Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Właśnie wróciłem z Chorwacji. W tamtą stronę, zgodnie z zaleceniami z forum, jechałem objazdem Mureck-Lenart-Ptuj w celu ominięcia autostrady Słowenii i zaoszczędzenia 30Eur. Niestety oszczędności były o połowę mniejsze, a to dlatego, że w drodze powrotnej wykupiłem winietę Słoweńską bo po tych nierównościach na objeździe więcej jechać nie będę. Nie wiem czym Wy tam się poruszacie ale ja swoim zestawem musiałem niekiedy jechać 30km/h aby dojechać budą w jednym kawałku :(

Oczywiście każdy zrobi jak będzie chciał ale dla mnie naprawa budki jest droższa niż te kilka euro oszczędności.

Ja odradzam tą drogę.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nigdy (poza PL) nie omijam autostrad :drive:  nawet jak by alternatywne drogi były super to i tak szkoda meczarni i czasu :) skoro stac mnie na wakacje za pare tyś zł to i stać na winietke za paredziesiąt zł ... taka moja głeboka mysl hehe%281%29.gif

Opublikowano (edytowane)

...

Nie wiem czym Wy tam się poruszacie

...

Niezniszczalnym kamperem z wnętrzem z litego drewna bukowego.

To ja.

60 euro, ale nie o stawkę chodzi lecz o durne pomysły Słoweńców (od 130cm na osią), dlatego 6 dych eu. w kieszeni.

Ponadto zyskałem bardzo tanie paliwo tutaj po 1,16euro https://www.google.pl/maps/dir/Mureck,+Austria/Ptuj,+S%C5%82owenia/@46.7203264,15.6557628,565m/data=!3m1!1e3!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x476f0b9c2e05e429:0xa6a8eba5ed5d3051!2m2!1d15.76991!2d46.7076787!1m5!1m1!1s0x476f669e5ce0430d:0x400f81c823ff4b0!2m2!1d15.8696884!2d46.4199535!3e0

Przed wyjazdem przejechałem się tą droga wirtualnie i zaakceptowałem, nie ma czego się bać bo droga sporymi odcinkami jest po remontach i ma zaledwie 43km.

Do tego w Ptuj zaplanowane były "ciężkie" zakupy.

Edytowane przez WojtEwa (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Niezniszczalnym kamperem z wnętrzem z litego drewna bukowego.

To ja.

No chyba że tak, z przyczepą jest ciężko.

60 euro, ale nie o stawkę chodzi lecz o durne pomysły Słoweńców (od 130cm na osią), dlatego 6 dych eu. w kieszeni.

Wystarczy winieta 2A // Samochody kempingowe (niezależnie od zmierzonej wysokości nad pierwszą osią) / / więc koszt 30 EUR

Ponadto zyskałem bardzo tanie paliwo tutaj po 1,16euro 

W Austrii tankowałem po 1,084 za Diesla

Opublikowano (edytowane)

Teraz to już wiem, ale w nerwie przed wyjazdem nie doczytałem, że owe 130cm nie dotyczy kamperów.

Może kampobusa potraktowali komuś drożej...

Ale tak czy siak nie o oszczędność głównie chodziło tylko aby na złość chciwcom zrobić.

Nie ważne.

Plan był. Paliwo kupowałem w drodze do, to było jakoś z początku czerwca, najtaniej na całej trasie a kupowane właśnie w Austrii, foto nawet mam :)

Potem może jeszcze staniało na rynkach.

Najbardziej się bałem wciągania do góry w Trate i tam istotnie droga fatalna, ale potem nie miałem uwag.

post-2083-0-19621100-1438032077_thumb.jpg

Edytowane przez WojtEwa (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Nigdy (poza PL) nie omijam autostrad :drive:  nawet jak by alternatywne drogi były super to i tak szkoda meczarni i czasu :) skoro stac mnie na wakacje za pare tyś zł to i stać na winietke za paredziesiąt zł ... taka moja głeboka mysl hehe%281%29.gif

Panie.... mądrego to i miło posłuchać :skromny: , ja też kilka razy miałem ciągoty tak pojechać ale jakoś zawsze mi mijały , to samo z poszukiwaniem tańszego paliwa w trasie poza autostradą po prostu się nie opłaca bo w stosunku do całości kosztów to są zaoszczędzone grosze ; unikam też maksymalnie tanich kempingów bo zawsze jest coś za coś a urlop zleci szybko i może pozostać niedosyt :smirk:

Opublikowano

W ubiegłym roku jechaliśmy tym objazdem, 2 lata temu również i żadnych problemów  :look: Nie przypominam sobie abyśmy musieli zwalniać czy specjalnie uważać. Czyżby aż tak się pogorszyła ta trasa przez rok? W którym miejscu jest aż tak źle i jak długi jest feralny odcinek?  

Opublikowano

Ja w tym roku także pojechałem objazdem. W moim odczuciu tragedii nie ma. Pewnie, że jedzie się wolniej, bo miejscami dziury i miejscowości jedna za drugą. Jednak to tylko 40 km do przejechania, a 30 euro oszczędności w obie strony.

Opublikowano

Jechałem tą drogą w czerwcu i też uważam że tragedii nie ma. Jak dla mnie to było nawet oderwanie od monotonii autostad i podziwianie ładnych widoczków Słoweńskich miasteczek i wsi. Tak jak pisał już WojtEwa też uważam że 15E za 50 km to przesada. A tak naprawdę najgorszy odcinek pod względem nierówności jest już za Ptuj jadąc w stronę granicy Chorwackiej, ale tam jadą już wszyscy i ci co płacili za winiete też.

Opublikowano

to samo z poszukiwaniem tańszego paliwa w trasie poza autostradą po prostu się nie opłaca bo w stosunku do całości kosztów to są zaoszczędzone grosze

Jeżeli dlo kogoś różnica rzędu 20 centów na litrze, to grosze.....   :niewiem:  Ja tam nadal będę szukał tańszego paliwa poza autostradą  :ok:

Opublikowano

Kit...Janm... nic dodać, nic ująć.

Jadę się bawić, a nie oszczędzać. Jedna guma na takim dziurawym objeździe i do oszczędności z viniety trzeba dołożyć jeszcze z 10 E u gumiarza.

Opublikowano (edytowane)

Pro omnibus !

Od wielu lat jeżdzimy krytykowanym objazdem w obu kierunkach.

Jak dotąd bez żadnych strat, tylko same zyski.

objazd > > więcej...

Tak też będziemy wracać z HR w tym roku.

Pozdrawiamy,

Ir & Ed

PS

Ci wszyscy którzy NIGDY nie jechali tym objazdem, powinni skorzystać z okazji i siedzieć cicho.

Niektórzy cierpią na "ekshibicjonizm" i są zadowoleni z tego, że widzą swoje wpisy.

Edytowane przez ired (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Kit...Janm... nic dodać, nic ująć.

Jadę się bawić, a nie oszczędzać. Jedna guma na takim dziurawym objeździe i do oszczędności z viniety trzeba dołożyć jeszcze z 10 E u gumiarza.

Przecież możesz sobie nawet dwie winiety przykleić. Kto bogatemu zabroni.