roblat Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Witajcie Niestety dzisiaj najpewniej padła mi w bojlerze (10l B1) elektronika - po włączeniu nie świeci się zielona dioda na pilocie sterowania. . Sprawdziłem miernikiem i na płycie głównej jest zasilanie, bezpiecznik również OK. Kłopot się zaczął w momencie w którym wyjąłem czujnik temperatury. Szukałem przecieku i okazało się, że sączyło się z miejsca w które jest wsunięty w/w czujnik. Macie jakiś pomyśl co dalej? Poza wymianą bojlera na nowy rzecz jasna Edytowane 1 Października 2013 przez rlatala (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szadok Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 szukaj przerwy w obwodzie czujnika temperatury. Skoro świeci zielona dioda, to elektronika myśli, że temp. jest OK (wyższa od nastawionej), a to jest prawdopodobnie spowodowane tą przerwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roblat Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 szukaj przerwy w obwodzie czujnika temperatury. Skoro świeci zielona dioda, to elektronika myśli, że temp. jest OK (wyższa od nastawionej), a to jest prawdopodobnie spowodowane tą przerwą. Nie świeci żadna z diód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwtwsw Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Nie świeci żadna z diód Poradziłeś sobie? Ja mam ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zundapp600 Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Poradziłeś sobie? Ja mam ten sam problem. Tak , Robert sobie poradził . U Ciebie niekoniecznie może być to samo . W jego płytce był tzw zimny lut na nogach mocujących bezpiecznik . Takie badziewie a skutecznie podniosło mu ciśnienie , oczywiście to ludzkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Socale Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) Elektronika jak nie "widzi" czujnika (jest to rezystancja od 100k w dół, nawet do 20ohm) nie dopuści do niekontrolowanego działania bojlera. Wstaw zamiast czujnika rezystor np 1k ohm i sprawdź czy cokolwiek zadziała. Edytowane 5 Października 2013 przez WojtEwa (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roblat Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 (edytowane) Tak jak powyżej napisał Heniu problemem był zimny lut. Edytowane 6 Października 2013 przez rlatala (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_b Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Kolego Roblat, Czy możesz sfotografować lub opisać miejsca w bojlerze, do których podłączone są kabelki elektroniki? Zdaje się, że mam taki sam bojler, ale "po przejściach" i nie wiem, gdzie podłączyć pozostałe kable. Opisałem to w tym poście. Z góry dziękuję za pomoc. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roblat Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Zobacz galerię pod adresem http://eth.pl/fotki/n132/remont/26_bojer_awaria/ Ew. zadzwoń 502 43 46 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roblat Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) Płytka z elektroniką podłączona jest na 2 złączach - 6 i 10 pinów.To mniejsze złącze służy do podłączenia pilota bojlera (sterowanie).Drugie 10-pinowe to zasilanie oraz elektrozawór, czujniki temperatury, iskrownik i świeca jonizacyjna.Poniżej złącze pilotaOd lewej żółto/różowy i biało/zielony zasilanie, szary, niebieski i brązowy sterowanie temperaturą (potencjometr)Poniżej złącze 10-pinoweOd lewej:1. zasilanie plus (+)2. czujnik temperatury - zabezpieczenie3. zasilanie minus (-)4. a.) biało/niebieski - generator wysokiego napięcia (iskrownik) minus (-) b.) szary c.) czarny - elektrozawór5. czujnik temperatury - zabezpieczenie drugi do pary6. czujnik temperatury - regulacja7. świeca jonizacyjna (to coś co się żarzy w płomieniu)8. biało/czerwony (+ u mnie niebieska koszulka termokuczliwa po sztukowaniu przeciętego kabla) - generator wysokiego napięcia (iskrownik) plus (+)9. czerwony - elektrozawór10. zielony - elektrozawór Edytowane 14 Października 2013 przez roblat (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janwil Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Witajcie Posiadam przyczepę TEC 560 K1. Czy bojler Truma, /czyli TO co jest zamontowane na rurze rozprowadzającej ciepłe powietrze pod łóżkiem/ należy na zimę wymontowywać i przechowywać w domu, czy może wystarczy spuścic z niego wodę? /ale jak?/. A co z pompką wody,, itd? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasjonat Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Poza akumulatorem niema urządzeń wymagających przechowywania poza przyczepą na zimę . Jeśli jest to bojler do podgrzewania wody to musi być sposób na jej spuszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janwil Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 ...a telewizorek na zimę do domu? Czy jak spuszczę wodę ze zbiornika przez krany w kuchni i łazieńce to opróżniony zostanie też bojer Truma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasjonat Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 ...a telewizorek na zimę do domu? Czy jak spuszczę wodę ze zbiornika przez krany w kuchni i łazieńce to opróżniony zostanie też bojer Truma? Tak , telewizorek do domu bo ukradną. Elektronika nie znosi wilgoci więc lepiej jak zabierzesz wszystkie elektrogadżety. W poprzedniej wypowiedzi miałem na myśli stałe wyposażenie przyczepy (pompki, bojlery, piece ). W 99% krany to najwyższe punkty w instalacji wodnej większości przyczep. W związku z tym fizyka troszkę nie za bardzo pozwoli na konieczne opróżnienie całego układu przez te krany. Do pełnego spuszczenia wody musisz odnaleźć w swoim wodnym układzie albo specjalne do tego miejsce (być może nawet w w/w bojlerze) albo spuszczać jak najniższym punktem przy wyłączonej pompce oraz odkręconych kranach. Odkręcone krany podczas spuszczania pozwolą na wymianę wody powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janwil Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Taką Trumę mam w TEC 560 z 2006r. Gdzie tu spusczać wodę / zszunąć ?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi