Czeczen Napisano 1 Maj 2014 Mam pytanie do praktyków. Jak w temacie podpowiedzcie mi jakie jest zużycie gazu przez poszczególne urządzenia? Oczywiście szacunkowo w l/h czy ml/h... Będę kupował butlę gazową i zastanawiam się jakie jest zużycie paliwa gazowego przez lodówkę i przez piecyk do ogrzewania. Jakie to mogą być ilości na godzinę? Mam butlę turystyczną 2 kg, ale wydaje mi się za mała i chciałem kupić nową butlę - ale zastanawiam się czy 5 kg czy 11 kg (choć trochę nie poręczna) Zakładając że w sezonie używana będzie do lodówki ok 10h dziennie i gotowanie 1x obiad i jakieś tam kawki herbatki dziennie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezarr Napisano 1 Maj 2014 Ciekawe pytanie ja też się nad tym kiedyś zastanawiałem, ale z tego co zauważyłem to kuchenka czy lodówka pobieraj minimalne ilości gazu ale ogrzewanie gdyby szło na maxa to butla 11kg zniknie w 3 dni. Jeżeli nie będziesz korzystał z ogrzewania to 5kg zupełnie wystarczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BOGDANKRAKOW Napisano 1 Maj 2014 (edytowane) TOM3653 nie masz racji ja tylko jade na gazie i u mnie butla 11 kg starcza na 2 tyg grzania budki -oczywiscie przez noc i w dzien nie uzywam + do tego lodowka na gazie i kuchnia zawsze lepiej miec zapas ja mam 2 butle i zawsze 1 mam pelna zwlaszcza na dziko nie ryzykuj.... ale sadze ze tak naprawde nikt nie okresli dokladnego zuzycia poniewaz to zalezy od chocby sprawnosci technicznej urzeadzen zasilanych gazem Edytowane 1 Maj 2014 przez BOGDANKRAKOW (wyświetl historię edycji) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezarr Napisano 1 Maj 2014 (edytowane) Może i nie mam racji ale byłem kiedyś z przyczepką na zlocie w lutym i po dwóch dniach ogrzewanie zgasło, może była to wina niskiej temperatury Piecyk chodził non stop nie wyłączany. P.S Teraz do ogrzewania używam farelki skoro i tak płacę za prąd np. 10zł dziennie. A przy normalnym grzaniu czyli sporadycznie butla starcza na dosyć długo. Edytowane 1 Maj 2014 przez TOM3653 (wyświetl historię edycji) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BOGDANKRAKOW Napisano 1 Maj 2014 (edytowane) sadze ze to kwestia jakosci gazu ...opieram sie na faktach i nie bierz tego do siebie opisalem moje spostrzezenia i zuzycie na podstawie czestosci wymian butli a nie uzywam nawet na kempingach pradu stalego bo wszystko z solara ciagne..... oprocz oczywiscie lodowki kuchni i ogrzewania...ps ostatni wekkend w niedzicy szalu nie bylo z temperatura wlasciwie 3 noce w ogrzewaniu a mialem ok 1/3 butli po wakacjach 2013 ...i nie skonczylem jej ale wracajac do tematu polecam jednak 11 kg bo 5 kg musisz jeszcze dokupic redukcje......i bardziej sie sprawdzi jako tryb awaryjny .....ale to moje zdanie pozdrawiam Edytowane 1 Maj 2014 przez BOGDANKRAKOW (wyświetl historię edycji) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezarr Napisano 1 Maj 2014 Może to była jakość gazu a może i temp. zewnętrzna ale piecyk ma swoją moc i troszkę gazu ciągnie. Myle że zużycie gazu będzie na poziomie około 0,20-0.30kg/h jak piecyk bedzie na maxa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BOGDANKRAKOW Napisano 1 Maj 2014 (edytowane) nie mierzylem i nie wiem ale komfort nie zna granic wiec konsensus........proponuje po pierwsze nie kupowac nowej butli- zbedny wydatek - taniej wymienic niz nabic po drugie 11 kg przy tym zapotrzebowaniu wystarczy.... i sadze ze sie tu sie zgodzimy ......a moc grzewcza i wydajnosc pewnie kiedys omowimy przy browarze Edytowane 1 Maj 2014 przez BOGDANKRAKOW (wyświetl historię edycji) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezarr Napisano 1 Maj 2014 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ir & Ed Napisano 2 Maj 2014 (edytowane) Mam butlę turystyczną 2 kg, ale