Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

nazywam się Tomasz, jest to mój pierwszy post na Waszym szacownym forum, którego lektura zaraziła mnie ideą karawaningu.

Moje pytanie jest związane z tematem "Przyczepa dla rodziny 2+2", ale dotyczy nie poruszanej w nim kwestii. Do rzeczy.

Szukamy (z żoną) przyczepy już jakiś czas, podobają nam się przyczepy angielskie. Niestety obecny kurs funta pod znakiem zapytania stawia opłacalność importu przyczepy w naszym budżecie (10000 - 12000)

Udało mi się znaleźć kilka fajnych przyczep w Polsce, niestety mają one (w większości) jedno duże łóżko. Nasza rodzina składa się z 2 osób dorosłych oraz 11 letniego i 1,5 rocznego dziecka.

Poradźcie proszę czy ma sens kupienie przyczepy z jednym dużym łóżkiem czy zdecydowanie szukać przyczep z dodatkowym piętrowym lub w ogóle z dwoma sypialniami? Nadmieniam, że bardzo podobają nam się wygodne duże kąciki sanitarne (kabina prysznicowa) w przyczepach dwuosobowych.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Jako autor wątku 2+2 odpowiem :)

Mamy dwoje dzieci (6/7 lat) i jeździliśmy przyczepką z jednym dużym łóżkiem + łóżko jednoosobowe. W/g mnie to bardzo słabe rozwiązanie jest, oddzielne łóżka dla dzieci to jest to. W Twoim zakresie cenowym spokojnie coś takiego znajdziesz i będzie miało łazienkę z prysznicem (co prawda nie oddzielnym, tylko razem z umywalką/WC, ale na te kilka tygodni na wakacjach to chyba nie jest tak istotne).

Pozdrawiam i powodzenia w szukaniu

Opublikowano

Witam i pozdrawiam opłacalność importu przy jednej sztuce około 10 tyś zawsze stała pod znakiem zapytania opłaciło się tym którzy przywozili więcej albo samochód i przyczepe albo okazyjnego złoma do liftingu. Mając już prawie dorosłego syna kupowanie przyczepy z jednym łóżkiem nie ma sensu bo za rok powie że on nie będzie spał z mamą. Większość przyczep angielskich ma układ 3+ 1 albo tak jak u mnie 3+1+1 a w kraju jest tego sporo np.: http://www.allegro.pl/item576191604_przyczepa_kempingowa_avondale_leda_4_5osob.html

Opublikowano

Tak jak koledzy piszą - szukaj z oddzielnymi łóżkami. Ja nie mam dzieci a już chciałem mieć oddzielne łóżko :) Nie trzeba skłądać pościeli a jest gdzie zjeść czy usiaść w razie czego.

Opublikowano

redy ja mam bardzo podobną sytuację jeśli chodzi o wiek dziaciaków.

Mam przyczepę z jednym dużym łóżkiem i jednym mniejszym. Starsze dziecko śpi samo, a my z żoną zabieramy do siebie malucha. Ponieważ jesteśmy niewysocy śpimy nie w poprzek, a wzdłuż przyczepy ( w poprzek łóżka :) ) Daje to sporą szerokość spania. Co prawda nogi nam ciut wystają, ale w końcu to kemping, a nie hotel.

Nie mamy łazienki, ani kibelka, ale jeżdżąc z tak małym dzieckiem wybieramy pola z toaletami i łazienkami, toteż nie jest nam potrzebna w przyczepie.

Planujemy zmienić budkę, dopiero gdy dzióbek podrośnie. I może wtedy rozważymy co nam będzie potrzebne. Niewykluczone, że starsze dziecko nie będzie chciało już z nami jeździć, więc zmiana może się okazać całkiem nie konieczna.

Opublikowano

Ja też uważam, że dla rodziny 2+2 najlepsze byłyby osobne łóżka dla dzieci (np. łózko piętrowe). Salonka w takim wypadku raczej się nie sprawdzi

Opublikowano

z tego co ja widziałem to łóżka piętrowe ładnie wyglądają w większych przyczepach, jest fajny nastrój domowy :)

Opublikowano

Witam, ja kupiłem dość już w podeszłym wieku ,ale to jest ważne że ma 2+2, Wilk 380 sport.bo to jest na wyjeżdzie ważne żeby spać osobno.

Opublikowano

Serdecznie dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Wszyscy radzicie aby kupować z oddzielnymi łóżkami dla dzieci :)

Trudno nie słuchać doświadczonych, ale strasznie trudno będzie nam zrezygnować z dużej, wygodniej łazienki (oddzielny prysznic, stała a nie składana umywalka). Poza tym, mam obawę, czy dzieci mi nie pospadają z łóżka pietrowego :) i czy będą chciały spać osobno....

Ech, osiołkowi w żłoby dano....

Opublikowano

Potwierdzam osobne łóżka jeżeli to możliwe wydzielane sypialnie.Moje latorośle już wprawdzie nie zaszczycają nas swoja obecnością ale teraz to dopiero luksus(prawda Szary?)pościele w zamkniętej sypialni bez roboty bez problemów Zmoich obserwacji piętrowe łóżka są dobrym rozwiązaniem dla dzieci jednak później kiedy przestają z nami jeździć zostają niewykorzystanePozdrawiam

Opublikowano

jak dla mnie to tylko 2 oddzielne łóżka :) Jeszcze nie mamy dzieci a przyczepa jaką posiadamy ma 2 łóżka i sprawdza się idealnie nawet dla 2 osób o wyjeździe z dziećmi już nie wspomne Salonki są bardzo fajne ale trzeba pamiętać że za każdym razem żeby sobie usiąść na poranna kawkę najpierw trzeba złożyć spanko A nam nie zawsze się chce i przenosimy sie na śniadanie i kawe na drugie łóżko A co do wyjazdów z dziećmi to już wogóle 2 wyrka bo większy luz komfort itd

Opublikowano

kit, miałem salonkę i mam obecnie też salonkę i poranna kawka też dobrze smakuje w łóżku :)

Opublikowano

Ale do tej kawki to nie jest salonka potrzebna :)

Mojej żonie też się salonki podobają, ale wyobraź sobie kawkę w łóżku w cztery osoby :)

Edit:

Nie zauważyłem, że więcej postów się pojawiło.

@boziu: to wyjściem jest składane łóżko piętrowe, jak nie jest potrzebne, to go w zasadzie nie ma

Opublikowano
teraz to dopiero luksus(prawda Szary?)

Oj prawda... miałem dobrą salonkę, ale jednak brakowało dodatkowego miejsca.

Teraz to i gości można w budce przyjąć, znajomych zarazić karawaningiem, spokojnie zjeść i odrazu udać sie na drzemkę :) Same zalety.

Ale i jest i wada - w salonce mieliśmy większe łóżko.

Opublikowano
Ale i jest i wada - w salonce mieliśmy większe łóżko.

to nie wada a zaleta :)

już tłumacze :) mniejsze łóżko znaczy że jest się bliżej siebie :)