Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zwracam sie do Was drodzy forumowicze o sugestie i podpowiedzi dotyczące właściwego doboru zestawu na tym konkretnym przykładzie.Troszkę rozjaśnił moją wiedze TOMI za co jestem wdzięczny ale chciałbym poznac jeszcze zdanie innych co o tym myślą,zawsze co dzie głowy to nie jedna. :]

A więc holownik:

Opel Zafira B 2008 rocznik 1,8 benzyna 140km

parametry z dowodu

F1-2095

F2-2095

F3-3305

G-1503

O1-1200

O2-750

budka jaką znalazłem dmc 1050kg

Pytanie czy taki zestaw ma sens czy raczej szukać czegoś o mniejszej dmc.W związku że mieszkam gdzie mieszkam teren raczej górzysty wiecz muszę dac sobie rade z wydostaniem się na niziny. Miejsca gdzie często przebywam to kierunek nasze morze i Ballaton Węgry poza tym niewielkie odległości na miejscu ok 70 km nad jezioro.

z góry dziękuje za podpowiedzi uwagi sygestie i podzielenie się doświadczeniem z takim zestawem jeśli takowe posiadacie.

Opublikowano

Miałem zestaw, gdzie holownik to był Peugeot 1,3 o KM już nie pamiętam, zaś budka była 900 kg. Chodziło to całkiem nieźle, ale komfort raczej niezbyt wielki. Myślę, że w kwestii górek u Ciebie też będzie podobnie. Holownik masz o większych możliwościach, ale i budka nieco cięższa by była. Więc napisałbym tak - z górek wyjedziesz. Na Węgry też dojedziesz. A, że pod górkę będziesz musiał czasem wyłączyć klimę...

Opublikowano

Miałem zestaw, gdzie holownik to był Peugeot 1,3 o KM już nie pamiętam, zaś budka była 900 kg. Chodziło to całkiem nieźle, ale komfort raczej niezbyt wielki. Myślę, że w kwestii górek u Ciebie też będzie podobnie. Holownik masz o większych możliwościach, ale i budka nieco cięższa by była. Więc napisałbym tak - z górek wyjedziesz. Na Węgry też dojedziesz. A, że pod górkę będziesz musiał czasem wyłączyć klimę...

już bez przesady

1.8 120KM LPG, MW auta ok 1400kg, budka DMC 1000kg i nigdy nie musiałem klimy wyłączać a trochę km zrobiłem

w Krynicy też byliśmy, ba górzystą Rumunię czy Chorwację przejechaliśmy 

przy 20KM i 150kg więcej tragedii nie powinno być, ale 3 a może 2 trzeba będzie wrzucić ;)

Opublikowano

Witaj Wojtas.

Będzie jeździło całkiem znośnie. Masz tam przecież zmienne fazy...

Tylko pamietaj o dociążaniu auta, a nie przyczepy.

Pozdrawiam.

Opublikowano

No powiem szczerze mówiąc śledzę post Kajtka i nie powiedział bym że Jego przykład będzie brany pod uwagę jako główne kryterium wyboru( tym bardziej że wcześniej rozmawialiśmy o doborze zafira + budka) tam zadziałał czynnik który pojawił się akurat u niego i w tym czasie jaki tego nie wie nikt, gdyby się tak jednak nie stało to objechał by szczęśliwie i jeździł dłuuuugie lata i słowem by nikt nie powiedział że ma źle czy dobrze dobrany zestaw, a w sieci jest tysiące przykładów gdzie nawet wielka krowa nie dala rady stosunkowo niewielkiej budce. Przykład Kajtka jest choć przykrym ale zawsze doświadczeniem z którego wszyscy nawet ci najbardziej doświadczeni powinni czerpać lekcje natomiast pojęcie mierzenie sił na zamiary to dość szeroko powiedziane i dla początkujących trochę nie bardzo rozjaśnia sprawę .Ze względu na wykonywany zawód dużo jeżdżę z przyczepami ratowniczymi i ze sprzętem ratowniczym po drogach górskich i trudnym terenie ale tak jak mnie się wydaje to jazda z budką się różni od takowej( jeśli jestem w błędzie poprawcie)nigdy nie próbowałem jechać takim zestawem (wiadomo że min zdecyduje się na zakup wynajmę na kilka dni coś aby pojeździć)i tu moja prośba o Wasze sugestie czy cos takiego jak podałem będzie ok czy jednak z Waszego doświadczenia szukać coś mniejszego bo zestaw i tak nie jest na granicy dmc. Dziękuje wszystkim tym którzy podzielili się doświadczeniem i jeśli ktoś coś jeszcze będzie chciał dodać będę wdzięczny

Opublikowano

Wojtas błagam zmień czcionkę...

Mam też nadzieję że nie trzeba bedzię Cię upewniać w tym (właściwym) wyborze przez 19 stron jak w tamtym temacie :] .

Zastaw będzie w sam raz.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Commander nie będzie trzeba :) dzięki za porady cenne porady a no przepraszam za czcionkę

Opublikowano

Przy budce 1050DMC Zafira sobie poradzi. Może nie rozwinąłem za bardzo myśli, ale chodziło mi też nie tyle o samą masę ale też o gabaryty przyczepy. Ale jeśli przyczepa ma prawdziwe dane (nie zaniżone przy pierwszej rejestracji) to chyba nie będzie szersza niż.... 2.05-2.10? Długość ok 4.50? Na pewno wszystko zagra :ok:.