Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzając się do przyczepy przeglądam ogłoszenia. No i upatrzyłem, :hehe: ale: w dowodzie DMC 1030 - a na tabliczce znamionowej 1300. Ktoś zrobił przegląd pod siebie :slina: - miał za lekki holownik. Mogą być z tego powodu jakieś nieprzyjemne konsekwencje? :hehe:

PS. Dla holownika nie ma problemu on może do 2000kg

Opublikowano

problemów nie powinno byc

jak zwykle pewnie literówka

jak będziesz robił przegląd to to zgłoś to ci poprawią oczywiście na 1300

Opublikowano

mymlon, domyślam się ,że 1030 to była MW a 1300 DMC przyczepy i własciciel z MW zrobił DMC rezygnując z możliwości dodatkowego obciążenia czyli 270 kg.

Taki zabieg był możliwy ale tylko przez biegłego rzeczoznawce samochodowego ,który to wystawił odpowiedni papier do którego ustosunkował się WK i zmienił wpis w DR.

Jak rozmawiałem dąwno temu z rzeczoznawcą to odkręcenie tego zabiegu do pierwotnych danych już byłoby niemożliwe.Jak jest teraz to niewiem :slina:

Opublikowano
problemów nie powinno byc

W/g przepisów odebranie dowodu rejestracyjnego za niezgodność danych zawartych w dowodzie rejestracyjnym ze stanem faktycznym :slina:

Opublikowano

Jarekkow, faktycznie ostatnio na przeglądzie facet kazał sobie pokazać gdzie jest numer na ramie i tabliczkę którą oglądał znacznie dłużej niż jest to potrzebne do porównania numeru...

A czy diagnosta może zatrzymać dowód?

Trochę za bardzo zamieszali, tabliczkę przecież też mógł zmienić na zastępczą (stara np nieczytelna...)

Serek, szukam przyczepy min 5,5m DMC się za bardzo nie przejmuję - wiadomo jednak, że wybiorę lżejszą. Rozpatruję jeszcze wady i zalety dwóch osi szczególnie przy zjazdach i podjazdach (krótkie ).

Opublikowano
A czy diagnosta może zatrzymać dowód?

A no może ale byś musiał strasznie go :slina:

tabliczkę przecież też mógł zmienić na zastępczą (stara np nieczytelna...)

Dobrze kombinujesz :hehe:

Opublikowano

to ja opisze podobny przypadek

w moim peugeocie 307 kombi w dowodzie wbite było że max dmc przyczepy to 1100

poszedłem do pana diagnosty i przy okazji przerejestrowywania auta wystawił świstek zemax dmc przyczepy wynosi 1300 kg - zgodnie z tabliczką znamionową

więc zabieg ten jest możliwy i nie jest trudny do załątwienia

pozatym ja bym się ciągle upierał że poprzedni diagnosta zrobił literówkę i dlatego jest 1030 a nie tak jak powinno 1300

ps. jeszcze nie widziałem żeby komuś zabrali dowód za taką niegodność

Opublikowano
w moim peugeocie 307 kombi w dowodzie wbite było że max dmc przyczepy to 1100

Na jakiej podstawie ? Świadectwa homologacji ?

wystawił świstek zemax dmc przyczepy wynosi 1300 kg - zgodnie z tabliczką znamionową

Na tabliczce znamionowej nie ma DMC przyczepy , jest tylko DMC zespołu pojazdów

Jeśli ten Peugeot był homologowany na 1100 / poszukaj wyciągu ze świadectwa homologacji może masz jeszcze gdzieś w papierach / to ten diagnosta popełnił błęda ,,,.....

Opublikowano

drogi przyjacielu

homologacja homologacją

a dowód dowodem

policja podczas kontroli spradza dokument rejestracyjny pojazdu a nie homologację

podstawą do zmiany wpisu była tabliczka znamionowa w aucie

dlatego wg mnie kolega nie będzie miał problemów z przerejestrowaniem przyczepy z 1030 na 1300 kg - jeśli oryginlana tabliczka tak mówi

Opublikowano
homologacja homologacją

a dowód dowodem

Paszport paszportem , wiza wizą , itp.

W ustalaniu parametrów pojazdu liczy się :

1, / najważniejsza/ homologacja

2, tabliczka znamionowa

3, Inne dokumenty , katalogi

policja podczas kontroli spradza dokument rejestracyjny pojazdu a nie homologację

No dobrze ale jaki to ma związek ?

podstawą do zmiany wpisu była tabliczka znamionowa w aucie

Już pisałem że w samochodzie na tabliczce nie ma DMC przyczepy

Jest DMC pojazdu i DMC zespołu pojazdów

dlatego wg mnie kolega nie będzie miał problemów z przerejestrowaniem przyczepy z 1030 na 1300 kg - jeśli oryginlana tabliczka tak mówi

Tak , masz rację , bo na tabliczce przyczepy jest jej DMC

Pytanie tylko dlaczego w dowodzie jest co innego , jeśli to pomyłka to problemu nie ma ale jeśli to było celowe działanie poprzedniego właściciela / np. zdemontował zbiorniki wodne , obniżył ładowność , dostał papier od rzeczoznawcy i zmniejszyli mu DMC to powrót do wartości pierwotnej może nie być już taki prosty .....

Opublikowano

Z informacji uzyskanej od sprzedającego wiem, że obniżenie DMC przeprowadzono przy "użyciu " rzeczoznawcy. A człowiek który kilka lat temu był właścicielem przyczepy, był blisko związany z kręgiem diagnostów. Literówka nie wchodzi więc w grę, bo wszystkie dokumenty znajdują się w teczce przyczepy, która jak wiadomo trafia w końcu do naszego wydziału komunikacji. Dam sobie z nią spokój - altanka na działkę mi nie jest potrzebna...