Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam piecyk który ma jak cepka 21 lat. Często mam kłopot z zapalaniem. Stosuję się do instrukcji serwisowej i raz piecyk zapala od ręki innym razem można jajko znieść.

Zastanawiam się czy to nie wina iskrownika. Jaka jest trwalość takiego elementu i czym się objawia jego niesprawność ? Jak to najlepiej sprawdzić , czy też nie bawić się i wymienić na nowy.

Czy może takie szalone podejrzenie że zależy to od warunków "pogodowych" pod przyczepką że np. nie ma ciagu itp. Wlot i wylot jest akurat pod podogą.

Jak już pojawi się płomień to zero problemu, piecyk grzeje że hej i regulacja bardzo dobra.

Opublikowano

Witam.

Ikrownik raczej się nie psuje,ale musi mieć dobrą mase z obudową, co by dał iskre.Aby sprawdzic czy daje 100/100 iskre spróbuj zasłonić okna,co by ciemnośc w środku nastała i patrząc w okienko pstrykaj i lukaj czy jest iskra jak pstrykniesz.Jak będzie zawsze można wtedy szukać dalej problemu.Może być że iskrownik się oddalił z lat użytkowania od osłony  dysz z gazem w środku i nie masuje i dlatego nie odpala.

Opublikowano

Mam piecyk który ma jak cepka 21 lat. Często mam kłopot z zapalaniem. Stosuję się do instrukcji serwisowej i raz piecyk zapala od ręki innym razem można jajko znieść.

Zastanawiam się czy to nie wina iskrownika. Jaka jest trwalość takiego elementu i czym się objawia jego niesprawność ? Jak to najlepiej sprawdzić , czy też nie bawić się i wymienić na nowy.

Czy może takie szalone podejrzenie że zależy to od warunków "pogodowych" pod przyczepką że np. nie ma ciagu itp. Wlot i wylot jest akurat pod podogą.

Jak już pojawi się płomień to zero problemu, piecyk grzeje że hej i regulacja bardzo dobra.

Witam ,też to miałem w moim piecyku ,na 100 % iskrownik ,poszedłem kupiłem jakiś podobny do piecyka ,i też szukałem a to ciąg, a to pająki , morze pogoda .Po wymianie iskrownika piecyk hula jak szalony .Pozdrowienia

Opublikowano

Wymienię iskrowni i napiszę czy poskutkowało. Narazie serdeczne podziękowania.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podepne sie pod temet też mam problem z odpaleniem w tym samym piecyku, czy kupiłeś ten iskrownik i ci pomogło, czy możesz podac jakis link gdzie go kupiłeś,i jeszcze jedno tam gdzie jest okienko do patrzenia czy jest plomien czy nie, ja to rozkreciłem i popekała mi uszczelka czy mozna ja zamienic na jakas zwykła czy bedzie sie ulatniał gaz tamtedy dzieki za odpowiedz

Opublikowano

Najczęstrzą przyczyną gorszego odpalania piecyka jest zanieczyszczenie i zestarzenie przewodu i samej końcówki iskrzącej. W warunkach większej wilgotności straty w wysokim napięciu są tak duże, że są kłopoty z zapąlaniem. Problem rozwiąże wymiana przewodu z iskrzącą końcówka na nowe. Można to kupić w każddym sklepie zczęściami do urządzeń gazowych.

A tak poza tym zastanawiam sie nad zamianą ręcznego, dosyć głośnego zapalacza na bateryjny który działa znacznie sprawniej , ma mocną iskrę i iskrzy z dość dużą częstotliwościa. Widziałem takie na stronie junkersa za ok 70 zł.

Opublikowano

czy ktos wie jak sie dobrac do tego iskrownika i czy ten piecyk dziala na prad bo na sterowniku ma opcje prad i gaz

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Problem wraz z zimniejszymi nocami wrócił. Raz zapala od ręki innym razem walka. W ciemności widać iskrę ale na końcówce iskrownika. Te co kupiłem klapa. Kupuję elektroniczny iskrownik na 12V. Zasilanie z akumulatora. Jak zainstaluję i sprawdzę, to napiszę.

Opublikowano (edytowane)

Przeprowadziłem próby z iskrownikiem, !!! REWELACJA !!! Pali od ręki. Przeprowadziłe kilkanaście odpaleń.

Na zdjęciu jest układ "pajączek" z iskrownikiem. Teraz muszę to zgrabnie zabudować w piecyku.

Zachęcony, myślę zainstalować iskrownik też w lodówce.

Iskrownik kupiłem model W09-2A na 12VDC tu: http://www.tme.eu/pl/deta...ory-wn/miflex/  Cena ok 22zł

Zastanawiam się czy warto zainstalować z dwa wentylatorki 12V na kretce aby wydmuchiwały do kabiny ciepłe powietrze. Jakie jest wasze zdanie, da to lepszy efekt ogrzewania ?

post-3850-0-55283000-1379527732_thumb.jpg

Edytowane przez JurekM (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Podepne sie pod temet też mam problem z odpaleniem w tym samym piecyku, czy kupiłeś ten iskrownik i ci pomogło, czy możesz podac jakis link gdzie go kupiłeś,i jeszcze jedno tam gdzie jest okienko do patrzenia czy jest plomien czy nie, ja to rozkreciłem i popekała mi uszczelka czy mozna ja zamienic na jakas zwykła czy bedzie sie ulatniał gaz tamtedy dzieki za odpowiedz

z tą uszczelką bym uważał - może nie tyle gaz co tlenek węgla mógłby się tam ulatniać..... także zakup nową (pewnie nie będzie łatwo) - albo wklej to na jakiś specjalny uszczelniacz.

ja też mam problem z odpalaniem - ale ja mam iksrownik "manualny" - taki, który trzeba wciskać aby była iskra - działa za 1 razem, ale później muszę trzymać ok 3 minut wciśnięte pokrętło - zanim nagrzeje się piec - inaczej gaśnie.

Ktoś podpowie od czego zaczynać poszukiwania ?  - wcześniej wystarczyło trzymać ok minuty....

Opublikowano

Witam.

Tez tak mam,ale ja wiem co go bloi ,i daje mu czasu ile potrzebuje.

W okienku widać płomień a płomieniu widać termoparę.Jest za bardzo oddalona od żródła ognia i słabo się nagrzewa.Rozbiez piec i przygnij blaszke na której jest umocowana termopara i będzie hasać  jak ta lala.

Jak termopara się dostatecznie nie nagrzeje to nie przytrzymie zaworka elektroststycznego i dlatego gaśnie bo zamyka dopływ gazu.

Opublikowano

też tak myślałem, ale zupełnie się na tym nie znam :/... wiem nawet w którym momencie to się stało (piec był na serwisie), nie bardzo widzę siebie grzebiącego w piecu gazowym, zostawię to na przyszłość

Opublikowano

Temat jest zdublowany więc dubluję odpowiedź :

Sprawny piec, to podstawa udanych wakacji nad naszym morzem i nie tylko :oslabiony:

Prawdopodobnie płomień się nie pojawia z powodu nadmiaru gazu w stosunku do powietrza.

Dysze w piecu mają taką konstrukcję, że ich zatkanie jest raczej niemożliwe.

Zabawę z piecem należałoby rozpocząć od demontażu „grzybka” na dachu, celem sprawdzenia, czy w wylocie przewodu kominowego nie tkwią kawałki plastiku, ewentualnie ściągając rurę komina z króćca samego pieca.

Zdemontować należy też wlot powietrza pod podłogą, aż będzie widoczny palnik.

Po demontażu staramy się uruchomić piec poprzez ciągłe podawanie iskry, jeszcze przed wciśnięciem pokrętła zaworu gazu – zadziałanie pieca w takim układzie oznacza sprawność samego urządzenia ale problem z przepływem, czyli kominem lub wlotem powietrza.

W przypadku braku oznak działania pieca, próbujemy uruchomić go metodą faszystowską :swieca:

Jeżeli nie mamy pomocnika, by uruchomić piec od strony wlotu powietrza, to demontujemy szybkę pokazującą płomień w działającym piecu.

Wkładamy głęboko, aż do palników, poprzez otwór szybki drut z nawiniętą watą, nasączoną płonącą ropą i wciskamy pokrętło rozruchu.

Należy uważać na oczy i twarz, bo może strzelić nam wybuchająca mieszanka gazu i powietrza :look:

Powyższym sposobem dochodzimy do wniosku, czy gaz dochodzi do palników pieca.

Udane odpalenie i utrzymanie pracy po puszczeniu zaworu, oznacza sprawność termopary, zaworu i dysz, a wszelkie problemy to brak odpowiedniego ciągu  kominie.

Zadziałanie pieca podczas testów, wcale nie oznacza, że będzie on pracował poprawnie podczas wietrznej pogody, zwłaszcza w górach – symulację wiatru można uzyskać jadąc z włączonym piecem, z określoną prędkością.

Wynikiem moich doświadczeń w tym temacie, jest dziwne i obrotowe zwieńczenie mojego komina, i specjalna osłona wlotu powietrza pod podłogą przyczepy.

Identyczne problemy może stwarzać również lodówka na gaz.

• 10 lat później...
Opublikowano

Witam  dołączę do tematu Piecyka  w przyczepie. Piecyk ma zapalanie samoczynne czyli sam PYKA =Iskrzy po tym jak przekręcę pokrętło. Zapala nie kiedy po kilka razy i znów zapala, ale w końcu po kilku np 3-5 próbach już Działa. Problem pojawił się niedawno  jak po Grzaniu kilkunastu minutowym zaczyna PYKAĆ= Iskrzyć pomimo iż płomień Jest i Grzeje. Pytanie co jest winne i jak to naprawić ? 

• 1 miesiąc temu...