wydaje mi się za mała < taką butlę używamy do lampy gazowej, oświetlenie - ale zastanawiam się czy 5 kg czy 11 kg (choć trochę nie poręczna) < kup kilka 3 kg @Czeczen Poręczność zadecydowała że na jednodniowe wyjazdy zabieramy jedną butlę 3 kg. Na dłuższe wyjazdy 2 lub 3 butle, tylko raz zabraliśmy 4 butle 3kg był to wyjazd na 2 miesiące za granicę. W kraju nie ma problemu z napełnieniem butli, jedną używasz druga zapas/napełniasz. Pozdrawiamy, Ir & Ed Kupiłem przejściówkę za 5zł. niżej, jest OK. Edytowane 2 Maj 2014 przez ired (wyświetl historię edycji) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czeczen Napisano 2 Maj 2014 w takim razie faktycznie, wezmę od taty 3kg a 2kg w rezerwie na czas nabicia. U mnie z nabijaniem nie ma problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czeczen Napisano 2 Maj 2014 w takim razie faktycznie, wezmę od taty 3kg a 2kg w rezerwie na czas nabicia. U mnie z nabijaniem nie ma problemu. Z redukcjami, reduktorami, uszczelkami też nie ma problemu - szwagier gazownik ogarnia te tematy. Ale mimo wszystko kto wie jakie jest zużycie lodówki np na dobę? Może to była jakość gazu a może i temp. zewnętrzna ale piecyk ma swoją moc i troszkę gazu ciągnie. Myle że zużycie gazu będzie na poziomie około 0,20-0.30kg/h jak piecyk bedzie na maxa. znaczy trzeba liczyć 3 kg na 10 h pracy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ir & Ed Napisano 2 Maj 2014 (edytowane) Jak w temacie podpowiedzcie mi jakie jest zużycie gazu przez poszczególne urządzenia? @Czeczen ... butla 3 kg Pozdrawiamy, Ir & Ed 1. kaimar > lodówka 2. patriks > ogrzewanie Edytowane 2 Maj 2014 przez ired (wyświetl historię edycji) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kristofer Napisano 2 Maj 2014 Witam ! Tu nie ma co deliberować, wszystko jest wyliczone, a parametry jawnie podawane. Dla standardowych urządzeń: najwięcej gazu zużywa piecyk, następnie kuchenka, bojler i lodówka. Oczywiście czas pracy i ustawiona przez nas moc ma odzwierciedlenie w mniejszym lub większym zużyciu. Teraz liczby. Zużycie gazu najłatwiej wyliczyć dla lodówki, ponieważ pracuje ona w systemie ciągłym, a wahania mocy są w bardzo małym zakresie. Najczęściej spotykana (objętościowo) lodówka 77 l, pobiera gazu w granicach 0,01125 kg/h, co wypadkowo daje ok. 0,27 kg/24h Piecyk, np. Truma S3002: od 0,03 do 0,28 kg/h Truma S5002: 0,06 – 0,48 kg/h (w zależności od ustawionej mocy) Bojler gazowy np. Truma B10 / B14: ok. 0,10 - 0,12 kg/h pracy. Bojler gazowy Truma Carver Cascade 2: ok. 0,08 - 0,10 kg/h Kuchenka gazowa jest bardziej skomplikowanym urządzeniem (w przypadku liczenia zużycia gazu), ponieważ każdy inaczej z niej korzysta, a do tego, niekoniecznie uruchamia wszystkie dostępne palniki. Dodatkowo, każdy z dostępnych palników można ustawić w bardzo szerokim zakresie, jeśli chodzi o jego moc oddawaną. Aby uprościć, podam dla jednego palnika, ponieważ są kuchenki z różną ich liczbą, a przy kuchence mającej 4 palniki, jej sumaryczna moc, to przeciez ok. 6,5 - 7 KW ! Jeden palnik kuchenki ma z reguły moc ok. 1,8 KW, czyli gdyby pracował na pełnej mocy podczas gotowania, to zużycie gazu by było na poziomie ok. 0,125 kg/h. Ponieważ najczęściej mamy do czynienia z butlami 3, 5 i 11 kilogramowymi, to na podstawie wyżej podanych wartosci i przy wiedzy, w jaki sposób wykorzystujemy dane urządzenia, łatwo zrobić szacunkowe wyliczenie zużycia gazu przez sprzęt w naszej przyczepie, pracujący według naszych potrzeb (moc i czas pracy). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezarr Napisano 2 Maj 2014 Krzysiek No i wszystko jasne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czeczen Napisano 2 Maj 2014 Super!! Wszystko jasne, dziękuję za odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach