Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie do starszych doświadczonych kolegów, gdyż nie znalazłem takiego tematu na forum. Mianowicie chodzi mi o to czy ciągnąć przyczepkę mogę stanąć sobie na obojętnie jakim parkingu i przenocować? lub na jakiejś stacji benzynowej? :piwo:

Opublikowano

Mam pytanie do starszych doświadczonych kolegów, gdyż nie znalazłem takiego tematu na forum. Mianowicie chodzi mi o to czy ciągnąć przyczepkę mogę stanąć sobie na obojętnie jakim parkingu i przenocować? lub na jakiejś stacji benzynowej? :piwo:

Cześć

Jeśli nie odepniesz przyczepy to tak . Na niektórych prywatnych stacjach mają problem . A wtedy dla własnego spokoju trzeba pojechać na inną ( oczywiście dotyczy to naszego kraju ).

W innych krajach nie miałem problemów .

Opublikowano

Jeśli na danej stacji paliw jest wystarczający parking, to po zatankowaniu holownika nie powinni Ci robić problemów. Przy płaceniu warto dla zwrócenia na siebie uwagi nawet o to zapytać deklarując ze zamierzasz skorzystać z płatnego prysznica np.

Opublikowano

Ja robiłem przerwy w podróży na różnych stacjach czy parkingach i nigdy nikt słowa nie powiedział :-] nawet na stojance dla tirów zdarzyło mi sie stać i też problemu nie było :-] Przecież wiadomo że nie robie tam biwaku tylko staje odpoczne lub ide spać i dalej ruszam :drive: Co do podpór to ja nie używam na noclegach przelotowych

Opublikowano (edytowane)

Teoretycznie parkować mozesz jedynie na parkingach oznaczonych :

110px-Znak_D-18.svg.png

Oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów (zespołów pojazdów), z wyjątkiem przyczep kempingowych; umieszczona pod znakiem tabliczka T-23e oznacza, że na parkingu jest dopuszczony także postój przyczep kempingowych.

95px-Znak_T-23e.svg.png

Edytowane przez ADRIAn (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Ja robiłem przerwy w podróży na różnych stacjach czy parkingach i nigdy nikt słowa nie powiedział :-] nawet na stojance dla tirów zdarzyło mi sie stać i też problemu nie było :-] Przecież wiadomo że nie robie tam biwaku tylko staje odpoczne lub ide spać i dalej ruszam :drive: Co do podpór to ja nie używam na noclegach przelotowych

Generalnie tak powinno być jak piszesz, czyli nie trzeba używać podpór? A jeżeli są trzy osoby w przyczepie to raczej powinno się podstawić podpory?

Opublikowano

my jeździmy w trzy osoby i podpór nam nie trzeba :-] No w sumie to w dwie osoby dorosłe i niespełna dwulatek, ale ten trzeci to krąży za dwóch :hehe: Jakiegoś wielkiego bujania nie ma i tak jak pisałem Nasze postoje są na odpoczynek czy nocleg i wtedy stabilizacja budki jest Nam zbędna Czasem jak postój zapowiada sie dłuższy to opuszcze tylko kółko podporowe by zbytniego bujania przód-tył nie było :ok: Ale każdy może mieć inne odczucia ... szczególnie jak ktoś ma chorobe morską :]

Opublikowano

Równiez opuszczałem tylko kółko, teraz kółko + podpory z tyłu i jest pełna stablizacja.Moja przyczepa jest duża i jednak było czuć jak się śpi bez podpór, a wiadomo na noclegu tranzytowym to każdy ruch i już niespokojnie czy kotś obcy nie grasuje.

Opublikowano

My też na ogół stająć opuszczamy tylne podpory, opuszczam przednie kółko i lekko unoszę do góry. Przyczepa jest stabilna na jedną noc, samochód bardzo delikatnie odciążony. Oczywiście podniesienie na kółku nie ma na celu odciążenia samochodu, a jedynie kontrolę, gdyby ktoś chchiał odpiąć samochód, to na pewno to odczujemy w przyczepie. Takie sobie minimalne zabezpieczenie. Podpory z tyłu dają jednak pewną stabilność.

Opublikowano

Co do podpór - ostatnim razem rozstawiłem jedną podporę - tylną od strony drzwi. W zasadzie budka jest niestabilna w głównie w tym miejscu. Jeżeli nie stoimy przy ruchliwej trasie - to wystarczy.

Jak jadę w komplecie to rozstawiam 4 sztuki.

A co do parkowania "przelotowego" - w AutoMapie zaznaczam parkingi leśne i tam się rozstawiam najczęściej. Ewentualnie przy przydrożnych barach.

Staram się omijać stacje benzynowe. :niewiem:

Opublikowano

Ja akurat preferuje nawet na nocleg przelotowy zjechać na jakiś kemping i przeważnie tak staram się planować trasę, ale jak nie ma takiej możliwość to staje na stacjach benzynowych albo dużych parkingach przy autostradzie i wtedy opuszczam przeważnie dwie podpory z tyłu.