majkel44 Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Witam Jestem nowym użytkownikiem tego forum ponieważ od kilku dni posiadam swoją pierwszą przyczepkę. Przyczepka to jak w tytule Sprite Alpine z 1988 roku. Stan przyczepki oceniam na b.dobry , z zewnątrz wręcz idealny ale gorzej ze środkiem. Przyczepa wcześniej należała do mojego szwagra który chciał ją przerobić i zmienić środek . Wszystkie oryginalne mebelki zostały wyrzucone i zostały tylko urządzenia typu lodówka, ogrzewanie(piecyk) itp. Przyczepka trafiła do stolarza który podjął sie wyzwania jednak po zrobieniu kilku szafek zrezygnował. No i teraz przyczepka trafiła w moje ręce i chcę dokończyć to co zostało rozpoczęte i używać jej w sezonie urlopowym. W środku zrobione są górne szafki nowe i jedna większa szafa oraz narożnik . ( na dniach wrzucę kilka fotek) . Teraz kilka pytań ( i prośba o doradztwo) do doświadczonych posiadaczy Kempingów: - czym pokryć sufit ? ( mam zamiar użyć paneli pcv ) - czym pokryć ściany ? ( mam zamiar użyć tapety winylowej ponieważ zabudowa jest tak zrobiona że rolka mi wystarczy na całość) - chcę zrezygnować z lodówki oryginalnej na rzecz lodówki tego typu http://www.morele.net/lodowka-amica-fm106-4-rewelacyjna-cena-464680/ ( pomysł taki ponieważ mam zamiar korzystać tylko z pól kempingowych z dostawą prądu i wody ) - z piecyka Truma też chcę zrezygnować na rzecz małego grzejnika na 220v - koszt max 150 zł - mam podgrzewacz do wody więc chcę zrobić żeby była woda ciepa i zimna w kranie - pytanie jak to rozwiązać ? - instalacja elektryczna jest nowa i zrobiona w ten sposób że jest na 12v i 220 v . Urządzenia typu pompka wody, wentylator, oświetlenie jest na 12v - prąd idzie z 220V przez przetwornicę z możliwością podłączenia pod akumulator . No i wiadomo gniazda na 220 do czajnika , TV czy chociażby grzejnika. Wiem że to dziwne że chcę używać na 220v ale w rodzinie kilka osób posiada przyczepy i za każdym razem kiedy miałem okazję korzystać z przyczepy to wszystko latało na 220v . Generalnie nie mam zamiaru jakoś podróżować z cepką tylko co roku stawiać nad morzem na 2 miesiące i w każdej wolnej chwili sobie jechać. Więc dlatego stwierdziłem że lodówka na Gaz jest mi nie potrzebna poza tym jest bardzo mała . Lodówka z linka który przedstawiłem ma 83 cm wysokości a reszta wymiarów jak ta oryginalna. Jest zatem pojemniejsza a wiadomo żę zawsze brakuje w tych małych klitkach miejsca. No i ogrzewanie z grzejnika elektrycznego dlatego że mógłbym nie mieć go wogóle bo tak samo tyle razy co byłem na urlopie w przyczepie nie używałem ogrzewania. Pozdrawiam i liczę na fachową pomoc i doradztwo. Fotki mojej cepki podeślę na dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarr Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Nie wiem jak tam reszta, ale rezygnacja z ogrzewania gazowego i oryginalnej lodówki to średni pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Majkel, z całym szacunkiem, ale Ty chyba chcesz postawić po prostu altankę? Po co Ci są potrzebne do tego koła i dyszel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 rezygnacja z lekkich mebli i zastąpienie ich prawdopodobnie ciężką płytą meblową. Panele na sufit i najlepiej na podłogę, lodówka większa, kilka kilogramów śrubek.. i już nieźle dostaje w kość przyczepa w wieku 26 lat. teoretycznie dasz radę - stając na campingu z dobrym przyłączem prądowym, ale w Polskę czy Europę z tym strach jechać. Podgrzewacz do wody przepływowy (?) pociągnie ze 2000W + czajnik (1800W) + ogrzewanie elektr (1000W +) + lodówka chwilowo z 300W.... i już potrzeba małej elektrowni. Zamontuj sobie bezpiecznik w przyczepie mniejszy niż na tym docelowym campingu bo będziesz ciągle wybijał bezpiecznik na polu. generalnie można, da się... ale unikaj ITD i innych miejsc gdzie ważą pojazdy i zamontuj dobre nowe opony wzmocnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz_b Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Jak już powyżej napisano, rezygnacja z oryginalnej lodówki i ogrzewania gazowego to średni pomysł. Znam kilka osób które mają elektryczne grzanie i nie są z niego zadowolone. Pozatym apetyt rośnie w miarę jeżdżenia i tak samo bakcyl karawaningowy coraz bardziej rośnie i po 2ch sezonach spędzonych tylko nad morzem w jednym miejscu zaczniesz myśleć czemu by nie jechać gdzieś indziej jak mam już swój domek na kółkach. Dlatego też przy produkcji mebli staraj się używać jak najlżejszych materiałów i ograniczaj maksymalnie obciążenie elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel44 Opublikowano 12 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Chciałbym zrobić na oryginalnych urządzeniach jak tylko będą sprawne.. Lodówkę zawiozłem do naprawy a piecyka jeszcze nie sprawdzałem. Poza tym co do piecyka to Niemam pojęcia jak go uruchomić bo jest w częściach. Jak znajdę mądrego człowieka który zna się na takich urządzeniach to sprawdzę czy jest sprawny. Nie ukrywam że chciałbym mieć wszystko sprawne i oryginalne ale jeśli nie uda mi się uratować tych sprzętów to zrobię wszystko na 220 bo urządzenia do przyczep są bardzo drogie i przewyższają wartość tej kryty. Najwyżej przelatam dwa trzy sezony na tej a później zmienię na coś fajnego. Tak naprawdę to dostałem ja za darmo i mam co mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel44 Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Lodówka uratowana.. zawiozłem do naprawy i dzisiaj dostałem telefon że 60 zł i mogę odebrać lodóweczkę . Działa na 220 , 12 i na gazie Teraz zostało sprawdzić jeszcze piecyk ogrzewania. Mam nadzieję że będzie ok. Wybrałem materiały na ściany i sufit. Na ściany daję tapetę winylowa na flizelinie a na sufit panele PCV. Aha pan w sklepie z panelami znał w miarę temat przyczep i poradził do kleju do tapet dodać tubkę kleju Wikol. Podobno znany dobry patent. Takie pytanko do was.. z czego zrobić najlepiej fronty do szafek żeby były w miarę lekkie ? muszę dorobić 4 fronty bo przyczepa jest nie skończona.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konar Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Ciekaw jestem jak Ci poszło z tą modyfikacją przyczepki. Sam posiadam też Sprite Alpine z 1991r. Dodasz jakieś fotki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel44 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam. Przystopowałem przed zimą z pracami . Mam wszystko przygotowane do tapetowania na wiosnę. Pozostanie mi skręcenie wszystkiego do kupy i podłączyć elektrykę. Fotki najwcześniej na wiosnę jak rusze z robotą, sam nie mogę się doczekać. Generalnie jak pisałem wcześniej ta przyczepa bedzie dostosowana tylko do wywózki na pole z prądem i sanitariatami. Zrezygnowałem z gazowego ogrzewania ikibelka między innymi.Chciałbym mieć oryginalny środek ale dostałem ja bez wyposażenia i zaczętym nowym.Trzeba to jakoś poskładać do kupy...a plan jest całkiem niezły. Pozdrawiam i życzę wszystkim wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel44 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Sytuacja znowu się zmieniła... Piecyk gazowy uratowany. Okazało się że w moim mieście jest świetna firma która między innymi napełnia butle gazowe i sprzedaje węże, trójniki itp. Wszystko co związane z gazem. Porozmawiałem z szefem który wziął mój piecyk, dokonał przeglądu i drobnej naprawy i okazało się że piecyk jest w pełni sprawny i koszt całej zabawy to zaledwie 20zl. Tak więc moja cepka ma sprawne wyposażenie i będzie prawie jak oryginał poza nowymi meblami i tapicerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert1975 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 A chciałeś się pozbyć tych sprzętów a tak za 80 PLN obydwa sprzęty pracują...wiecej wiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel44 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 No dokładnie... W sumie to nie wiedziałem czy to działa i czy dam radę to ponownie podłączyć bo całość była w częściach.. nie dość że naprawione, odświeżone to nabyłem wiedzy co do budowy i sposobu użytkowania tych sprzętów.. Całkiem to wszystko pomysłowe. Początkowo widziałem też problem taki że nie wiedziałem gdzie się udać z tymi urządzeniami... i kto może się na tym znać ale na szczęście w moim mieście nie było z tym większego problemu. Gdyby ktoś miał podobny problem z przyczepowymi sprzętami to polecam dwie firmy w Pile. Jedna opanowała mi lodówkę a druga Trumę i to za niewielkie pieniądze. Piła ul.Witosa - lodówki Piła ul.Ogińskiego - gaspil Truma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel44 Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Witam. Wreszcie temperatura poszła w górę więc zacząłem robić moją przyczepę . Położyłem tapetę na ścianach, składam powoli wnętrze. Musiałem dorobić szafkę pod kuchenkę ze zlewem . Piecyk gazowy i lodówka też już na swoim miejscu . Dzisiaj przyszedł przewód ( redukcja) więc moge podłączyć prąd i zacząć montować oświetlenie itp. Przede mną podłączenie zlewu , sprawdzenie instalacji gazowej oraz elektrycznej. Zrobiłem kilka fotek na koniec dzisiejszego dnia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucek26 Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Przyczepka zapowiada się całkiem nieźle. Te naprawy lodówki oraz przegląd piecyka gazowego cenowo nadzwyczajny. Aż się nie chce wierzyć. W Opolu o takich kosztach to można tylko pomarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel44 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Cepka już prawie skończona . Długa przerwa w postach spowodowana nawałem roboty. Skończona dosłownie w ten weekend. Została już tylko kosmetyka. Na majówkę wybieramy się nad morze do Dźwirzyna "Biała mewa" . Jeśli ktoś też się tam wybiera to będzie okazja się poznać. Zostały do założenia firanki itp. Efekt muszę stwierdzić - przeszedł moje oczekiwania . Mi bardzo sie podoba tym bardziej że był wrak a jest stara ale nowa cepka. Dostała całe nowe wnętrze i zapowiada się że posłuży jeszcze kilka lat. Tak jak wcześniej pisałem niema toalety ale mam przenośną kasete Thetforda więc jest ok. Mam zamiar korzystać tylko z kempingów wyposażonych w sanitariaty. Dodam jeszcze że otworzyłem worek z przedsionkiem i znalazłem tam przedsionek i osobno daszek więc zawsze są dwie opcje . Rozkładałem pierwszy raz przedsionek chyba dwie godziny samemu bez instrukcji. Ale myślę że kolejny raz zajmie mi maź 35 min. Dodaję że to moja pierwsza cepka i zaczynam dopiero przygodę z Karawaningiem. Na fotkach widać kilka moich patentów jak ktoś się przyjrzy . Jeśli ktoś ma jakieś pytania to chętnie podpowiem. Pozdrawiam. Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez majkel44 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi