Olo Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Czy jeżeli podłączę butlę 1 kg do reduktora, który jest przeznaczony do butli 11kg to przepływ gazu będzie niezakłócony? Czy reduktor ograniczy przepływ z małej butli? Czy ktoś ćwiczył taki wariant? Nie chce mi się wozić jedenastokilówki na krótkie kilkudniowe wypady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepciak Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Wystarczy kupić reduktor na małą butlę i po kłopocie. Jeżeli wywali Ci reduktor z butli 11 kg to nie zdążysz już nawet przeczytać kto tak życzliwie Tobie doradził. Cena reduktora na małą butlę nie rzuca na kolana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrsulki Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Poza tym podłączenie butli np:1,5kg do reduktora z 11kg jest niemożliwe ze względu na średnicę gwintów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepciak Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Mam odpowiednie reduktory - są do kupienia oryginały. Pracuję w tym więc są mi potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Kupiłem przejściówkę z małej butli na reduktor do 11kg w castoramie 5zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 16 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 O kurde, nie zdążyłem sobie piwa dolać a już mnie zasypaliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 16 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Radek, właśnie nie chcę kombinować z wymienianiem reduktora, bo mam nypelek cipkę i cyngwajs z gumowym cwancykiem i mogę mały gwint z małej butli wkręcić do dużego gniazda reduktora po 11 kg. Tylko pytanie dotyczy kwestii przypływu gaziku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Używam i nie ma problemu.Mam również reduktor na małe butle ale to zabytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 16 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Oooo, ale fajnie. Najważniejsze są opinie kogoś kto przećwiczył temat osobiście. Taka jednokilóweczka to mi starczy na tydzień. To po diabła kulać się z big butlą. Dzięki za uwagę, uważam temat za zakończony. Pozdrawiam i zapraszam na Pomorze Zachodnie. Radek - na przykład do Starego Kaleńska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiszon Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Olo, cos mi swita ze ty jeszcze ze 2 lata to z puszek konserwowych gazik bedziesz czerpal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Nie chciałem się publicznie do tego przyznawać. Ale przez ten zlocik wygazowałem dopiero jedną puszkę (190g). To na tych, które mam w garażu będę chyba gotował aż do Euro 2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Kiszon, chyba że na następnym zlociku zrobimy z tych puszek Pershinga lub takie tak fajerwerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
margo05 Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Ja używam reduktora do 11kg na butli 5 kg z przejściówką z gwintu 1/2" na 3/8 " (bo taki mają butle od 5 kg w dół). Nie ma znaczenia czy założysz duży reduktor z przejściówką do małej butli, jeśli reduktor daje odpowiednie do urządzenia ciśnienie. W Polsce norma to 37 mbar. Jeśli masz kuchenkę na takie ciśnienie, to właśnie taki reduktor musisz do niej zainstalować, a wielkość butli ma znaczenie tylko w przypadku samej średnicy gwintów. Do niemieckiego grila zazwyczaj potrzebny jest reduktor na 50 mbar i mozna go bez problemu podłączyć do butli 11kg, 5 kg, 2 kg. Na wszystkich działa super - na niektórych tylko krócej . W ramach ciekawostki. W Polsce można używać legalnie TYLKO urządzeń na 37 mbar. Używanie niemieckiego grila na 50 mbar (czy jakiegokolwiek innego urządzenia) jest niedozwolone. W razie wypadku ponosicie odpowiedzialność za niego WY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radwan Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 W ramach ciekawostki. W Polsce można używać legalnie TYLKO urządzeń na 37 mbar. Używanie niemieckiego grila na 50 mbar (czy jakiegokolwiek innego urządzenia) jest niedozwolone. W razie wypadku ponosicie odpowiedzialność za niego WY witam a mozesz to poprzec jakims przepisem ? bo jezeli piszesz prawde to bylby zakaz sprzedazy reduktorow 50mbr a jakos sa one dopuszczone do sprzedazy i objete gwarancja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abmer Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 W takim razie jeżeli nie można takiego reduktora używać to każdą niemiecką przyczepę należy przezbroić na polski reuktor 37mbar. Jeżeli ktoś może udzielić pełnej informacji co do reduktorów to będę wdzięczny. Jeżeli urządzenia w przyczepie przystosowane są do ciśnienia 50 to taki reduktor powinien pozostać. Rozumiem że przy polskim reduktorze wydajność urządzeń będzie niższa. A jak to się ma do Propanu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi