki, w której jest udokumentowane:

1. Przyznanie się do winy

2. Wskazanie miejsca (daty, miejscowości) uszkodzenia pojazdu

3. Kto uszkodził i kiedy w jakich okolicznościach i co (zrób zdjęcia)

niech Ci da swój dowód osobisty, wszystko spisz jak należy

Jak nie chce podpisać: wezwij policję i później sprawa cywilna

Edytowane przez enej (wyświetl historię edycji)