Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy obecnym dostępie do tego typu urządzeń ,wszystkie są dobre ,a różnią się jedynie producentem i ceną. Ja ostatnio nabyłem tego typu urządzenie w Castoramie , a że innaczej wygląda ,ważne żeby było skteczne ;)

Opublikowano

Miałem używałem, konkretnie tego (Humistop) - działa.

Ja używałem go w domu. W łazience, piwnicy, przedpokoju i suszarni.

Wszędzie się sprawdził. W zależności tylko od poziomu nawilgocenia pomieszczenia, była różnica w długości działania wkładu.

Naprawdę, jedyny mankament choć w przyczepie innego wyjścia nie ma, trzeba kupować wkłady, które to cenowo są nie wiele tańsze od całego urządzenia.

Ja teraz, ale to w domu stosuję już elektryczny osuszacz, który jest znacznie wydajniejszy od tych chemicznych (solnych, bo to jest preparat solny), ale mankament taki, musi być źródło prądu.

Opublikowano

Naprawdę, jedyny mankament choć w przyczepie innego wyjścia nie ma, trzeba kupować wkłady, które to cenowo są nie wiele tańsze od całego urządzenia.

E... pewnie można regenerować. Wkład do piekarnika i grzać 120'C na termoobiegu z uchylonymi drzswiczkami. Potem ew. grudki porozbijac na jak najdrobniejsze kawałki i powrót do przyczłapki ;)

Ja teraz, ale to w domu stosuję już elektryczny osuszacz, który jest znacznie wydajniejszy od tych chemicznych (solnych, bo to jest preparat solny), ale mankament taki, musi być źródło prądu.

Jaka jest wydajność tego ustrojstwa i ile jaka moc elektryczna?

Orientujesz się na jakiej zasadzie działa ustrojstwo?

Opublikowano

O ja mam dokładnie coś takiego.

http://www.cppolska.com/oferta_c_os_530.php

Machina ta działa na zasadzie technologii Peltiera.

Z ciekawości, kiedyś sprawdziłem, co to znaczy, bo na początku to nie wiedziałem, czy piszący instrukcję, to mnie tym sformułowaniem nie obraża ;););):-]

Chodzi tu o to, że z jednej strony jakaś tam płytka jest zimna, a z drugiej gorąca, powoduje to skroplenie na skutek różnicy temperatur.

Wentylatorek jak od komputera, powoduje przeciąganie powietrza, przez to urządzonko.

Od i tyle.

Pobór prądu wg.mnie niewielki, piszą, że 36W-nie sprawdzałem.

Nie potwierdzam, nie zaprzeczam, ciche ustrojstwo, bez inwazyjne.

U mnie działa dobrze, choć np. na cokupić, ktoś napisał, że to zabawka.

Ja tam jestem zadowolony, kupiłem jeden, potem za jakiś czas drugi.

A wydajność, tak pi razy drzwi 300ml zbiera z pomieszczenia wielkości około 10-15m przez około 24 - 48 godzin.

Wszystko też jest zależne, od wilgotności powietrza w pomieszczeniu.

Także, ja nie narzekam.

Co do, zaś możliwości ponownego użycia roztworu, który tworzy się na skutek ściągania wilgoci przez humistop, wydaje mi się to mało prawdopodobne.

Nie jestem co prawda mocny z chemii, ale wydaje mi się, że roztwór ten jest bardziej wodnisty, niż gęsty, także nawet na skutek odparowania wody, osuszenia lub innych zabiegów (np.destylacji ;) ) ponownie się tego nie da użyć.

Opublikowano

O ja mam dokładnie coś takiego.

http://www.cppolska.com/oferta_c_os_530.php

Machina ta działa na zasadzie technologii Peltiera.

OK, i wszystko jasne ;)

Czyli działa tak jak przenośne lodówki samochodowe na 12V

A wydajność, tak pi razy drzwi 300ml zbiera z pomieszczenia wielkości około 10-15m przez około 24 - 48 godzin.

Wielkie dzięki za te informacje :-]

Co do, zaś możliwości ponownego użycia roztworu, który tworzy się na skutek ściągania wilgoci przez humistop, wydaje mi się to mało prawdopodobne.

Nie jestem co prawda mocny z chemii, ale wydaje mi się, że roztwór ten jest bardziej wodnisty, niż gęsty, także nawet na skutek odparowania wody, osuszenia lub innych zabiegów (np.destylacji ;) ) ponownie się tego nie da użyć.

Jeśli jest tak jak pisałeś w poprzednim poście, że produkt jest na bazie soli, to IMHO odparowanie wody w piekarniku przywróci mu życie. Tak samo można zresztą wykorzystać wszelkie inne higroskopijne materiały. Ważna jest temperatura. Powyżej 100'C

Natomiast jeśli preparat pochłaniający wilgoć zamieniałby się w żel [takie jakieś pampersopodobne ustrojstwo ;)] , to już nie wiem, nie przyszło mi do głowy suszyć pampersa po użyciu ;)

Opublikowano
Wielkie dzięki za te informacje ;)

Nie ma sprawy, z tymże gdybyś się zdecydował na zakup, nie bądź zdziwiony gdyby wolniej Ci się to napełniało.

Zaznaczam, to wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu, ale przede wszystkim wilgotności.

U mnie jest bardzo duża wilgotność, bo mieszkam w lesie, a poza tym używam tego urządzenia głównie w suszarni i łazience, gdzie codziennie pluska się Maluch.

A On potrafi się moczyć w wannie, czasem prawie przez 2 godziny.

Możesz być pewien, że na pewno DZIAŁA.

Ja co prawda rozważam, zakup do suszarni większego urządzenia, działającego w podobnej technologii, ale jakoś mi na razie, nie do końca po drodze (z różnych powodów).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W moim to jakieś 3 mm w pojemniku na tydzień, oprócz tego mam jeszcze zwykłą sól w misce plastykowej na podłodze.

Opublikowano
W moim to jakieś 3 mm w pojemniku na tydzień

to nie dużo. masz albo bardzo suchą przyczepkę albo te urządzenie nie działa tak jak się spodziewałem.

Jutro sprawdzę w swojej. Wstawiłem osuszacz we wtorek.

Sprawdziłem, w zbiorniczku zero wody. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Urządzenie nie działa czy przyczepka turbo sucha?

Na marginesie dodam, że osuszacz firmy Henkel z wkładem 500 g.

Opublikowano
firmy Henkel z wkładem 500 g.

ten sam mam

to nie dużo. masz albo bardzo suchą przyczepkę albo te urządzenie nie działa tak jak się spodziewałem

czasami gdy spora wilgoć na zewnątrz - wychodzi więcej, poza tym mam jeszcze 10kg soli w misce plastykowej na podłodze do pochłaniania wilgoci.

Opublikowano

A ja się podepnę do dej dyskusji i powiem że też taki posiadam notabene kupiony w kauflandzie w Oławie i zauważyłem jego zbrylanie lecz na razie się zatrzymał ponieważ posiadam w cycepce piekarnik i ostatnio z rodzinką żeśmy posiedzieli więc tzw.wilgoć na jakiś czas wyszła :bukiet:

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Kit popieram

Przygotowując przyczepę do zimy postanowiłem wypróbować metodę (którą stary dobry Indianin mi podpowiedział ).

Kupiłem duży pochłaniacz wilgoci i przetestowałem go w domu. Oto efekt po ponad miesiącu w łazience:

Opublikowano

Będąc dzisiaj w Biedronce zauważyłem że do końca tygodnia są tam w sprzedaży pochłaniacze wilgoci po 12.99 ale z braku czasu nie oglądałem ich.