chiccoo Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam. Mam problem z piecem Trumatic-a. Polega on na tym że gdy odpalę piec wszystko działa dobrze i wzorowo, a jak puszczę pokrętło mocy grzania gaśnie od razu, oraz nie działa regulacja płomienia cały czas jedna wielkość płomyczka. Pokrywa zdjęta i sprawca wygląda to tak: Jest w nim bolec czarny który wchodzi i wychodzi ze środka tej brązowej obudowy. Jak się dalej do tego zabrać? Możliwa naprawa czy w tylko wymiana na nowy/używany? Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez chiccoo (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek w Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Co to za pręt wygięty w haczyk? Psiknij lekuśko WD-40 na wejście pokrętła w zawór,lecz nie zalej ,bo tylko pogorszysz .Jak gaśnie może być problem z termoparą przy palniku (za daleko od żródła ognia) i dlatego gaśnie bo nie podtrzymuje zaworu elektrostatycznego . To samo w zeszłym tygodniu naprawiałem w lodówce u kol .Kornak-a,też mu gasło jak puścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Co to za pręt wygięty w haczyk? Psiknij lekuśko WD-40 na wejście pokrętła w zawór,lecz nie zalej ,bo tylko pogorszysz .Jak gaśnie może być problem z termoparą przy palniku (za daleko od żródła ognia) i dlatego gaśnie bo nie podtrzymuje zaworu elektrostatycznego . To samo w zeszłym tygodniu naprawiałem w lodówce u kol .Kornak-a,też mu gasło jak puścił. Ten pręt/drucik dotyka obudowy. Psikałem WD-40 na górna cześć pokrętła i nic to nie dało Jak zmniejszyć odległość od palnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek w Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Termopara musi być w ogniu podczas palenia.Może się uchwyt odgioł ? .Sprawdz .odkręcając okienko (wizjerek) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Sprawdz .odkręcając okienko (wizjerek) . Czy jest pod szybka jakiś klej/masa/uszczelka ? Chodzi mi o to żeby po demontażu i montażu było wszystko szczelne jak wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek w Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Powinna być uszczelka ognio trwała,( kryngielit,ebonit) coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Chiccoo, nie baw się w Pomysłowego Dobromira, tylko podjedź do serwisu i będziesz miał problem z głowy. Dla własnego bezpieczeństwa i spokojnej głowy. Koszt nie jest wielki. Masz we Wrocławiu co najmniej dwie firmy, które to mogą załatwić. EDIT: Jedna z tych firm specjalizuje się nawet w BUERSTNER'ach. Jeśli chcesz, podam ci namiary na PW. Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez Robak70 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobiBona Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Ten wygięty drucik to część termopary, który wysunął się z plastyku - pokrętła i to jest cały powód tego że nie pali piecyk. Musisz rozkręcić obudowę i włożyć tam gdzie być powinien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Musisz rozkręcić obudowę i włożyć tam gdzie być powinien Rysunek nie jest doskonały bo tylko poglądowy- i lepiej mieć taki niż nic ale wydaje mi się że nr 11- drucik, trzeba gdzieś przykręcić do podstawy obudowy nr 10. Masz we Wrocławiu co najmniej dwie firmy, które to mogą załatwić. EDIT: Jedna z tych firm specjalizuje się nawet w BUERSTNER'ach. Jeśli chcesz, podam ci namiary na PW. Z tego co już biegałem po Wrocku to znalazłem: Natchman-a i KENA i to chyba ona w buerstner-ach przoduje. Jeśli jest coś jeszcze to podaj mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Masz na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi