Skocz do zawartości

Wymarzona / ulubiona przyczepka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Posiadacie jakiś wymarzony sprzęt karawaningowy? Ulubioną markę? Każdy dąży do lepszego więc czasem warto pobujać w obłokach.

Ja przyznam szczerze że od czasu kiedy interesuję się karawaningiem, jakoś dziwnie ciągnie mnie do marki KIP. Jak się "dorobię" to pewnie sobie jakiegoś sprawię. 

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Zdecydowanie taka :slina:    :slina:    :slina: , może kiedyś   :hmm:

Petarda :]:yes:  Ale chyba trzeba Dodge'a RAM żeby to pociągnąć....

Opublikowano

a miałeś styczność z nią na żywo , bo niestety na zdjęciach wygląda super a w realu bardzo rozczarowuje , sam się zachwycałem i po wizycie w środku przeszło mi  :oslabiony:

Jak w temacie. Posiadacie jakiś wymarzony sprzęt karawaningowy? 

zdecydowanie nie, ani samochody ani przyczepy , w zasadzie kupuję to co mi sie aktualnie nawinie pod rękę i spełnia moje oczekiwania , i tak za rok czy cztery pójdzie do ludzi  :]

Opublikowano (edytowane)

No i te odsłonięte butle gazowe jakoś nie pasują do całości. 

Edytowane przez Kogi (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

W zasadzie mam już ideał.  A raczej coś co najbardziej zbliżone do naszego ideału. Bo nikt takiej budki nie produkuje. Ideał powinien mieć prawie taki sam układ - z jedną zmianą; drzwi wejsciowe za osią obok łazienki. Takie układy są ale łazienka gorsza. Z dużą łazienką brak też szerokości 230 cm. Obecne 250 cm zapewnia wystarczający komfort, jest dużo szaf i półek, kuchnia i jej zaplecze jest olbrzymie ale dla dwójki mogłoby być 230 cm bez większego uszczerbku. W kuchni wystarczyłyby dwa palniki. Trzy to zbytek. Marta nie używa nawet gdy są wnuki z nami. Producent powinien też montować większy zbiornik na czystą wodę - taki około 100 litrów. Zbiornik na szarą wodę o 1/4 większy podpodłogowy też. U siebie już takie zamontowałem.

Uważam też, że p-ki powinny jeżdzić na większych kołach, najmniej 15 cali i gumach o wysokim profilu. U mnie ciężko będzie włożyć większe i nad tym ubolewam. Mój Fendt jest cięższy o około 150 kg od konkurencji o tych samych gabarytach i wyposażeniu. Ale po sezonie nic się nie poluzowało nic nie odkręciło. Do poprzednich Wilka i Detleffsa wchodziłem ze śrubokrętem w ręku po każdej podróży. Jakość wykonania Fendta jest o niebo lepsza.

Przeglądając katalogi widać wyrażnie, że wyboru jednoosiowej z pełną łazienką, piętrowymi łóżkami i małżeńskim łożem prawie nie ma.

Dlatego bardzo się cieszę z tego co mam :yay: :yay: O dużych kółkach i 2,3 m szer. już zapomniałem. Teraz tylko doposażyć.

Pozdrawiam AdamH

Opublikowano

Kolego AdamH - faktycznie patrząc po modelu to masz baaardzo fajny układ. Aktualnie bardzo by mi on pasował, ale ideału chyba nie ma, bo tak jak piszesz 250cm szerokości - jakoś się tego boję. Holownik masz konkret, opisz trochę manewrowanie i jazdę po naszych drogach.

ciekawi jak masz rozwiązany ten osobny prysznic - dali tam drzwi plastikowe, czy mimo wszystko zasłonka np jak w hobby ?

post-8007-0-46122100-1446671127_thumb.jpg

Opublikowano

a miałeś styczność z nią na żywo , bo niestety na zdjęciach wygląda super a w realu bardzo rozczarowuje , sam się zachwycałem i po wizycie w środku przeszło mi  :oslabiony:

Tak widziałem w środku i jak dla mnie jest fajna, :]

No ale to tak ma być :ok:

Opublikowano

ciekawi jak masz rozwiązany ten osobny prysznic - dali tam drzwi plastikowe, czy mimo wszystko zasłonka np jak w hobby ?

Układ rzeczywiście fajny. :)

Opublikowano

dzięki za filmik, układ fajny, ale jak zwykle trzeba trochę pomarudzić. Mam więc kolejne pytania do kolegi AdamH:

- czy drzwi w prysznicu są jakoś solidnie zabezpieczone na czas jazdy? i jak są  wykonane, przetrwa to 10 lat użytkowania ?

- czy wygodnie korzysta się z prysznica, który ma drzwi zamykane od środka - czyli czy "większa osoba" da radę tam skorzystać czy się nie zamknie ?

- gdzie umiejscowiono zbiorniki na szarówkę?

- ogrzewanie - czy wydajność wentylatora jest odpowiednia, aby nie ugotować dzieciaków na piętrusach a z przodu marznąć - piec jest w końcu na tyle przyczepy a nie centralnie

- czy była opcja zakupu z dużą kasetą WC, z tego co widzę, to kibelek obrotowy, w nich przeważnie są najmniejsze kasety co u mnie oznacza wypróżnianie co max 2 dni.

osobiście jakbym mógł marudzić przy zakupie (co mnie raczej nie czeka), to zamówiłbym zamiast tej umywalki kasetę "starego typu" nie obrotową zamontowaną na końcu przyczepy, co pozwoliłoby przesunąć prysznic o jakies 20cm do tyłu i zyskać miejsca np. na większe szafki kuchenne.

Patrząc na rzut tego układu z góry, to powinno dać się upchnąć go do przyczepy szerokości 230cm, z założeniem, że kanapa na środku będzie węższa - może nawet po 1 osobie na stronę, przejścia węższe, brak szafy w nogach łóżka na przodzie...

Opublikowano

Tak widziałem w środku i jak dla mnie jest fajna, :]

No ale to tak ma być :ok:

Odsloniete butle gazowe? - taki jest prikaz w USA. To w razie nieszczelnosci polaczenie butli z instalacja. Gaz ma "isc w powietrze".  Poza tym w USA stosuje sie sam propan, a nie mieszanine propan - butan. Wiem to od sprzedawcy mojej Fleetwood - rodowitego Amerykanina. Zreszta instrukcje urzadzen tez mowia o propanie, a nie P-B. Cisnienie jest 37 mbar, a nie 30 jak u nas.