Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie poszukuje przyczepy 4 osobowej 2+2. Żona jest dość wymagająca i upatrzylismy sobie angielska wiem już z wcześniejszych postów ze ciężko kupić coś ładnego i tu moja prośba o pomoc. Dodam ze zależy mi na łóżku piętrowym. A może jakieś sugestie co do modelu od osób bardziej w temacie. 

Opublikowano

https://m.olx.pl/oferta/przyczepa-kempingowa-elddis-golden-crown-1995-CID5-IDsyWWP.html

https://www.otomoto.pl/oferta/bailey-hobby-bailey-hobby-ciepla-woda-5-6-osob-lekka-prysznic-wc-super-stan-ID6zFs2w.html

https://m.olx.pl/oferta/sterling-chelenger-4-os-przedsionek-CID5-IDrSvgL.html

takie wpadły mi w oko 

a bym zapomniał budżet Ok 14000 dmc max  1250kg 

2 minuty temu, chris_66 napisał:

zacznij czytać forum...................... jest nawet temat bliźniaczy i różne propozycje w nim 

Czytam już generalnie od 2 dni nawet córka pyta się czy ze mną wszystko Ok :) musiało mi coś umknąć , ciężko wszystko ogarnąć jak w głowie tylko ogłoszenia :) 

Opublikowano
12 minut temu, Maciej12 napisał:

https://m.olx.pl/oferta/przyczepa-kempingowa-elddis-golden-crown-1995-CID5-IDsyWWP.html

https://www.otomoto.pl/oferta/bailey-hobby-bailey-hobby-ciepla-woda-5-6-osob-lekka-prysznic-wc-super-stan-ID6zFs2w.html

https://m.olx.pl/oferta/sterling-chelenger-4-os-przedsionek-CID5-IDrSvgL.html

takie wpadły mi w oko 

a bym zapomniał budżet Ok 14000 dmc max  1250kg 

Czytam już generalnie od 2 dni nawet córka pyta się czy ze mną wszystko Ok :) musiało mi coś umknąć , ciężko wszystko ogarnąć jak w głowie tylko ogłoszenia :) 

Ja kolego zanim zacząłem poszukiwania pierwszej budki śledziłem forum przez półtora miesiąca, a i tak uczę się cały czas bo w wielu tematach jestem "zielony". Ty czytasz od 2 dni........to jeszcze mnóstwo czytania że zrozumieniem przed Tobą. Powodzenia życzę i szklanka zimnej wody przed oględzinami. 

Opublikowano
25 minut temu, Maciej12 napisał:

Czytam już generalnie od 2 dni nawet córka pyta się czy ze mną wszystko Ok :) 

powiedz dziecku , że to dopiero początek, potem będzie tylko gorzej , zakupy, szykowanie, picowanie, przerabianie ................................

niemniej powodzenia :ok:

Opublikowano

Kolego, jak rozumiem to jesteś na samym początku przygody karawaningowej. 

No i na tym początku wybierasz najtrudniejszą drogę. Szukasz , chcesz przyczepę z Anglii . Nie będę się rozwlekał, że owszem można znaleźć wśród tych przyczep , przyczepę suchą, szczelną. Jednak to raczej  trudne i trzeba mieć dużo szczęścia. O umiejętnościach nie będę wspominał.  

Nie podpalaj się czasem fotkami, bo zazwyczaj sprzedającemu nie zależy aby coś pokazać. Jest raczej odwrotnie , często na miejscu okazuje się , że stan przyczepy jest zupełnie inny niż opis . Nie wspomnę o zwykłej socjotechnice handlarza, chociażby to że hamulec najazdowy automatyczny, tak jak by były w naszych przyczepach jeszcze jakieś inne , gorsze. Zafoliowane materace, czyli co od nowości na nich się siedziało, spało i takie są nówki do teraz?? 

Ja poradziłbym Ci może tak. Czytanie forum to swoją stroną, ale może warto abyś się przejechał do jakiegoś niedalekiego handlarza . Zobaczylibyście na żywo jak wygląda rozkład wnętrza. Wiedziałbyś czego szukać. Z naciskiem pojechać, pooglądać, czytaj- nie jechać aby kupić. Jak troszkę obeznasz z tematem to pisz, pytaj , wklejaj linki.

Czasem nawet na fotkach da się zauważyć coś co być może dyskwalifikuje przyczepę od razu. No a jak już " dojrzejesz " do kupna konkretnej przyczepy to jako teoretyk i nowicjusz . Zajrzyj do podpiętego tematu o forumowiczach, którzy oferują pomoc przy oględzinach. Może akurat znajdziesz kogoś w niedalekim sąsiedztwie wymarzonej przyczepy.  Taka pomoc nie jednego nowicjusza ustrzegła, przed kupnem kupy kłopotów.

Opublikowano

Dziękuje za bardzo konkretna odpowiedz :) 

Generalnie wiem co chcę ,było już kilka przyczep w rodzinie i można powiedzieć ze wiem czego oczekuje. 

Zrobię jak radzisz , jadę na oględziny i obwachanie tematu :) 

Opublikowano

Nigdzie nie znalazłem informacji jaki jest szacowany koszt remontu. Tak wiem wszystko zależy od stany i co jest zgniłe. Ale widełki to 5000-10000 czy więcej ? Mówię tutaj o zgniliźnie np: na rogach przyczepy 

Co rozważam to to ze nigdy nie mamy pewności co do stanu, czy kupujemy za 10000 czy za 25000. To w takim przypadku kupić przyczepę za powiedzmy 10000 i włożyć przykładowo 8000 i mieć na lata ? Dobrze kalkuluje? Zaznaczam ze nie mówię o kompletnym zgnilcu 

Opublikowano
12 minut temu, Maciej12 napisał:

co rozważam to to ze nigdy nie mamy pewności co do stanu, czy kupujemy za 10000 czy za 25000. To w takim przypadku kupić przyczepę za powiedzmy 10000 i włożyć przykładowo 8000 i mieć na lata ? Dobrze kalkuluje? Zaznaczam ze nie mówię o kompletnym zgnilcu 

niby dobrze, ale kupując lekko nadgnite też nie masz pewności ile jest zepsute i czy opłaci się remont

mając 10+8 kupowałbym coś pewnego niż pchał się świadomie w trupa 

naprawiana buda to nie to, chyba ze chcesz ją trzymać dożywotnio 

Opublikowano

Moim zdaniem jak coś już jest zgniłe to nie ma sensu tego naprawiać , jak w stanie fabrycznym zaczeło przeciekać to chyba lepiej niż fabryka nie zrobisz . Na start pakować się w Angielki raczej wolałbym poszukać czegoś z Europy .

Opublikowano

Ja przez rok wgryzałem się w temat, a potem przez pół roku jeździłem w poszukiwaniu cepki :lol:. Sporo się najeździłem odsiewając kolejne parchy. Ale z każdym kolejnym człowiek wiedzy nabywał. Też mam układ 2+2.

Powodzenia i wytrwałości

Opublikowano

Jeżeli jakieś remonty to bym sugerował 10-15koła na start a pewnie coś wyjdzie jeszcze...czyli kolejne 2-5tyś...

No i czas i nerwy...

Więc raczej nie tędy droga...

Opublikowano

I oczywiście koledzy tu mówią o remoncie, a nie przypudrowanie trupa za kilkadziesiąt zł który będzie dalej gnił od środka

Opublikowano

Opuść przyczepę do remontu , ja walczę 2 lata i końca nie widać , kupiłem drugą i z nią jeżdżę .

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem, ale co ja tam wiem, sens naprawy zależy od kilku czynników:

- czy budkę chcemy mieć dla siebie na lata,

- czy przeciek zlokalizowano i zareagowano błyskawicznie profesjonalną naprawą, czy czekano 2 lata na naprawę.

wszyscy na forum piszą tak, jakby to ich budki były chodzące cuda, tak samo jak auta w każdym ogłoszeniu ;)

bach, czekam na hejty

Edytowane przez PLopaPL (wyświetl historię edycji)