Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Chciałbym się zapytac Was, czy na samochody osobowe + przyczepę kempingową trzeba wykupywac winety tak jak na ciężarowe samochody? Gdzie się wogóle wykupuje takie winety i do czego służą? Na kampera wymagana jest wineta ?

A jak to jest w innych krajach ...

Pozdrawiam,

Lukasz1221

Opublikowano

Winiet dla samochodów cieżarowych się nie wykupuje.

Natomiast musisz winietki autostradowe. Np Słowacja i Austria - opłata za samochód + przyczepa jest identyczna jak za sam samochód osobowy. Inaczej wygląda sprawa z płatnymi odcinkami autostrad gdzie nie obowiązują winiety tylko myto na bramkach (Polska, Słowenia, Chorwacja) - tam cena za samochód z przyczepą to samochód osobowy x2.

Opublikowano

Z tym x 2 Pawle to trochę przeholowałeś. W tamtym roku ciagnałem przyczepę do Chorwacji przez Słowację i Węgry i było tak: Słowacja i Węgry - wykupujesz czasową winietę (w naszym przypadku najbardziej opłacalna była miesięczna) na stacji benzynowej przed wjazdem na autostradę!!! (i nie planuj później, bo niebiescy chłopcy Cię dopadną). Dla aut osobowych z przyczepą to winieta do 3,5t czyli ta sama co dla samych aut osobowych. Koszty niewielkie, dokładnie nie pamiętam, ale nie więcej niż 50-60 zł na polskie. W Chorwacji jest inaczej. Na płatnych odcinkach na bramkach płacisz jakieś 40% więcej jeśli ciągasz przyczepę.

Opublikowano

A-4 Kraków - Katowice opłata dokładnie x2. Z Chorwacją może rzeczywiście przesadziłem.

Najkorzystniej wypadają winiety. Tak jak napisałeś do 3,5t nie jest ważne co ciągniemy, opłata jest ta sama.

Opublikowano

A rozumiem, to czyli w Polsce to ta zapłata na "bramkach" ... :) A za granicą wykupuję się na stacjach benzynowych ... :-] A jak ktos nie jedzie na autostradę, albo skąd ma wiedziec gdzie kupic tą winetę to co wtedy?

Opublikowano

Witam :)

dwie sprawy

1. w Polsce napewno nie trzeba winiet na jazde samochodem z przyczepa poniewaz jest to jazda nie zarobkowa, jazda tylko na uzytek wlasny

2. na zachodzie wykupuje sie oplate na autobahn-e w roznych odpowidnio oznakowanych miejscach np. stacje benzynowe a w przypadku niemiec przed wjazdem na stary urzedzie celnym ( zaznaczam ze pisze tutaj o tzw. oplacie autostradowej "mycie" jakie nalezy wykupic na poruszanie sie zestawem powyzej 12 ton ) z tego co wiem na autobahn jazda z przyczepa kampingowa nie podlega oplacie

- jesli ktos ma inne informacje to proszeto co ja napisalem sprostowac :-]

Opublikowano

Dzięki za linki :) Zaraz sobie drukne żeby wiedziec :) Bo o linkach zapomne a tak sobie wydrukuje i bedzie dobrze :-]

[ Dodano: Pią 16 Lut, 2007 11:09 ]

A jeszcze mam pytanie... Jak są te opłaty to jest cos takiego, jak w Polsce na A4? Że są bramki, trzeba stanąc i zapłacic? A jak ktos nie zna danego języku i nie zakupi tej winety na stacji, bo nie wiedział to co wtedy? To jest jakos oznakowane te stacje, ze tukupuje się te winety? Czy tak jak napisałem wyżej jest jak w Polsce, że są bramki i się płaci... :-]

Pozdrawiam...

Opublikowano

Jak są winiety to juz nie ma bramek. Miejsca zakupu są oznaczone przważnie mała naklejką na szybie sklepiku, stacji czy czegoś tam. A jak są bramki to nie ma winiet :-) We Włoszech są fajne bramki, bo można płacic karta , nie ma nikogo w okienku i automat sam rozpoznaje czym jedziemy (tzn ile to waży i ile ma osi). Mnie z przyczepą rozponawał bezbłędnie:-). Oczywiście nie jest to jednyne rozwiązanie, bo są obok okienka dla gotóki i specjalne przejazdy dla TIR, ktore sie nawet nie zatrzymują (tam jest jakiś system radiowy)

Odpowiedz na pytanie, że nie wiedziałeś jest nieorzyjemna: brak znajoimości prawa nie zwalnia nas z stosowania się do niego :-( , jak nie wiedziałeś to możesz mieć problemy

Opublikowano
Jak są winiety to juz nie ma bramek. Miejsca zakupu są oznaczone przważnie mała naklejką na szybie sklepiku, stacji czy czegoś tam. A jak są bramki to nie ma winiet :-) We Włoszech są fajne bramki, bo można płacic karta , nie ma nikogo w okienku i automat sam rozpoznaje czym jedziemy (tzn ile to waży i ile ma osi). Mnie z przyczepą rozponawał bezbłędnie:-). Oczywiście nie jest to jednyne rozwiązanie, bo są obok okienka dla gotóki i specjalne przejazdy dla TIR, ktore sie nawet nie zatrzymują (tam jest jakiś system radiowy)

Odpowiedz na pytanie, że nie wiedziałeś jest nieorzyjemna: brak znajoimości prawa nie zwalnia nas z stosowania się do niego :-( , jak nie wiedziałeś to możesz mieć problemy

Nie wiedziałem, bo jeszcze nigdy nie byłem za granicą... A skad mialem wiedziec o tych winietkach ... Dlatego napisałem ten temat, żeby się dowiedziec co i jak, aby w przyszłosci nie miał problemów :) :) :-]

[ Dodano: Sob 17 Lut, 2007 09:07 ]

A jeszcze jedno... Jak np. wykupiłbym winetę np. włoską, to czytałem, że są też płatne tunele, to wineta już nie obowiazuje wtedy? Czy wtedy są bramki ? Czy jednak jedziemy na winete?

Pozdrawiam,

Lukasz1221 :-]

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich gorąco.A jak wygląda sprawa winiet na zestaw-auto osobowe+przyczepa,ale DMC zestawu jest większe 3,5t(Węgry,Słowacja,Czechy),bo ja rozumiem(mam nadzieję że błędnie ;-))

że trzeba kupić winietę na IIkat(jak furgony pow.3,5 ton).Pozdrawiam!Jacek

Opublikowano

Nie jestem pewien, ale raczej tak, bo na tych jest wyraźnie napisane , że do 3,5 T (w to sie wlicza przyczepa)