victtorio Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Witam W czeluściach swojej przyczepki znalazłem coś takiego co widać na zdjeciach. Podejżewam że jest to jakiś wzmacniacz antenowy ale pewności nie mam. Moze ktoś z forumowiczów poznaję to ustrojstwo i podpowie jak tego używać. Nadmienię tylko że przyczepka posiadała wcześniej instalacje antenową i to jest jej ostatni relikt. Na chwilę obecną na oryginalny maszt założyłem mobilna antene DVB-T "KORONA GRALL" wraz ze wzmacniaczem i jest to wystarczające w zupełności do odbioru multipleksów. Edytowane 13 Listopada 2013 przez victtorio (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof57 Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 prawdopodobnie zasilacz do wzmacniacza antenowego z rozdzielaczem sygnału w.cz. na dwa odbiorniki, może z podziałem na pasma ( radio - TV).Zagadką jest gniazdo 12V - wejście czy wyjście? Może jedno i drugie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victtorio Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Tak właśnie podejżewałem że jest to rozdzielacz sygnału antenowego ze wzmacniaczem ale właśnie strasznie zastanawia mnie to gniazgo 12V. Wygląda jak wejście ale pewności nie mam i stąd moje pytanie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek72 Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 A nie łatwiej to podłączyć ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victtorio Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Może i łatwiej ale nie podejmuje ryzyka spalenia tunera TV Pozatym może ten temat na forum przyda sie kiedyś komuś innemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof57 Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Tak właśnie podejżewałem że jest to rozdzielacz sygnału antenowego ze wzmacniaczem ale właśnie strasznie zastanawia mnie to gniazgo 12V. Wygląda jak wejście ale pewności nie mam i stąd moje pytanie na forum.Nie pisałem że wzmacniacz, tylko zasilacz do wzmacniacza. Wzmacniacz jest zwykle przy antenie. Zdejmij obudowę, zrób zdjęcie wnętrza, będzie więcej wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotii Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Według mnie to gniazdo 12 V to po prostu gniazdo zasilające. Przecież w końcu mobilne domki zasilane są właśnie takim napięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Port Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Na sto procent macie rację zasilanie AC 220 V or DC 12 V (220 V lub 12V) Edytowane 14 Listopada 2013 przez Port (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Przychylam się do napisanych tu już opinii, że jest to zasilacz.Kiedyś bywały w przyczepach zwykłe anteny pasywne, a wzmacniacze były dopiero wewnątrz przyczepy. Czasem miały dwa wyjścia dla TV wewnętrznego i instalacji TV np. w przedsionku. Zasilacz był w tej samej obudowie. W tym przypadku, bez względu na to, czy wzmacniacz antenowy jest wewnątrz, czy nie, to jest to niewątpliwie tego typu zasilacz, działający z 230 lub 12 V, firmy "Bonner Eurolectric". Podobne pytanie dotyczące tej firmy było już na forum, jednak chodziło o inne urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
California Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam, mogę z całą pewnością i konsekwencją za swe słowa stwierdzić iż jest to wzmacniacz antenowy, posiadam takowy w swoim domku i mimo że produkowany w latach 1986 działa bardzo dobrze do dnia dzisiejszego, zasila obecnie radio na pokładzie. Wystający kabelek z wtyczką jak i gniazdo 12V służy do zasilania owego wzmacniacza z sieci 230V lub akumulatora pokładowego 12V. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victtorio Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi i pomoc. Mam nadzieje że ten temat przyda się innym nowym użytkownikom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiaczek55 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 U mnie pracuje jako wzmacniacz antenowy [mam podobny prod. włoskiej] wzmacnia sygnał TV ,Na wyjściu 12v brak jednak napięcia [prawdopodobnie do zasilania telewizora lub radia ]podejrzewam uszkodzenie.POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi