Skocz do zawartości

Naczepa (nadbudówka) campingowa do pickup'apa lub innych aut

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na wstępie chcę nadmienić, że przejrzałem opcję "szukaj" i nie znalazłem podobnego tematu, więc piszę tutaj.

Czy ktoś z Was posiada naczepę (nadbudówkę) campingową na pickup'a lub inny samochód?

Od dawna marzy nam się autko, które łączyłoby w sobie cechy auta "do użytku codziennego" oraz campera.

W tym roku, będąc w Chorwacji, miałem okazję przyjrzenia się z bliska naczepie (nadbudówce) campingowej przymontowanej do Mitsubishi L-200. Rewelacja! Właśnie o coś takiego nam chodziło. Naczepę łatwo i szybko się odczepia i ustawia się na specjalnych nóżkach-podpórkach, a autkiem można spokojnie zwiedzić okolicę lub pojechać do sklepiku.

Wygląda to tak:

img_4497.jpg

Zagadnąłem właściciela, Niemca, i trochę się go popytałem, ale mój ang. jest kiepski i niestety nie udało mi się zdobyć zbyt wielu info. Nie wypadało mi też było mi prosić faceta, by pokazał mi wnętrze.

Jeśli ktoś z Was posiada takie urządzenie lub ma więcej info (np. gdzie w Polsce można coś takiego kupić lub zamówić.. na Allegro nie znalazłem) to proszę o info.

PS

Obecnie posiadamy Toyotę Previę, którą trochę "ucamperoviłem" .. no, ale to jeszcze nie to.. :ok:

Tutaj można obejrzeć mój "wynalazek":

Łóżeczko w Previi

Moja "przybudówka"

Mój wynalazek w akcji

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Jeden z kolegów miał kamperka na bazie poloneza trucka.

Ale jestem pod wrażeniem Twojego sprzętu. Napewno na forum nikt nie ma nic podobnego. Nie spodziewałem się, że można tak prosto i funkcjonalnie dorobić łóżko a przede wszystkim namiot do zwykłej osobówki (vana).

:piwko::ok::piwko::piwko::piwko:

Opublikowano

Kolego jannik przeszukaj dobrze internet to powinieneś znależć taką naczepę bo Ja oglądałem tylko nie pamiętam na czyjej stronie.O ile pamiętam to ogłaszający chyba miał do sprzedania łącznie z picapem jak znajdę to postaram się napisać posta lub e.maila do Ciebie.

Ze zdjęcia wnioskuję że ta nadbudówka jest mocowana na picapie i tylko chcąc gdziesz jechać samochodem wyjeżdża z pod tej nadbudówki,a Ja widziałem naczepę na zewnątrz wygladającą jak naczepa TIR-a z najazdem i odpinaniem jak TIR i o takiej powyżej pisałem. :ok:

Opublikowano

Witaj

w archiwalnych numerach P.C. było opisane takie cudo jak doczepiana naczepa do Opla Corsy i jest to produkowane seryjnie . Naczepy mieszkalne to normalność w Stanach bo oni muszą mieć wszystko BIG ot taki kaprys

Opublikowano

Dzięki za info

Już trochę przewertowałem sieć, jednak nie znalazłem zbyt wiele info.

Są dwa rodzaje takich naczep i nie wiem jak one w nazewnictwie się różnią (bo myślę, że się różnią):

1. Naczepa, której zdjęcia zamieściłem. Prawdopodobnie może być montowana wyłącznie na pickup'a i jej główną zaletą jest właśnie możliwość szybkiego odpinania i pozostawienia osobno. No i drugą zaletą jest to, że takie auto z pewnością prowadzi się o wiele wygodniej niż auto z przyczepą lub duży camper i takim autkiem, a szczególnie z napędem x4 można dotrzeć do wielu ciekawych miejsc.

2. Naczepa, o której wyżej pisze Pawel 66. Są to przyczepy doczepiane i posiadają oś i 2 koła. Różnią się tym od normalnej przyczepy, że przednią część takiej naczepy umieszczamy nad dachem zwykłej osobówki i jakoś tam doczepiamy do bagażnika lub specjalnej do tego celu konstrukcji.

auto10dr.jpg

Plusem jest to, iż do tego wystarcza zwykła auto osobowe, z pewnością może być większa niż wariant nr 1, no i prowadzi się taki powóz z pewnością łatwiej niż auto ze zwykłą przyczepą, ale moim zdaniem już nie jest taka zwrotna i wygodna w prowadzeniu jak wariant nr 1

Ja osobiście szukam info na temat naczepy nr 1 na pickup'a

Niestety jak dotąd nie udało mi się znaleźć u nas takiej w ofertach sprzedaży.

Siwy 45, jeśli znajdziesz to ogłoszenie, to proszę o info na prive.

Ps

Generalnie dziękuję za odzew i pozdrawiam

Opublikowano
Witam !

Tu jest producent :

http://www.bimobil.com/

Pozdrawiam

Łoł!!!

Tomku! Rewelacja!

Właśnie o to się rozchodziło.

Niestety jestem noga z niemieckiego i z "mykania" po stronach obcojęzycznych i nie udało mi się tego znaleźć samemu. Na razie uczę się tej techniki... i średnio mi idzie.. no cóż, nie ma się już 17 lat.. :ok:

Ciekaw jestem czy w Polsce ktoś coś podobnego robi.

pozdro

Opublikowano

Kolego jannik tu masz namiary na taką naczepę strona WWW.ALLEGRO KEMPINGI strona 6 pozycja 32.Jest tam FORD F 150 z 2006 roku +naczepa CRUISER z 2005 roku o powierzchni 28m.kwadratowych można kupić razem lub osobno TYLKO ta cena 190.000 zł. za zestaw.POZDRAWIAM :ok:

Opublikowano
Kolego jannik tu masz namiary na taką naczepę strona WWW.ALLEGRO KEMPINGI strona 6 pozycja 32.Jest tam FORD F 150 z 2006 roku +naczepa CRUISER ...

Kolego Siwy 45, dziękuję.

Już tę ofertę na Allegro widziałem :ok:

Ale tak jak pisałem wyżej, właśnie ten rodzaj naczepy (w moim opisie powyżej - nr 2) mnie nie interesuje

:piwko::piwko:

Opublikowano
WWW.ALLEGRO
dodaj jeszcze .pl
Opublikowano
(...)

Ale jestem pod wrażeniem Twojego sprzętu. Napewno na forum nikt nie ma nic podobnego. Nie spodziewałem się, że można tak prosto i funkcjonalnie dorobić łóżko a przede wszystkim namiot do zwykłej osobówki (vana).

:ok::ok::piwko::piwko::piwko:

No troszeczkę siem czujem urażony :piwko: , a mój Kangoo Campoo :piwko:

No ale fakt, namiotu się jeszcze nie dorobił :piwko:

post-56576-imported-c98eb7ea-35b5-4c27-b34d-31c535b40844_thumb.jpg

post-56576-imported-ed311de4-79e5-4e55-aac8-242bbec87bf7_thumb.jpg

Opublikowano

ja też szukałem takiej nadbudówki i w naszym kraju - lipa, znalazłem tylko dwa takie wynalazki nowe ale cena z nóg zwala można poszukać na zachodnich stronach internetowych na aukcjach nawet razem z samochodem muszę w domu poszukać jak nikt z domowników przez komin nie przepuscił to mam czasopismo na temat bimobil i zapodam linki do stron

Opublikowano

można popatrzeć; tischer.ch, stemamobil.de, homar.de, tourfactory.de, ormocar.de :ok: nie chcę robić reklamy ale zajrzeć mozna

Opublikowano

Witaj Jannik ! Myślę, że powinieneś popytać importerów aut amerykańskich gdyż sporo naczep jest na tego typu aukcjach. Niestety koszty transporu oraz prowizja mogą być niemałe.

powodzenia w poszukiwaniach

Opublikowano
No troszeczkę siem czujem urażony , a mój Kangoo Campoo

No ale fakt, namiotu się jeszcze nie dorobił

Janus, u Ciebie nieco inaczej to wygląda. Previa wciąż jest 4 odobowa i na postoju przerabia się na "kamperka". U Ciebie jest albo Camper, albo autko z kanapą.

Do tego wielkość auta... ciężko byłoby Was porównać - Wasze pojazdy są inne i mają różne rozwiązania.

Musisz sobie namiocik taki sprawić - uważam, że to super patent :piwko:

Niemniej Kangurek i tak nie ma co się wstydzić - Twoja praca nie poszła na marne :ok::piwko::piwko:

Pozdrawiam :piwko: