Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam wskazówek na temat wyjazdu z przyczepą do Grecji w przyszłym roku. Zamierzam wyruszyć w lipcu. Ostatnie dwa lata spędziłem w Chorwacji (Amarin k. Rovinj i Nin k. Zadar) zainteresowanym mogę służyć pomocą.

Opublikowano

Gdzie zamierzasz jechać do Grecji. ja planuję w październiku -półwysep Peloponez objazdówka,dojazd promem z Wenecji do Patras powrót taki sam. Szukam chętnych na wspólny wyjazd. Oczywiście wyjazd w 2009r

Opublikowano

Witam

Byliśmy w tym roku z przyczepą w Grecji

Pytaj ,a będę odpowiadał :-)

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Również planuję wyjazd do Grecji - Peloponez. Koszt promu w dwie strony, dwie osoby dorosłe i dzieciak 8 lat, samochód i przyczepą z Wenecji 600 euro. Sporo ciekawych miejsc gdzie można bez opłat się zatrzymać

Pozdr.

Paweł

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U nas prawdopodobnie decyzja zapadła. Grecja. Wyjazd ok 20 czerwca na ok 20 dni. Teraz pilnie będziemy studiować forum i wypatrywać cennych, jak zwykle wiadomości. :lol:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Planujemy wyjazd do Grecji samochodem kempingowym w terminie 20.XII.2008 - 04.I.2009

Zastanawiamy się nad trasą przejazdu i miejscami, które warto odwiedzić. Gdyby ktoś zechciał podpowiedzieć, bylibyśmy wdzięczni. Wyjazd z Bydgoszczy. Teraz nadszedł czas na przeglądanie starych wątków i studiowanie forum. :blagac:

Opublikowano

Przygotuj się na odśnieżanie; w Grecji też potrafią być opady śniegu. Grecy na Święto jedzą suszone śliwki, małże, orzechy i chałwę. Ja zamieniłem małże na bochenek chałwy i tego posunięcia nie żałuje do dzisiaj.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mi też Grecja bardzo chodzi po głowie. Jeśli wszystko wypali będzie to najprawdopodobniej lipiec. Również będę wdzięczny za wszelkie porady.

W tej chwili najbardziej nurtuje mnie dojazd do samej Grecji. Kombinuję taką trasę:

Radom - Kielce - Tarnów - Nowy Sącz - Piwniczna -(SK)- Stara Lubovna - Koszyce -(HU)- Miszkolc - Budapeszt - Kecskernet - Szeged

Nie mam koncepcji co do Serbii. Na forum camperteam czytam, że warto jest ominąć autostradę w Serbii. Podobno jest droga i niezbyt warta ceny. Omijanie jej nie sprawia rzekomo trudności.

Z drugiej strony, chciałbym tak wykombinować, żeby nocleg wypadł gdzieś w okolicach Szeged i na drugi dzień przeskoczyć Serbię i Macedonię jednym ciągiem. Boję się, że omijanie autostrad może znacząco obniżyć prędkość podróżowania i nie uda się przejechać w jeden dzień do Grecji. Czy ktoś z Was ma tu jakieś doświadczenia?

Trochę się obawiam noclegu w Serbii. Może to stereotyp, ale ten kraj niezbyt przyjaźnie mi się kojarzy.

Opublikowano

w zeszłym roku jadąc do Grecji ominelismy autostradę aż za belgrad.

ale generalnie nie polecam (efekt końcowy wolna jazda i musieliśmy spać w serbii na parkingu)

drogi II kategorii chociaż tragedii nie ma (ale zatrzymać się siusiu trochę strach )

z powrotem jechaliśmy tylko autostradą i spokojnie spod olimpu do szeged zajechaliśmy w jeden dzień . wyjazd około 8 w szeged 22 bez szaleństw i z postojami na odpoczynek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wiecie, ja zadam trochę inne pytanie a'propos Grecji. Jechaliśmy raz - do Wenecji, potem promem i dalej. Wjazd na prom nie był problemem, pięknie prowadzą, ustawiają samochody bardzo ciasno. I teraz wyjazd - było ciasno, więc trzeba było dość ostrożnie wyjeżdżać. To oczywiście żaden problem, choć moja żona miała swoje zdanie o poziomie trudności tego etapu, ale to już inna kwestia. Teraz moja wątpliwość, to zjazd z tego nieszczęsnego promu przyczepą. Manewry ogonkiem są dość trudne, a teraz trzeba to wykonać szybko, bo przecież inni czekają, jak Wam się to udało? W przyszłości się wybiorę, ale chcę wiedzieć, czego mogę się spodziewać :-)

Opublikowano

Bylismy w Grecji 2 razy, rok i 2 lata temu, trasa Slowacja/Wegry/Serbia/Macedonia, droga prosta i przyjemna. Nocowalismy na parkingach przy stacji benzynowej, w jedna strone - w Macedonii, w druga strone w Serbii.

Warto miec lokalna waluta do oplat za autostrady, bo "w okienkach" licza sobie wg uznania.

Jesli chodzi o sama Grecje, 2 lata temu wiekszosc czasu spedzilismy na Halkidiki, na campingach, szybki przejazd przez Riwiere Olimpijska i kazwalek ponizej gory, serpentyny i morze - polecam :hop1:

W zeszlym roku nie spedzilismy ani jednego dnia na campingu, objazd dookola Grecji, caly Peloponez. Moge wiec polecic - omijajcie Riwiere Olimpijska :hop1: Nic tam nie ma oprocz hoteli i tysiecy turystow.

Podczas spania "na dziko", tylko 1 razy przyjechala policja, a raz straz przybrzezna - oprocz tego nie bylo zadnych nieprzyjemnosci, a nie bylismy jedynymi, ktorzy nocowali w ten sposob :hop1:

Chetnie odpowiem na pytania. W tym roku Portugalia :)

Opublikowano

Jakie są konsekwencje jak przyjedzie policja?

Piszesz, żeby omijać Riwierę Olimpijską, ale to świetne miejsce wypadowe do zwiedzenia meteorów, Salonik i innych. Co proponujesz na alternatywę?

Ja to kombinuję tak. Grecja w lipcu. Dojazd przez Słowację, Węgry, Serbię i Macedonię.

Dwa miejsca biwakowania - Riwiera Olimpijska i Peloponez w okolicy Nafplio.

Riwiera jako miejsce wypadowe i pobyt na pierwszy tydzień.

Peloponez w okolicy Nafplio na drugi tydzień + wypady w różne okolice Peloponezu (Korynt, Epidavros, Sparta) i do Aten.

Ewentualnie, jak urlop byłby 3-tyg to może jeszcze na trochę na Chalkidiki.

Co Wy na taki plan? Czy coś modyfikować?