Skocz do zawartości

Trudny wybór LTM, Adria czy Knaus- prośba o pomoc!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem tu nowy dlatego z góry przepraszam za pominięcie jakiś określonych lub niepisanych zasad.

Otóż w najbliższych dniach planuje nabyć przyczepę, na zakup decyzje się teraz ponieważ wiem, iż w zimę ceny są niższe (zdaje sobie przy tym sprawę z trudności sprawdzenia wszystkich elementów przy temperaturach minusowych) Poświeciłem sporo czasu na poszukiwania internetowe ( tak już mam że jak już coś kupuje to wyczerpuje temat do cna :) ) czytałem też wiele rad na forum. Budżet którym dysponuje to max 8,5 tys zł. Poszukuje przyczepy z dwoma sypialniami koło 5 metrów (przyczepa będzie ciągana Busem) , łazienką z WC i przedsionkiem. Oczywiście zależy mi na tym aby była zadbana i mimo swoich lat jak najbardziej sprawna. Wyselekcjonowałem następujące opcje:

http://otomoto.pl/adria-forma-510-c-T2832141.html (najmłodsza i najlepiej wyposażona)

http://allegro.pl/przyczepa-kempingowa-i2106657678.html (najstarsza i jak dla mnie najładniejsza zarazem, praktycznie nowy przedsionek)

http://allegro.pl/piekny-jasny-knaus-485-m-sudwind-zaejestrowany-i2099981858.html (brak przedsionka, biały środek, który nie do końca mnie przekonuje)

http://allegro.pl/knaus-azur-i2088070916.html (ta jest z 86r ale mam możliwość zakupu podobnej tylko z 88r równie ładnej)

Bardzo proszę o ocenę i ewentualne uwagi do wyżej wymienionych propozycji i ich cen. Proszę również o ranking i wasze opinie na temat firm: LTM Lord, Knaus i Adria. Póki co swoje oceny opieram na podstawie zdjęć zamieszczonych na akcjach w weekend chce wybrać się na rekonesans tylko muszę zdecydować się na jakiś kierunek podróży- stąd moja prośba!

Opublikowano (edytowane)

Witaj, oczywiście jak ciągniesz busem to masz świadomość przekroczenia DMC zestawu 3,5t, a więc E do B, viatoll...?

A co do przyczepy to trudno coś z tej jakości zdjęć wnioskować, rzeczywiście ta LMC wydaje się być najfajniejsza, pierwszy link nieaktywny :(

Edytowane przez NICKT (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Ja bym poprosił o więcej fotek LMC. Podoba mi się - ma bardzo ładne wykończenie ( z drugiej strony pewnie swoje waży). Napisz skąd jesteś ( to ważne, żeby nie zmniejszać już budżetu i nie lecieć przez całą Polskę na darmo). Czasami warto poprosić kogoś na miejscu o zajrzenie do budki, zawsze przed takim wyjazdem będziesz już wiedział więcej.

Na lata produkcji i producentów tak do końca nie patrz. Wszystko zależy od stanu aktualnego budki.

Edytowane przez Kocer (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Może warto wstrzymać się z zakupem chociażby do odwilży bo przy takim mrozie wszelkie zapachy gnijących ścian czy elementów wyposażenia są raczej niemożliwe do stwiedzenia a i przecieki ujdą na sucho. Poruszasz się w klimacie lat osiemdziesiątych więc czujność musi być spotęgowana. :ok:

Opublikowano

Witaj nowy Kolego.

Tak króciutko bo już pracę kończę.

1. Link nie działa.

2. Sprzedana.

3. Długo się sprzedaje , stoi gdzieś i handlarza. Fotki z lata.

4. Nie podlega opinii bo jesteś zainteresowany innym egzemplarzem.

Można skomentować co najwyżej ten model, układ itp ale nie stan.

Opublikowano

post-8841-0-66909200-1328818074_thumb.jpg

post-8841-0-04249200-1328818015_thumb.jpg

post-8841-0-78947200-1328817969_thumb.jpg

post-8841-0-71118100-1328818044_thumb.jpg

post-8841-0-05793400-1328818083_thumb.jpg

Tu są zdjęcia pierwszej opcji z nieaktywnego linka- to Adria forma 510C. Co wogóle myślicie o tej firmie? Z jakiego kraju pochodzi?

Poniżej opis właściciela.

Przyczepa Adria Forma 510 C z roku 1993. Wazne Ubezpieczenie. Super stan z Przedsionkiem(namiot pelnych wymiarow przyczepy).4/5 osobowa 2 doze sypialnie.Przyczepa z pelnym wyposazeniem,2 doze sypialnie .Lodowka(12v,240,gaz)kuchenka,opiekacz,ogrzewanie gazowe z nadmuchem(rowniez nadmuch zimnego powietrza),ciepla woda(podgrzewacz gazowy),toaleta kasetowa,(pompka nie dziala),brodzik, szyberdaszek,stolik, okna plastikowe podwojne,nowe opony x3,butla gazowa,akumulator,Masa przyczepy 1000kg DMC 1100kg ,dlugosc bez dyszla 530cm,szerokosc 210cm.

Opublikowano

Adria jest produkowana w Słowenii ,a ta zalinkowana przez Ciebie to przyjechała z Anglii ...

Albo złudzenie optyczne albo ten przedni lewy bok przyczepy jakiś taki pofałdowany ,kufer mało dokładnie spasowany i te listwy nad nim mają dziwne wkręty.

Opublikowano

W kolejności :

-trzecią sprzedaje wypożyczalnia przyczep - przyczepa wisi na allegro od 0,5 roku - odpuść sobie .

-czwartą kiedyś osobiście oglądałem - miała naprawiany dolny pas z przodu - dość niechlujnie- żadna rewelacja , przy okazji prywatny właściciel chciał za nią 4,5 kzł , kupił pośrednik i kosztuje tak jak widać.

Opublikowano

Witam, ponownie wczoraj zgodnie z zapowiedziami wybrałem się oglądać wspomnianego wyżej Lorda. Przyczepa jak na swoje lata utrzymana bardzo dobrze..luksusowa, dopieszczona- jak to LORD. Poza paroma detalami nie było się do czego przyczepić(wiedziałem o dosztukowanych szyberdachu ponoć poprzedni się zerwał o drzewo) . Z zewnątrz bez większych obić nie mających konsekwencji we wnętrzu. Środek czysty, zapach przy takim mrozie trudno ocenić. Jednak, żeby nie było tak kolorowo w jednej z szafek(prawa tylna ścianka) popękała tapeta- co ponoć również zaskoczyło właściciela. Po jej zerwaniu okazało się że sklejka pod nią jest przegniła a co gorsza drewniana rama(jak się domyślam) przy połączeniu ściany z sufitem w tym miejscu na odcinku około 0,5m jest popękana i spróchniała. Po dalszych wnikliwych oględzinach okazało się że górny rant przyczepy z zewnątrz był uszczelniany w tym miejscu i jest listwa jest delikatnie wyżej niż reszta płaszczyzny(w tym miejscu listy się łączą.

Tu pojawia się pytanie- przyczepa jest bardzo przyjemna, więcej problemów się nie dopatrzyłem, cena również atrakcyjna- czy warto ją brać a przede wszystkim czy takie rzeczy w ogóle się naprawia i czy jest sens się za to brać? Czy taka naprawa może być skuteczna. Czy robi się to z zewnątrz czy środka przyczepy?

Niestety nie mam żadnych zdjęć uszkodzonych miejsc.

Bardzo proszę o jakieś sugestie i podpowiedzi.

Opublikowano (edytowane)

Przejrzyj sobie ten wątek: http://forum.karawan...kuje-przyczepy/ i ewentualnie skontaktuj się z Andrewa1 i opisz mu dokładnie uszkodzenie. Na 100% Ci pomoże. W tym wątku zobaczysz jakie cuda robił Andrewa z przyczepami z większymi uszkodzeniami. Czy warto: to już pytanie do eksperta. Szkoda, że nie masz fotek...

Edytowane przez Kocer (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Ja bym brał pod uwagę najmłodsze. Z 1986 ma 26 lat!!!! Będzie śmirdziała na bank. <BR>Nadaje się na śmietnik a nie do użytkowania.<BR><BR>Co do ew. naprawy.Tak stara przyczepa jest wszędzie spróchniała.<BR>Naprawisz tam gdzie widzisz, możesz się zdziwić jak cała ściana odleci w trasie.<BR>Już takie zdarzenie widziałem dwukrotnie.<BR>Pozdr

Edytowane przez blue60 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Czy warto: to już pytanie do eksperta.

Oj w ten sposób to każdy Cię wpuści w maliny zlosnik.gif. Fachowca się pytasz ile za to weźmie, a czy warto to już samemu trzeba wykalkulować waytogo.gif, bo wiadomo że dla fachowca to zawsze lepiej mieć robotę niż jej nie mieć.

Ja osobiście bym w coś takiego się nie bawił. Zapewne niewiele drożej można kupić przyczepę nie gnijącą.

Opublikowano

Oj w ten sposób to każdy Cię wpuści w maliny zlosnik.gif. Fachowca się pytasz ile za to weźmie, a czy warto to już samemu trzeba wykalkulować waytogo.gif, bo wiadomo że dla fachowca to zawsze lepiej mieć robotę niż jej nie mieć.

Ja osobiście bym w coś takiego się nie bawił. Zapewne niewiele drożej można kupić przyczepę nie gnijącą.

zmartwiła mnie taka opinia zwłaszcza w części środkowej a z końcowym stwierdzeniem się zgadzam

Opublikowano

zmartwiła mnie taka opinia zwłaszcza w części środkowej a z końcowym stwierdzeniem się zgadzam

Ja się nie dziwię że Cię zmartwiła zlosnik.gif - rozumiem to waytogo.gif, ale pozwól że o tym co mi się opłaca będę decydował ja sam skromny.gif.