Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie zacząłem testować zasilanie lodówki na 12 v podczas jazdy.

Instalacja zgodnie z forumowym schematem, prosto od akumulatora, przez przekaźnik, przewody 4 mm na całej długości aż do lodówki.

Ale.....przy haku mam gniazda zapalniczkowe zewnętrze, przy dyszlu na przewodzie do przyczepy mam (w zasadzie powinienem napisać "miałem")wtyczkę zapalniczkową i........po 3 minutach wtyczka ulega stopieniu ! Rozumiem ze wtyczki zapalniczkowe nie są przystosowane do takiego natężenia. Lodówka 80W czyli ok 7 A ciągnie....i co teraz.......czy jedynym sposobem jest montaż osobnego gniazda 7-pinowego i wtyczki ?

Opublikowano

Ja użyłem jako dodatkowe złacze hermetycznego gniazda i wtyczki do normalnej sieci 230V :-] Bolce i styki są na tyle grube że nie ma spadków i grzania Pozatym zwykła wtyczka 7 pinowa Ogólnie ten patent u mnie sprawdza się świetnie :ok:

Opublikowano

Witam

Też przymierzam się do założenia instalacji na 12V ale nie będę zakładał dodatkowego gniazda 7 pinowego tylko hermetyczne na 230 V też mocowane przy haku , choć jeszcze nie wiem w jaki sposób :niewiem:

Takie gniazda z wtykami można kupić w sklepach lub hurtowniach elektrycznych

Opublikowano

Hm...nie pomyślałem o zwykłej wtyczce i gnieździe na 230 V.....jest to jakiś pomysł

Opublikowano

Dodatkowo jeszcze będę kokładał dodatkowy wyłącznik napięcia gdzieś w kabinie auta na wypadek dłuższego postoju ( co by akumulator nie padł) i zwarcia ( w momencie nie używania po sezonie)

Opublikowano

Dodatkowo jeszcze będę kokładał dodatkowy wyłącznik napięcia gdzieś w kabinie auta na wypadek dłuższego postoju ( co by akumulator nie padł) i zwarcia ( w momencie nie używania po sezonie)

Jak będziesz miał instalacje zgodnie ze schematem z forum to aku nie padnie bo po wyłączeniu stacyjki nie będzie szedł prąd na lodówkę. Ja mam dodatkowy podświetlany przełącznik do jazdy bez przyczepy

Opublikowano

Robi załóż przekaźnik np z postojówek i będzie ci on automatycznie załanczał/rozłanczał zasilanie :ok: gdzieś na forum opisałem własnie taki sposób jak u mnie robiłem instalacje Zaraz znajde to wkleje linka

A u mnie wtyczka i gniazdo wygląda tak jak poniżej :-] gniazdo wisi na kablu i jak jest nie potrzebne to chowam pod zderzak i wogóle go nie widać :-]

post-1137-0-11028700-1345051170_thumb.jpg

post-1137-0-07173700-1345051251_thumb.jpg

Opublikowano

Właśnie o czymś takim myślę!! Ale bezpieczniej dla instalacji pociągnąć od akumulatora, a może szarpnę się na aku w cepce i wykorzystam to jako ładowanie dodatkowego aku.

Opublikowano

Prosze bardzo, od postu #41 http://forum.karawaning.pl/topic/6026-ladowanie-akumulatora-w-przyczepie-podczas-jazdy/page__st__30 :ok: Moja instalacja ładowania aku w budce i zasilania lodówki podczas jazdy :-] Przekażnik wysterowany z postojówki a więc odpalam i po właczeniu świateł idzie prąd na budke i odwrotnie gasze a zapomne świateł to piszczy auto wiec nie ma ryzyka że zostawie na zasilaniu :] proste i skuteczne :ok:

Opublikowano

Czyli takie gniazdo mogłoby być ?

Lepiej hermetyczne

post-5536-0-57233800-1345051792_thumb.jpeg

post-5536-0-47405900-1345051810_thumb.jpeg

Takie już mam przygotowane

Opublikowano

A tak w ogóle, to ile W pobiera lodówka? Czy bateria solarna jest w stanie w środku dnia ją zasilać - oczywiście z przepuszczeniem przez akumulator?

Opublikowano (edytowane)

W temacie solarów było wszystko dokładnie opisane :ok:

Moim zdaniem na postoju to lodówka tylko gaz :-] jest bardziej wydajna :ok: i bez kombinowania i zbednych kosztów ...

Edytowane przez kit (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Witam, można by też zastosować bardziej delikatne gniazdo montowane w zderzaku np. takie i wtyczka jak kolega wyżej .

Pozdrawiam serdecznie.

post-1979-0-79113000-1345052813_thumb.jpg

Opublikowano

Kit właśnie gaz to koszty. Solar mam na dachu, a akumulator w przyczepie. W słoneczny dzień zawsze mam nadwyżki mocy. Pytanie, ile wat bierze lodówka na 12V?