Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Przyczepa Hobby Prestige 1992 rok. W tym roku przyczepa po raz pierwszy zimowała pod chmurką. Niestety sufit zaciekł w lazience przez brak dostatecznego uszczelnienia wywietrznika. Cała łazienka jest zabudowana. Sufit jest plastikowy. Jedna ze ścian się odkształciła i jest szpara. Na lustrze zrobiły się ciemne plamy. Wiem że jak zdemontuje sufit i resztę łazienki będzie armagedon ale czy ktoś mógłby doradzić od czego zacząć rozbieranie łazienki?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Bartek

IMG_20190722_135905.jpg

IMG_20190722_135911.jpg

IMG_20190722_135913.jpg

IMG_20190722_135916.jpg

IMG_20190722_140018.jpg

Edytowane przez lamaczhasel
Dodanie zdjęcia (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

demontowałem tylko szafkę pod umywalką, są tam wkręty w środku i plastik trzyma się na tych wkrętach i na wcisk, trzeba trochę siłowo ale delikatnie żeby nie połamać 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Zacznę najpierw od tego jak zdemontować łazienkę i przejdę do tego co odkryłem po demontażu.  Na początek trzeba zdjąć kwadratową osłonę wywietrznika przy suficie. Bodajże na 6 śrub. Moje były już pordzewiałe i wykręciłem tylko 2. Następnie odkręcamy zamykaną szafkę nad WC. 2 śruby od góry przez otwory na śrubokręt krzyżakowy. 2 śruby na ściance szafki. Demontujemy szafkę i zabieramy się za demontaż lampy narożnej. Następnie demontujemy lustra żeby nam nie wypadły. Później na 2 długich śrubach o góry z lewej i prawej jest ostatnie mocowanie plastikowego pokrycia. Śruby znajdują się na zewnątrz łazienki. Jeden w prawym górnym roku drzwi a drugi po lewej stronie drzwi u góry.

Jak zdemontowałem sufit to generalnie było tam z 2 litry wody która się nazbierała, sklejka sufitowa była w strzępach i generalnie jeden wielki gnój i woda. Wyczyściłem i usunąłem sklejkę razem z osłoną ze styropianu. Styropian był tak namoczony przez wodę że można było wyciskać jak gąbkę. Przyczepa już 10 dzień się wietrzy i suszy.

Całą uszczelniłem z góry, na bokach i od przodu. Nad przednią szybą już prawie nie było uszczelnienia przez co też trochę zaciekło. Na ten sezon zmontuje wszystko tak jak jest natomiast na przyszły sezon planuje wszystko ze środka wywalić i przebudować.

Tak się kończy jak nie pilnuje się uszczelnień w przyczepie :)

Opublikowano

Na forum śmiali się z KIKI ŚWIAT że butylową taśmą zrobił przecież to wstyd.... Tylko że on zapobiega a nie leczy.
Wracają do tematu to tam prześwit to ściana boczna się rozwarstwiła od tyłu? To nieźle musiało siąpić. Będziesz konstrukcje wymieniał?

Opublikowano

Lazienka sklada sie z 2 scian bocznych z płyty i przedniej plyty z drzwiami. I po prostu sobie odeszla jedna scianka od sciany przyczepy tak jak na zdjeciu. I jest szpara miedzy lazienka a sypialnia. W przyszłym roku bede robil nowe ściany od lazienki bo chce ja powiekszyc i inaczej zagospodarowac.

Na szczęście nie czuc plesni, nie widać grzyba. Wszystko ladnie osuszylem. Lalo 2 tygodnie a moje dzialania uszczelniajace zdały egzamin bo w srodku nic nie cieknie. Sucho.

IMG_20190722_135911.jpg

IMG_20190724_145605.jpg

IMG_20190724_145650.jpg

IMG_20190722_140018.jpg

Opublikowano (edytowane)

Moje uszczelnianie do najpiekniejszych nie należy ale ważne ze szczelne! 

Niestety zacieki w suficie wyszły poza lazienke ale wszystko wyschlo i mimo 2 tygodni deszczu nie powiekszylo sie. 

Najgorsze zrobione. Tj. Uszczelnienie dachu, okien, laczen. Wybebeszenie sufitu w lazience. Jesli wszystko bedzie nadal szczelne to wtedy wywalam meble w srodku i robie od nowa. 

Przyczepa ma ogromny potencjal. 7 metrow długości z hakiem.  Jestem stolarzem hobbysta, mechanikiem, i trochę projektantem. Zarys przebudowy mam.  Chce dołożyc prysznic, zalozyc klime ale nie dachowa. Z racji ze mam rozprowadzony nawiew w całej przyczepie myslalem zeby klimatyzator postawić zamiast grzejnika i podlaczyc go pod nawiewy. Poza tym chce zeby bylo tak ze z zewnatrz rok 1992 a w środku 2020.

I fajnie byłoby miec kuchenke mikrofalowa pod zabudowe albo minipiekarnik. 

Edytowane przez lamaczhasel (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

..., zalozyc klime ale nie dachowa. Z racji ze mam rozprowadzony nawiew w całej przyczepie myslalem zeby klimatyzator postawić zamiast grzejnika i podlaczyc go pod nawiewy...

No nie Bardo pod tę nawiewy. Nawiewy ciepłego powietrza są na dole a od klimy powinny być u góry. Moim zdaniem lepiej zrobić nowe. Dodatkowo spotkałem się z przewodami które mają dziurki z aby dogrzewac luki pod łóżkami.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka