jacek sekula Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Witam.Mam poważny problem z piecykiem ,a dokładnie z zaworem gazowym.Poszukuję nowego zaworu lub zakładu gdzie regenerują takie rzeczy.Przyczepa została sprowadzona z Anglii,rocznik 1995,ESPRITE PANACHE.Pozdrawiam i z góry dziękuję za wiadomości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyryl Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Witam a co się dzieje z tym piecem a zwłaszcza z zaworem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trafko Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Witam.Mam poważny problem z piecykiem ,a dokładnie z zaworem gazowym. Czytaj forum , ktoś pisał o brakującej części do pieca i kupił ją w Anglii. Już mam http://cgi.ebay.co.uk/CARVER-2000-GAS-VALE-FOR-CARAVAN-HEATER-PT-NO-R824302_W0QQitemZ220522490454QQcategoryZ108845QQcmdZViewItemQQ_trksidZp4340.m263QQ_trkparmsZalgo%3DSIC%26its%3DI%26itu%3DUCI%252BIA%252BUA%252BIEW%252BFICS%252BUFI%26otn%3D11%26ps%3D63 Temat http://www.forum.karawaning.pl/viewtopic.php?t=5735&postdays=0&postorder=asc&start=0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek sekula Posted January 17, 2010 Author Share Posted January 17, 2010 Witam. Problem polega na tym, iż wspomniany zawór jest w chwili obecnej dużym zagrożeniem. Posiada pęknięcie na stożku, a dokładnie w jego górnej części w której jest wyfrezowany kanałek na który wchodzi pokrętło głowicy.Spowodowane pęknięcie jest wynikiem mocnego regulowania pokrętłem (lewo-prawo) podczas zapalania pieca. Potrzebny jest właśnie ten stożek , albo cały zawór.Dodatkowo potrzebna jest plastykowa nasadka na pokrętło głowicy(identyczna jest w naszych kuchniach domowych-gazowych) Ktoś kto rozbierał wspomniany zawór, wie na pewno o co w tym temacie chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyryl Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 No to faktycznie masz problem - musisz skorzystać z porad pietrka ,który załatwiał ten zawór za grosze lub jest na forum facet ,który sprzedaje wszystko do anglikow email wpcaravans@wp.pl,tel.667908258 ________________________________ Bądźcie zdrowi i nie chorujcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek sekula Posted January 18, 2010 Author Share Posted January 18, 2010 Dziękuję za kontakt.Dzwoniłem pod wspomniany numer i jest temat do załatwienia od ręki. Tylko że trzeba kupić cały piecyk, używany oczywiście , nie rozdrabiają się na podzespoły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bambosz99 Posted January 18, 2010 Share Posted January 18, 2010 A możesz dodać zdjęcia tego zaworu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek sekula Posted January 19, 2010 Author Share Posted January 19, 2010 A możesz dodać zdjęcia tego zaworu? To zdjęcie poszukiwanego zaworu. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bambosz99 Posted January 19, 2010 Share Posted January 19, 2010 Spróbuj z tą firmą http://www.caravanparts.co.uk/index.php?cPath=67_230 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamkwiatek Posted January 19, 2010 Share Posted January 19, 2010 Można spróbować adaptować zawór z lodówki, promiennika gazowego nówka sztuka, kuchenki gazowej, byle termopara miała dostateczną długość. Jakby co, można zastosować dwa zawory, osobno na każdy palnik. Jak nigdzie nic nie ma, to ja bym się nie bawił w dalsze poszukiwania ale jeśli nie masz czasu na improwizację albo masz daleko do przyczepy, to nic z tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek sekula Posted January 23, 2010 Author Share Posted January 23, 2010 Dzięki serdeczne za pomoc.Czekam dalej na podpowiedzi co z tym fantem zrobić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zundapp600 Posted January 23, 2010 Share Posted January 23, 2010 a mógłbyś jakoś bardziej sprecyzować to uszkodzenie , fotka z zaznaczonym miejscem ??????/ Bo na tym foto co zamieściłeś to chyba nie bardzo widać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek sekula Posted January 25, 2010 Author Share Posted January 25, 2010 Witam. Faktycznie, wklejone zdjęcie przedstawia ogólny wygląd poszukiwanego zaworu. W opisie napisałem o co mi chodzi, ale jest on czytelny raczej dla kogoś kto miał możliwość wcześniej poznania go od strony budowy. Ale nie do końca w sumie przedstawia szczegółowo wspomniany problem. Nadrabiam tą zaległość, by wszystko było czytelne dla wszystkich. Wszak to forum jest dla zainteresowanych ziomków z Na zdjęciach jak widać stożek zaworu jest bez zastrzeżeń, natomiast część cylindryczna posiada pęknięcie i rozkalibrowany kanałek pokrętła. W takim stanie ustawienie zaworu w pozycji gotowości do zapalenia i regulacji płomienia graniczy z cudem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trafko Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 Na zdjęciach jak widać stożek zaworu jest bez zastrzeżeń, natomiast część cylindryczna posiada pęknięcie i rozkalibrowany kanałek pokrętła. Czyli twój problem polega jedynie na trudnym ustawieniu zaworu ( 1-2-3-4-5) . Reszta działa (piec pali , gaz nie uchodzi). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szadok Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 Na zdjęciach jak widać stożek zaworu jest bez zastrzeżeń, natomiast część cylindryczna posiada pęknięcie i rozkalibrowany kanałek pokrętła. Proszę Pana: tokarza Pan szukaj Weź cześć w łapkę, znajdź niedużą tokarnię/ślusarza* i powiedz, że ma Ci wytoczyć z mosiądzu coś takiego jak ze wzoru. Potem tylko suwmiarka w łapę i sprawdzasz, czy się oryginał z dorobionym elementem zgadza wymiarowo i sprawa załatwiona. Jak sądzę, koszt wytoczenia i wyfrezowania otworów, powinien się zamknąć w jakichś 60zł... *Bo nawet jak ślusarz nie dysponuje tokarką, to ma zaprzyjaźnionego tokarza, który mu zawiasy, rolki i inne ustrojstwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts