Skocz do zawartości

Karta bezpieczeństwa ICE (nasze bezpieczeństwo)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, właśnie obejrzałem wiadomości w których usłyszałem bardzo ważną dla nas podróżujących (kierowców) wiadomośc mianowicie o karcie bezpieczeństwa ICE którą można zamówic w PCK koszt takiej karty to 5 zł przesyłka jest gratis.

Karta wygląda jak karta do bankomatu i zawiera niezbędne informacje kogo w razie wypadku powiadomic, dowiedziec się niezbędnych żeczy aby uratowac życie.

Dowiedziałem się również ze warto miec w tel.komórkowym skrót ICE przy nazwie np

ICE -ŻONA I NR TEL.

ICE - MAMA ...........

itd.

w RAZIE WYPADKU RATOWNICY LUB POLICJA NA CAŁYM ŚWIECIE gdy zobaczą ten skrót od razu wiedzą do kogo zadzwonic w pierwszej kolejności.

Od razu zamawiam takie karty dla całej mojej rodzinki, oby się nigdy nie przydały czego i Wam życzę.

Pozdrawiam

JOHN

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jak to określili dzięki tej karcie dostajesz kredyt na życie które Ci może uratować - warto pomyśleć o takim zabezpieczeniu - tak jak napisał John (oby się nigdy nie przydały)

Opublikowano

posiadam taką kartę od ponad roku. Dodatkowo w komplecie jest (był) hologram na telefon oraz brylok do kluczy z grupą krwi.

Przydatna rzecz :bzik:

Opublikowano

Jestem ratownikiem medycznym w OSP i powiem jak to działa w Polsce.

Jak nam tej karty czy innych dokumentów nie ukradną gapowicze to zrobią to lekarze.

To jest gorzka prawda być i mieszkać w Polsce.

Jeśli wam wszystkim zależy na życiu to lepiej zacznijcie prowadzić swoje pojazdy jak należy , bo 90% wypadków to nasza głupota.

10 % tego co do nas ktoś przywali to lepiej oznakować swój pojazd grupą krwi nas i rodziny.

ICE to niestety wielka porażka w Polsce.

My jeszcze nie dojrzeliśmy do tego.

Mam nadzieję ,że w przyszłości to się zmieni.

Zanim ktoś mnie zacznie atakować za ten post niech się zastanowi jak jest w Polsce.

Teoria jest na bardzo wysokim poziomie , natomiast praktyki nie ma w cale.

Szpitale bankrutują , a co dopiero jak nas mają zabrać do szpitala w innym województwie.

Najpierw sprawdzają czy jesteśmy ubezpieczeni ,potem leczą i czasem jest za późno.

Opublikowano
Najpierw sprawdzają czy jesteśmy ubezpieczeni ,potem leczą i czasem jest za późno.

Nie pisz głupot w razie zagrożenia życia najpierw lekarze ratują, a później sprawdzają ubezpieczenie, inaczej wygląda sprawa gdy idziemy na leczenie to tak jak piszesz najpierw sprawdzają ubezpieczenie , a później leczenie.

Jeśli Ty jesteś takim ratownikiem, który przed udzieleniem pierwszej pomocy sprawdzasz ubezpieczenie to.................

Co do karty ICE nie znam tematu, więc się nie wypowiem i być może masz racje.

Trzeba ten system rozreklamować i może zacznie działać jak powinien - wszystko co nowe rodzi się w bólach.

Opublikowano

Trafko, nie pisz głupot że lekarze już kradną dokumenty !! bez jaj... od 6 lat pracuję w PSP i wypadki, pożary i inne przykre rzeczy widziałem i jakoś jeszcze nigdy lekarze nie ukradli nic żadnemu poszkodowanemu !!

Fakt - gapowicze to nawet wyciągnęli kiedyś piłą łańcuchową z naszego wozu - ledwo żeśmy gnoja złapali...

A co do karty - super sprawa !! Tylko ważne by była w widocznym miejscu, bo gdy jest człowiek ciężko poszkodowany lub nieżywy i bierzemy portfel (my strażacy lub ratownicy z pogotowia a najczęściej policjanci) i szukamy danych osobowych to nikt dalej nie grzebie gdy tylko znajdzie dowód lub prawo jazdy.

Już kilka razy karta (nie PCK tylko taka: http://www.krewkart.pl/info.php ) pomogła w uratowaniu życia.

Osobiście uważam że każda tego typu karta może przyczynić się i ułatwić pomoc !

I proszę nie pisz że lekarze kradną portfele !! bo sam wiesz że to bzdura. Choć osobiście mam bardzo złe mniemanie o lekarzach na miejscu akcji... ale bez przesady !

Opublikowano

Trafko u nas może nie jest wszystko pięknie i cacy ale twój post jest chyba z lekka przesadzony :swieca:

Opublikowano

Trafko,

Napiszę tak, ostatnio miałem wypadek nie trafiłem od razu do szpitala ale po jakimś czasie. Wpierw udzielono mi pomocy, dopiero później napisałem oświadczenie że jestem ubezpieczony - nie miałem żadnych dokumentów ubezpieczeniowych. Wpierw pomoc później formalności. Przez wiele lat pracowałem w ratownictwie medycznym nigdy nie spotkałem się z sytuacją przytoczoną przez Ciebie, wpierw POMOC później FORMALNOŚCI.

Opublikowano

10 % tego co do nas ktoś przywali to lepiej oznakować swój pojazd grupą krwi nas i rodziny.

Witam

Trafko co nam da oznakowanie pojazdu swoją grupą krwi?

Jeśli sie nie mylę, to lekarz może zdecydować o przetoczeniu krwi na podstawie:

- legitymacji Honorowego Dawcy Krwi

- Indentyfikacyjna Karta Grupy Krwi

- badanie krwi

Jezeli sie mylę to mnie poprawcie, a idee I.C.E popieram

pozdrawiam

Opublikowano
Jestem ratownikiem medycznym w OSP

W OSP mam rozumieć : Ochotniczej Straży Pożarnej ??? Tak ?

Trafko jako strażak to Ty polewać umiesz :hmm:

Tylko powiedz mi co to było ? Co do jasnej cholery tak poniewiera ?

:hmm::-]:hmm::hmm::swieca::look::hmm::hmm:

Opublikowano
Jestem ratownikiem medycznym w OSP i powiem jak to działa w Polsce

Współczuję OSP takich ratowników. :look: Ech, naprawdę szkoda słów... A może to kompleksy w stosunku do lekarzy? :hmm: No w końcu Ty skończyłeś kurs na ratownika, a oni tylko studia medyczne. :swieca:

Opublikowano

Co do lekarzy to naprawdę uważam, że na miejscu akcji bardziej przeszkadzają niż pomagają - oczywiście są wyjątki - nawet jednego takiego znam... ale z reguły lekarz w karetce to pani na wysokich obcasach - może wygląda to super ale niewiele pomaga podczas udzielania pomocy przedmedycznej w błotnistym rowie koło drogi. Co innego ratownicy medyczni to z reguły młodzi ludzie którzy lobią to co robią i tu wieki szacun !

No ale żeby ktoś kradł portfele...

Z kolei duużo mogę mówić o współpracy ze strażakami z OSP... zarówno dobrego jak i złego... ale nie można powiedzieć że każdy ze strażaków OSP doi krowę zamiast gasić trzciny :swieca: a był taki przypadek nie dalej jak miesiąc temu :look:

Możecie sobie wyobrazić zdziwienie jak dowódca akcji szuka auta z pewnej OSP które pojechało dowieźć wodę... niema, niema... chłopaki jadą szukać...może jakiś wypadek czy coś... a tu auto przy drodze stoi a kierowca doi krowę na łące :hmm: i to w dodatku nie swoją... bo stwierdził że długo będzie trwała akcja a on nie wielbłąd :hmm:

Opublikowano

Z tymi róznymi brelokami etc. z grupami krwi to jest gra niewarta świeczki, bo na podstawie czegoś takiego żaden lekarz nie przeprowadzi transfuzji. Generalna zasada jest taka, że zanim oznaczy się grupę, przetacza się 0- (krew "uniwersalna&quot ;) , inaczej jest ryzyko wstrząsu hemolitycznego przez podanie krwi niezgodnej.

A karta ICE nie pomaga w ratowaniu życia, a w poinformowaniu rodziny etc.

Opublikowano

Doił Krowę, no to koleś pobił szczyt głupoty!!!!

Również bardzo często współpracuję z OSP I PSP, oraz lekarzami i nigdy nie zdarzyło sie aby ktoś zgłaszał, że został okradziony. Oczyiście popieram wszelkiego rodzaju akcje i idee pomagające uratować życie. A najwięcej wypdków spowodowane jest działaniem alkolholu lub środków odużających popełnianych przez młodych ludzi mających do trzech lat prawojazdy!!!