Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Czy ktoś może mi pomóc w rozwiązaniu problemu z piecykiem Trumatic, który nie chce odpalić po dłuższym nieużywaniu? Próbu włączenia ogrzewania kończą się niepowodzeniem, piecyk robi puuuf, iskrownik cały czas pracuje a w przyczepie jest zimno :)

Opublikowano

Przydtrzymaj dłużej , jeśli dłuższy czas nie było używane ogrzewanie , to jakieś 30 sekund lub dłużej należy przytrzymać i powinno odpalić

Opublikowano

Mam nadzięję że odpalasz gdy masz ustawione na mały płomień chociaż jak piszesz że pufa to chyba nie,a powinno być ustawienie Mały płomień,oczywiście tak jest u Mnie i nie mam problemu nawet po długiej przerwie ( 7 miesięcy ) pod warunkiem że gaz doszedł do palnika. :)

Opublikowano
to jakieś 30 sekund lub dłużej należy przytrzymać i powinno odpalić

Tylko potem odczekaj z odpalaniem żeby z puuuf nie zrobiło się duuup :)

Opublikowano
Mam nadzięję że odpalasz gdy masz ustawione na mały płomień chociaż jak piszesz że pufa to chyba nie,a powinno być ustawienie Mały płomień,oczywiście tak jest u Mnie i nie mam problemu nawet po długiej przerwie ( 7 miesięcy ) pod warunkiem że gaz doszedł do palnika. :)

Z przyczepą jeżdzę od 7 lat i dzięki Bogu wiem, żeby nie odpalać na 10 :) bo będzie bum. Na 1-2 pufa, pufa i nic :)

Opublikowano
Mam nadzięję że odpalasz gdy masz ustawione na mały płomień chociaż jak piszesz że pufa to chyba nie,a powinno być ustawienie Mały płomień,oczywiście tak jest u Mnie i nie mam problemu nawet po długiej przerwie ( 7 miesięcy ) pod warunkiem że gaz doszedł do palnika.
Z przyczepą jeżdzę od 7 lat i dzięki Bogu wiem, żeby nie odpalać na 10 bo będzie bum. Na 1-2 pufa, pufa i nic

Zawór w piecu jest tak skonstruowany że , nie ma znaczenia czy odpalacz na 1 czy 10. Dopóki trzymasz pokrętło wciśnięte gaz i tak dochodzi tylko do małego palnika. Dopiero po puszczeniu otwiera się dopływ do dużego. Prawdopodobnie masz zapchany palnik , albo dopływa zbyt mała ilośc gazu , albo... Trzeba wyjąc piec i sprawdzic.

Opublikowano

Co się tak łatwo poddajesz ? Zdejmij przednią obudowę , przedmuchaj sprężonym powietrzem , najprzyjemniejsza sprawa w przyczepkach jak coś sam naprawisz , ja ze spłuczką w kibelku walczę już ponad tydziń ale się nie poddaję :ok:

Opublikowano

Jeżeli chodzi o moje umiejętności majsterkowicza to nie jest najlepiej. Najczęściej kończy się na poważnych uszkodzeniach naprawianego sprzętu :ok: . Obudowę już zdjąłem i przeczyściłem dostępnym pędzlem. Jutro spróbuję sprężonym powietrzem do czyszczenia sprzętu komputerowego (tylko takim dysponuję)

Opublikowano
Czy ktoś w Wielkopolsce zajmuje się piecykami? Chodzi mi o wymontowanie i sprawdzenie Trumy dlaczego nie odpala.

Wilku nie poddawaj się tak łatwo. Co prawda z gazem trzeba uważać, ale wierzę w Ciebie dasz radę

Opublikowano

Zdjęcie przedniej obudowy w celu przebmuchania niewiele pomoże ponieważ palnik i co ważniejsze dysze są pod przyczepą.Proponuję sprawdzić na nowej butli.Czasami bochodzi do rozwarstwienia mieszanki .Propan już się wypalił a butan tworzy niewłaściwą mieszankę Pozdrawiam (prawdą jest natomiast to,że nie ma znaczenia ustawienie pokrętła chociaż na jedynce czasami trudno uruchomić piecyk)Pozdrawiam wszystkich

Opublikowano

Ja zawsze odpalam na 10 i nie ma wielkiego buuuuuuuuuuuuuum tylko odpala sie piewszy palnik po chwili drugi i jak do tej pory przyczepka w calości i ja tez :ok:

Opublikowano

A u MNie niestety gdy próbuje odpalić na 10 to pufa ( mam tak od początku ) a jak ustawię na 1 to muszę pogladać czy zapaliło bo nie słychać i wtedy podkrecam tak jak jest potrzebuje. :ok:

Opublikowano

Ja jak kiedyś naprawiałem piecyk to nazbierało się tyle gazu w nim że jak wcisnołem iskrownik to było nie buuuuum tylko porządne pier.....nięcie . Mój pomocnik który był na zewnątrz przyczepy stwierdził że przyczepka podskoczyła a kominek z dachu poleciał 30m w góre i ze 25m w bok. Tak więć uwaga bo to GAZZZZZZZZ i może zrobić BUUUUUM