Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pogadaj z Jackiem (California), ma te piece rozpracowane ale z tego co pamiętam to ani zamienniki (w sensie czym) ani tanio z nimi nie ma. Natomiast komfort używania jest wart tej kasy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

OK. Problem z elektroda mam ogarnięty. Tyle teraz ze jak włączam pięć ta kropelka to włącza się awaria ten trójkącie z czerwoną dioda. A jaj resetuje przy piecu przycidzie załącza się pompa i pochwie ja rozlacza. Elektrozawory się wogole nie odzywają. Pomocy:)

OK. Problem z elektroda mam ogarnięty. Tyle teraz ze jak włączam pięć ta kropelka to włącza się awaria ten trójkącie z czerwoną dioda. A jaj resetuje przy piecu przyciskiem załącza się pompa i pochwili ja rozlacza. Elektrozawory się wogole nie odzywają. Pomocy:)

Opublikowano

Krzysiek, radzisz sobie z wszelkimi problemami a tekstu napisanego szyfrem nie rozumiesz? ;) No ja nie pomogę :niewiem: Jedynie mogę poprosić Nowego o napisanie postu ponownie. 

Nowy21 - proszę :) Pewnie pisałeś ze słownikiem w telefonie i wyszedł mały cyrk.

Opublikowano

Hehe, ale w drugim, czy czwartym akapicie? ;) Mnie już reset jaj wystraszył ;)

Dobrze, jak nasz Nowy Kolega poprawi tekst wyczyszczę pogaduszki i będzie tylko merytorycznie :) 

Opublikowano

Jeśli z umiarem, to odrobina humoru w żadnym temacie nie zaszkodzi. Myślę, że nie przekroczyliśmy tej granicy.

Gdy post zostanie poprawiony (oby), to może odczyta temat Jacek "California".

Jest bardzo dobrze zorientowany w obsłudze i eksploatacji tego pieca, a wspominał już o tym Piotrek (post #2).

Opublikowano

Sory jestem tu nowy a ten primus mnie wykańcza i nie wiem dlaczego podwójny tekst się wkleil. Ok:)

Zaczynam od nowa. Otóż problem jest gdzieś w elektronice. Kupiłem w nl za 150 euro używany sterownik i ta elektrode jak wyżej. Po podłączeniu wszystkiego jak załączam pięć wyskakuje błąd (czerwona dioda w trokącie) po resecie na chwilkę załącza się pompa I rozlacza,a jak wypne czerwone kable od termostatu przy piecu pompa chodzi i tylko pompa a zawory się nie odzywają. Na krótko dzialaja.

I dokładnie pisałem z telefonu :)Przepraszam:)

Opublikowano

:ok:  No, teraz jest już po polsku i chyba wiadomo, o co pytasz ;)

Napisz na PW do Kolegi "California" z prośbą, aby spojrzał w wolnej chwili na Twój temat.

Ma chyba nawet w swojej przyczepie ten typ pieca i bardzo dobrze się orientuje w całokształcie zagadnień z nim związanych.

Opublikowano (edytowane)

Piec pracuje na ciśnieniu 250-500mbar. Jeśli jest podłączony pod 30mbar to będzie się wyłączał. Na 50mbar jego praca już jest ciągła. Termostat od tego pieca jest na zewnątrz w przyczepie lub w boilerze, zalerzy co grzejesz. Nie wiem o którym sterowniku piszesz ale piec można odpalić na krótko. Swój mam aktualnie pod stertą gratów, wrzuć zdjęcie spod obudowy pieca to powiem ci co i jak, czyli które kabelki i elementy do czego są

Edytowane przez maciejkos (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Witam. Chodzi mi o sterownik który jest przy piecu (primus 2480). Jak podlacze zasilanie i naciśne reset błąd znika , jak próbuje włączyć piec zapala się błąd i rozlacza. Elektrozawory wogole się nie odzywają. A jeśli masz na sprzedaż taki sterownik zchcecia kupie:)

Termostat przy piecu jest ok.

Opublikowano

Z twoim zdjęciem było by łatwiej. W swoim piecu po przeróbkach mam inaczej rozwiązaną elektrykę i nie może służyć jako przykład. Sprawdź rezystancję na termoparze. Na zimnej powinno być zero ohm, po rozgrzaniu termopara odcina prąd prze nią przepływający i wyłącza świecę żarową oraz uzwojenie załączające elektrozawór. Powinna ona mieć regulację śrubką, najlepiej regulować nad kuchenką.

Przed demontarzem możesz jej styki zewrzeć i zobaczyć czy piec pali. Nie zwieraj dłużej niż na kilkadziesiąt sekund, bo wtedy cały czas grzeje świeca.