Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie wiedziałem gdzie przykleić mój temat/problem/pytanie wiec wybrałem tutaj

wpadłem z żoną na pomysł zakupu T4 Multivan i w 4 osoby jazda jak w temacie, mapa plus minus tak bo nie znam jeszcze gdzie co warto zobaczyć

orientacyjna trasa

Sporo czytam i czytałem, ale chciałbym cokolwiek wiedzieć wiecej jeśli ktoś był taką objazdówką ( max 14dni mam na to) a może ktoś planuje i ma jakiekolwiek informacje już zdobyte odnośnie tras, widoków, postojów, pytam ponieważ każdy temat mnie interesujący przechodzi w nowy i tak aż w końcu mam niezłą zamotkę.

Jedynie póki co znam dość dobrze Chorwacje dlatego zostawiam ją na koniec;]

Opublikowano

Zostanie po takim maratonie jakies wspomnienie czy tylko widoki asfaltu?

Bo chyba za duzo kilometrow jak na 14 dni.

Ale powodzenia zycze, Jacek.

A, i gotowca masz tu - czytania na tydzien - http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=11704&postdays=0&postorder=asc&start=0

:bzik:

Opublikowano

A tu masz to samo tylko w jednym miejscu.

http://osiolkiemprzezswiat.blogspot.com/search/label/BA%C5%81KANY%20OSIO%C5%81KIEM

Na 14 dni to bym zaplanował np. Rumunię wkoło np tak jak ja jechałem + północna część + Bukareszt

http://www.cirrustravel.blogspot.com/2011/06/rumunia-2011.html

Nie wiem jak Bułagaria i Turcja, bo nie byłem, ale to może być pomysł na kolejne 2 tygodnie, natomiast Grecja to osobna wyprawa 14dniowa, jeśli chciałbyś zobaczyć tylko znane punkty: Saloniki, Meteory, Ateny, Delfy, Mykeny, Epidauros, Termopile, Korynt...

http://www.cirrustravel.blogspot.com/2010/06/grecja-2007.html

Jak Chorwację znasz to bym sobie darował, a planowaną wyprawę rozłożył na 3 części ;)

Pozdrawiam i powodzenia :)

Opublikowano

z linka wychodzi 4700km, co daje 340km/dzień, przy średniej 50km/h masz 7h dziennie w aucie :niewiem:

gdzie odpoczynek/zwiedzanie ?

skrócił bym to o połowę, czy np RO-BG zwiedzanie plus ew Turcja (Istambuł), powrót do domu

albo druga połowa - Cro, Abania, Gr

14dni to w sumie jeden kraj :niewiem: i tak po łebkach ;)

np na mapie masz w Grecji riwierę olimpijską zaznaczoną, co tam chcesz zobaczyć ?

dodam że wszyscy raczej odradzają, jeśli nie atakujesz Olimpu

Opublikowano

Witaj.

4700 km na mapie to w praktyce ponad 5000. Nam podobna droga zajęła 6 tygodni.

14 dni to trochę mało na taką trasę, Odcinek E-F bym nieco zmienił. Zamiast przez Skopie proponuję Przez Meteory, Ohryd, Tiranę.

Opublikowano

W zasadzie zaznaczyłeś większość miejscowości "plażowych". Dojazd nad rumuńskie morze to rzeczywiście 2 dni, ale jeśli po drodze ma być Transalpina i Transfogaraska (min + 2 dni), Hunadoara, Bran, Sinaia, Sibiu (min + 2 dni), Bukareszt (min + 1 dzień) to wtedy dojazd nad morze to 7 dni.

I... trzeba po krótkim odpoczynku powoli wracać ;)

Opublikowano

Sama Turcja to minimum 14 dni (jeśli dojazd do niej potraktujesz tranzytowo). Polecam szczególnie odleglejsze zakątki tego kraju i przymusowo Kapadocję. Jeśli będziesz wybierał się do Turcji to służę pomocą.

Opublikowano

z linka wychodzi 4700km, co daje 340km/dzień, przy średniej 50km/h masz 7h dziennie w aucie :niewiem:

gdzie odpoczynek/zwiedzanie ?

skrócił bym to o połowę, czy np RO-BG zwiedzanie plus ew Turcja (Istambuł), powrót do domu

albo druga połowa - Cro, Abania, Gr

14dni to w sumie jeden kraj :niewiem: i tak po łebkach ;)

np na mapie masz w Grecji riwierę olimpijską zaznaczoną, co tam chcesz zobaczyć ?

dodam że wszyscy raczej odradzają, jeśli nie atakujesz Olimpu

Co do riwiery Olimpijskiej to masz racje .Raz że nie jest już tania a dwa aby wejsć na góre Olimp to trzeba poswięcic dwa dni.W koncu ma powyżej 3000m.Byłem na niej i szłem z Litochoro .Piękna wyprawa ale nawet jak sie na nią człowiek wdrapie to nie zawsze zobaczy z niej widoki i jest zawiedzony.Jedyna pociecha to zejsć ze szczytu i zanocowac po niżej w schronisku i napic sie piwka .Osobiscie radził bym aby troche skrócic trase i przyjechac do domu z naprawde pięknymi wrażeniami.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Stanowczo za dużo kilometrów jak na 14 dni nawet kamperem , kiedyś zrobiliśmy trasę do Hiszpanii na Costa Brawa przez Niemcy , Francję , Włochy , Chorwację , Słowenię , Austrię - 6000 km. ale w 6 tygodni i to też było za mało czasu ; było super ale wróciliśmy niezbyt wypoczęci .

Myślę , że jak zrobicie wybrzeże Rumuńskie i Bułgarskie to będzie też na styku jak na 2 tygodnie . Kółko dowolne albo przez Serbię lub przez Rumunię .

Opublikowano

Zajrzyj do ostatniego Polskiego Caravaningu Nr 3 z IV tego roku. Andrzej Dąbrowski opisuje swoją wyprawę do Turcji. Znajdziesz dużo praktycznych wskazówek- ceny paliwa w poszczególnych krajach, potrzebne dokumenty /np.zielona karta/ itp. Polecam, bo ciekawie się czyta. A Tobie, Neo73, tym bardziej, jeśl się tam wybierasz. W majowym numerze będzie ciąg dalszy opisu tej podróży. Życzę powodzenia.:skromny: